Μπόρις Τζόνσον: Παραπέμπεται σε ειδική επιτροπή για παραπλάνηση της Βουλής

Μπόρις Τζόνσον: Παραπέμπεται σε ειδική επιτροπή για παραπλάνηση της Βουλής

Κοινοβουλευτική έρευνα θα πραγματοποιηθεί με αφορμή το ζήτημα των κορονοπάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown. Συγκεκριμένα θα διερευνηθεί το κατά πόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει πει ψέματα στη Βουλή σχετικά με το ζήτημα.

Οι Βρετανοί βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων την Πέμπτη παρέπεμψαν τον πολιτικό αξιωματούχο σε κοινοβουλευτική έρευνα για το αν παραπλάνησε το κοινοβούλιο. Το πολιτικό κύρος του Τζόνσον φαίνεται να βάλλεται σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμα και ένας από τους πρώην συμμάχους του τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση τους τελευταίους μήνες.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ είχε ακολουθήσει όλους τους κανόνες του lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο εσωτερική έκθεση έκανε λόγο για διοργάνωση πάρτι με αλκοόλ την υπό εξέταση περίοδο. Ακόμα και μετά την επιβολή σχετικού προστίμου από τις βρετανικές αστυνομικές αρχές ο Τζόνσον συνέχισε να αρνείται κατηγορηματικά πως παραπλανά σκοπίμως το κοινοβούλιο καθώς δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι παραβίαζε τους κανόνες. ‘Έτσι αρκέστηκε στο να ζητήσει μια δημόσια συγνώμη.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί αιτία παραίτησης.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, πολιτικοί όλων των αποχρώσεων τον εγκάλεσαν με σκοπό να οδηγηθεί στην παραίτηση. Τεράστια απήχηση είχε η πρόταση της αντιπολίτευσης των Εργατικών, που υποστήριξαν πως οι δηλώσεις του «ισοδυναμούν με παραπλάνηση της Βουλής» και πως οφείλει να διεξαχθεί σχετική έρευνα από την Επιτροπή Προνομίων.

Η πρόταση των Εργατικών μάλιστα πέρασε χωρίς ψηφοφορία. Έτσι οι βουλευτές της Επιτροπής Προνομίων καλούνται να τοποθετηθούν σχετικά με το εάν ο Τζόνσον «περιφρόνησε» το Κοινοβούλιο αφού παραπλάνησε το Σώμα αρνούμενος επανειλημμένως την διοργάνωση πάρτι που παραβίαζαν το lockdown στην επίσημη έδρα της κυβέρνησης.

Ωστόσο η έρευνα θα πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση της τρέχουσας έρευνας της Σκότλαντ Γιαρντ για παραβιάσεις του νόμου για τον κορωνοϊό από κυβερνητικά στελέχη και υπουργούς.

Πρόκειται για την τρίτη έρευνα που διεξάγεται για τα κορονοπάρτι στη Ντάουνινκγ Στρίτ μετά από την εσωτερική έρευνα της Σου Γκρέι αλλά και την αστυνομική έρευνα.

Η θέση του Τζόνσον είχε ενισχυθεί τελευταία από την υποστήριξή του στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, με ορισμένους από τους βουλευτές του να λένε ότι δεν είναι η ώρα να αλλάξει ηγέτης. Έτσι το πολιτικό του μέλλον φαντάζει αβέβαιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter