Μπορέλ για Μέση Ανατολή: Άμεση κατάπαυση πυρός και οικοδόμηση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

Μπορέλ για Μέση Ανατολή: Άμεση κατάπαυση πυρός και οικοδόμηση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αυτή την Παρασκευή στη Ραμάλα.

Χαρακτήρισε τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μια συλλογική «μεγάλη πολιτική και ηθική αποτυχία» για την οποία τόσο ο Ισραηλινός όσο και ο Παλαιστινιακός λαός πληρώνουν τώρα ακριβά, ζητώντας μια πολιτική λύση στον πόλεμο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Μοχάμεντ Σταγιέχ, τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ καταδικάζει τη Χαμάς για την τρομοκρατική της επίθεση της 7ης Οκτωβρίου «με τον πιο έντονο τρόπο» και καλεί την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα να «απελευθερώσει τους ομήρους και για άμεση μετάβασή τους στον Ερυθρό Σταυρό ή την Ερυθρά Ημισέληνο».

Παρακάλεσε επίσης το Ισραήλ, όπου ο Μπορέλ βρίσκεται από την Πέμπτη, να έχει μια αναλογική απάντηση στην εκστρατεία αντιποίνων του στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο ένας τρόμος δεν δικαιολογεί έναν άλλο. Και οι καλύτεροι φίλοι του Ισραήλ είναι αυτοί που τους ζητούν να μην τους παρασύρει η οργή», ανέφερε την Παρασκευή.

Χαρακτηρίζοντας τις ανθρωπιστικές ανάγκες του πολιορκημένου και στερημένου από πόρους θύλακα της Γάζας ως «γιγαντιαία προσπάθεια», είπε ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει αυτή τη βοήθεια».

Μακροπρόθεσμα, μόνο μια πολιτική λύση μπορεί πραγματικά να τερματίσει τις εντάσεις μεταξύ του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού, σημείωσε ο Μπορέλ, θέτοντας αρχές βάσει των οποίων μπορεί να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη. Απηχώντας ορισμένες από τις απόψεις που είχε εκφράσει προηγουμένως ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο διπλωμάτης της ΕΕ οραματίζεται ότι αυτό δεν συνεπάγεται εκτόπιση του παλαιστινιακού λαού από τη Λωρίδα της Γάζας, καμία εδαφική αλλαγή στον θύλακα, καμία αποκοπή της τωρινής κρίσης της

Λωρίδας της Γάζας από τη συνολικότερη υπόθεση του παλαιστινιακού λαού και να μη γίνει «επανακατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ» ή να μετατραπεί η Λωρίδα και πάλι σε ασφαλές καταφύγιο για τη Χαμάς.

Ο Μπορέλ λέει επίσης ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψει πλήρως στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ κάνει έκκληση στις αραβικές χώρες να συμμετάσχουν πιο ενεργά με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικοδόμηση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter