Μπούμεραγκ για την κυβέρνηση το σχέδιο Πέτσα – Μαξίμου

Μπούμεραγκ για την κυβέρνηση το σχέδιο Πέτσα – Μαξίμου

Την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς «πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την ίδια τη δημοκρατία»

Σε πολιτικό μπούμεραγκ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξελίσσεται η υπόθεση του μοιράσματος κρατικού χρήματος στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού για τον κορονοϊό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν περιορίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι έντονες και από το Κίνημα Αλλαγής και από το ΚΚΕ και από το ΜέΡΑ25. Οι τοποθετήσεις τους σκιαγραφούν το αίτημα διαφάνειας στη διοχέτευση χρημάτων προς τα ΜΜΕ και τα πολιτικά τους πυρά χτυπούν την κυβερνητική επιχείρηση χειραγώγησης της ενημέρωσης. Μάλιστα ρωγμές εμφανίζονται και στο «γαλάζιο στρατόπεδο».

Το δείχνουν τα στοιχεία

Πλέον είναι εμφανές γιατί το Μαξίμου προσπέρασε τη λογική απαίτηση να είναι δωρεάν τα μηνύματα για την προστασία της υγείας των πολιτών και να δοθούν αυξημένα κονδύλια στο σύστημα υγείας. Οι αποκαλύψεις για τον τρόπο που διοχετεύτηκαν τα 20 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ αναδίνουν σκανδαλωδώς οσμή «σκόιλ ελικικού» και χειραγώγησης στο πλαίσιο διαμόρφωσης μηχανισμού «γαλάζιας» προπαγάνδας. Το δείχνουν τα στοιχεία για τη διοχέτευση κονδυλίων σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες ή νεότευκτα μπλογκ, εκ παραλλήλου με… την εξαφάνιση Μέσων από την καμπάνια με κριτήριο την πολιτική τοποθέτησή τους. Το δείχνει και ο αποκλεισμός του Documento, ο οποίος είναι πια εμφανές και για τους πιο δύσπιστους ότι εντάσσεται σε μια τακτική ασφυξίας, εκ παραλλήλου με δυσφημιστική κυβερνητική εκστρατεία, λόγω του ότι εκπέμπει «άλλη άποψη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ευθέως την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, αφού πρώτα καταθέσει στη Βουλή τα ποσά που δόθηκαν σε ΜΜΕ. «Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την ίδια τη δημοκρατία» τονίζει σε όλους τους τόνους ο Αλέξης Χαρίτσης. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά Στο Κόκκινο, η ενίσχυση των Μέσων πρέπει να γίνεται με βάση κριτήρια όπως η αναγνωσιμότητα, ο αριθμός των εργαζομένων και η βιωσιμότητά τους «και όχι να βλέπουμε ανύπαρκτα σάιτ να λαμβάνουν κρατικό χρήμα».

«Πρέπει να υπάρχουν κανόνες»

Παράλληλα, το μεσημέρι της Παρασκευής ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, ύστερα από ερώτηση του Documento και άλλων Μέσων, δήλωσε ότι «χρήματα προς τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να δίνονται μόνο με απόλυτη διαφάνεια και διαύγεια». Σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για τα χρήματα που δόθηκαν την περίοδο του κορονοϊού προς τα ΜΜΕ, με ερώτηση του Βαγγέλη Κεγκέρογλου στη Βουλή, προτείνοντας «να υπάρχει αναλογικότητα στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης, τα περιφερειακά και τοπικά μέσα ενημέρωσης. Πάντα με σαφείς όρους». Ο Π. Χρηστίδης κατέληξε λέγοντας: «Πρέπει να υπάρχουν κανόνες όταν μιλάμε για χρηματοδότηση και στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Πρόσφατα η Φώφη Γεννηματά έχει κάνει συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ. Ενόψει, λοιπόν, της δικής μας συνδιάσκεψης το φθινόπωρο θα κάνουμε μια ημερίδα που θα αφορά τα μέσα ενημέρωσης, την ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατία».

Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι η τοποθέτηση του ΚΚΕ εξαρχής ήταν ότι δεν πρέπει η προβολή των μηνυμάτων για ενημέρωση του κόσμου σε θέματα υγείας να γίνεται με όρους διαφήμισης, την ίδια ώρα που υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Αυτό είχε επισημάνει ήδη από τον Απρίλιο του 2020 η βουλευτής Λέσβου του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα στην Επιτροπή

Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Παράλληλα, είχε αναδείξει ότι η όποια κρατική δαπάνη πρέπει να διοχετεύεται με διαφάνεια. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και σήμερα ο Περισσός. Ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Γιάννης Γκιόκας, απαντώντας το μεσημέρι της Παρασκευής σε ερώτηση του Documento σχετικά με τις τελευταίες αποκαλύψεις για τη διαφημιστική καμπάνια προς τα ΜΜΕ, δήλωσε: «Η ενημέρωση για θέματα πανδημίας και δημόσιας υγείας δεν μπορεί να γίνεται με όρους διαφημιστικής καμπάνιας ούτε με όρους “ταΐσματος” των μεγάλων ΜΜΕ. Από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι στα ζητήματα πολιτικής προστασίας και υγείας το κράτος μπορεί να δεσμεύει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο για δωρεάν μετάδοση των μηνυμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η όποια επιδότηση θα πρέπει να γίνεται με καθεστώς πλήρους διαφάνειας, χωρίς αδικαιολόγητους κι απαράδεκτους αποκλεισμούς και χωρίς επιδότηση ανύπαρκτων Μέσων που διαμορφώνουν όρους συναλλαγής».

Αιχμηρή τοποθέτηση από ΜέΡΑ25

Αιχμηρή είναι η τοποθέτηση του ΜέΡΑ25 για τα κονδύλια σε ΜΜΕ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης δήλωσε τα εξής στο Documento: «Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται, προσπάθησε με 20 εκατομμύρια να εξαγοράσει την ένοχη σιωπή, αν όχι και την ακόμη μεγαλύτερη στήριξη ορισμένων Μέσων, και να αποκλείσει την οποιαδήποτε κριτική από άλλα που δεν είναι φίλα προσκείμενα σε αυτήν. Τα όσα έδωσε στο φως της δημοσιότητας ο κ. Πέτσας δεν μας έκαναν καθόλου σοφότερους, απλώς επιβεβαίωσαν την αναμενόμενη αδιαφάνεια και τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο έγινε αυτή η προσπάθεια εξαγοράς για την εν μέσω πανδημίας ομερτά. Περιμένουμε όμως ακόμη να μάθουμε και τα συγκεκριμένα ποσά που έλαβε το καθένα από αυτά τα Μέσα, είτε σε λειτουργία είτε όχι».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter