Μπορέλ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο απέναντι στην Μολδαβία

Μπορέλ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο απέναντι στην Μολδαβία

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη με την πρωθυπουργό της Μολδαβίας, Ναταλία Γκαβριλίτσα, είπε ότι η Μόσχα ασκεί πολιτικές πιέσεις στο Κισινάου για να αυξήσει τις τιμές αερίου και τόνισε τη σημασία της «ενίσχυσης της αντοχής απέναντι σε τρίτα μέρη που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο ως γεωπολιτικό όπλο».

 

Η Μολδαβία, μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης αφού έληξε το συμβόλαιό της με την Gazprom στο τέλος του προηγούμενου μήνα και οι δύο πλευρές απέτυχαν να συμφωνήσουν στους όρους ενός νέου πολυετούς συμβολαίου. Η Gazprom έχει επεκτείνει την παροχή μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, αυξάνοντας όμως την τιμή του κυβικού μέτρου από $550 σε $750.

«Με παγκόσμιους όρους, η αύξηση της τιμής σε όλο τον κόσμο δεν είναι αποτέλεσμα εκμετάλλευσης της προμήθειας αερίου. Όμως στην περίπτωση της Μολδαβίας αυτό ισχύει», είπε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ. Η Ρωσία έχει απειλήσει ότι θα διακόψει στο τέλος του έτους την παροχή αερίου στην πρώην σοβιετική δημοκρατία αν δεν ανανεώσει το τρέχον συμβόλαιο. Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι η Μόσχα έχει αυξήσει τις τιμές στη Μολδαβία επειδή εξελέγη πρόεδρος μια φιλοευρωπαία πολιτικός, η Μάγια Σάντου.

Για την καταπολέμηση της επιρροής από τρίτους, η ΕΕ υποσχέθηκε στην Μολδαβία οικονομική βοήθεια ύψους €60 εκατ. Η βοήθεια αυτή έρχεται καθώς πέρασε άπραγη η δεύτερη μέρα διαπραγματεύσεων με την Gazprom στην Αγία Πετρούπολη. Η Ρωσία έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί ότι κάνει διακρίσεις στις τιμές που προσφέρει αέριο, ανάλογα με το πόσο φιλικά διάκεινται οι χώρες απέναντί της: η Λευκορωσία, με την οποία έχει καλές σχέσεις, κατάφερε να διαπραγματευτεί σημαντικά χαμηλότερες τιμές για το 2022.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter