Μπόρις Τζόνσον: 3+1 στοιχεία για τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας

Μπόρις Τζόνσον: 3+1 στοιχεία για τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας

Ο Μπόρις Τζόνσον εξελέγη, όπως ήταν αναμενόμενο, νέος αρχηγός των Συντηρητικών και αναλαμβάνει μετά την Τερέζα Μέι, τη θέση του πρωθυπουργού στη Βρετανία.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Δήμαρχος του Λονδίνου, ήταν το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, με αντίπαλο τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Οι εκλογές έγιναν στο συνέδριο των Tories από τα 160.000 μέλη που είχαν δικαίωμα ψήφου και το αποτέλεσμα παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.

Φανφαρολόγος, επηρμένος, γκαφατζής. Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί ίσως την πιο αμφιλεγόμενη επιλογή στην ιστορία του βρετανικού πρωθυπουργικού θώκου. Να γιατί:

1. Έχτισε την καριέρα του στις Βρυξέλλες, από όπου ξεκίνησε ως δημοσιογράφος, ασκώντας κριτική στον τρόπο λειτουργίας και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απολύθηκε επειδή κατασκεύασε μια δήλωση, παρουσίασε δηλαδή μια άποψη ως λόγια κάποιου άλλου.

2. Αποτέλεσε το βασικό πρόσωπo μιας από τις δύο κύριες καμπάνιες υπέρ του Brexit, η οποία προπαγάνδιζε αμφιβόλου εγκυρότητας ισχυρισμούς, όπως ότι οι Βρετανοί έδιναν από την τσέπη τους 390 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, τα οποία θα μπορούσαν να διοχετεύονται στο εθνικό σύστημα υγείας.

3. Θεωρείται από αναλυτές ως ο χειρότερος υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Κορυφαία γκάφα του η απαγγελία ποιήματος από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Μιανμάρ, η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασιλείο το 1948. Παραιτήθηκε από την θέση το 2018 διαμαρτυρόμενος για τη συμφωνία της Τερέζα Μέι με την ΕΕ, την οποία αργότερα ψήφισε.

4. Είναι ότι πιο κοντινό έχει το Ηνωμένο Βασίλειο στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει άλλωστε επανειλημμένως δηλώσει την πεποίθησή του ότι ο Μπόρις είναι «ό, τι πρέπει για πρωθυπουργός». Μοιράζονται την αμφιλεγόμενη, ακραία λαϊκιστική και αντιμεταναστευτική ρητορική. Και το μαλλί – σήμα κατατεθέν. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter