Μπορέλ: Έγκλημα πολέμου της Ρωσίας η παρεμπόδιση εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών

Μπορέλ: Έγκλημα πολέμου της Ρωσίας η παρεμπόδιση εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών

«Αληθινό έγκλημα πολέμου» χαρακτήρισε την Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τα εμπόδια που βάζει η Ρωσία στις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, δείχνοντας ως υπαίτια της επισιτιστικής κρίσης τη Μόσχα.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι εκατομμύρια τόνοι σιτάρι παραμένουν αποκλεισμένοι στην Ουκρανία όταν ο υπόλοιπος παγκόσμιος πληθυσμός υποφέρει από την πείνα. Είναι ένα αληθινό έγκλημα πολέμου. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό θα διαρκέσει για πολύ ακόμη: διαφορετικά θα πρόκειται αληθινά κάτι για το οποίο θα είναι υπεύθυνη η Ρωσία», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μπορέλ στο Λουξεμβούργο πριν από μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται πως περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένοι στις σιταποθήκες της Ουκρανίας αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην επικράτειά της την 24η Φεβρουαρίου και επέβαλε αποκλεισμό στα λιμάνια τους. Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως.

Η Μόσχα από πλευρά της αποποιείται κάθε ευθύνη για την εξελισσόμενη επισιτιστική κρίση στη Δύση και στις κυρώσεις που επέβαλε.  Η κόντρα Δύσης και Μόσχας για το ποιός είναι ο υπαίτιος για την αλματώδη αύξηση των τιμών των τροφίμων και τις ελλείψεις σιτηρών γίνεται εν μέσω προειδοποιήσεων των Ηνωμένων Εθνών ότι οι φτωχότερες χώρες, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για να θρέψουν τους πληθυσμούς τους, είναι αντιμέτωπες με απειλή μαζικού λιμού.

Πηγή: Euronews, BBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter