Μπουρκίνα Φάσο: Η Αφρικανική Ένωση ανέστειλε τη συμμετοχή της χώρας μετά το πραξικόπημα

Μπουρκίνα Φάσο: Η Αφρικανική Ένωση ανέστειλε τη συμμετοχή της χώρας μετά το πραξικόπημα
A man holds a portait of Lt. Col. Paul Henri Sandaogo Damiba who has taken the reins of the country in Ouagadougou Tuesday Jan. 25, 2022. people took to the streets in Burkina Faso to rally in support of the new military junta that ousted democratically elected President Roch Marc Christian Kabore and seized control of the country.(AP Photo/Sophie Garcia)

Η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της Μπουρκίνα Φάσο σε όλες τις δραστηριότητες του οργανισμού “μέχρι να αποκατασταθεί ουσιαστικά η συνταγματική τάξη στη χώρα”, έπειτα από το πραξικόπημα της προηγούμενης εβδομάδας.

“Το Συμβούλιο αποφάσισε (…) να αναστείλει τη συμμετοχή της Μπουρκίνα Φάσο σε όλες τις δραστηριότητες της Αφρικανικής Ένωσης μέχρι να αποκατασταθεί ουσιαστικά η συνταγματική τάξη στη χώρα”, ανακοίνωσε στο Twitter το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας του οργανισμού, αρμόδιο για τις συγκρούσεις και τα ζητήματα ασφαλείας.

Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) είχε αναστείλει τη συμμετοχή της Μπουρκίνα Φάσο την Παρασκευή, όπως έχει πράξει και με άλλες χώρες όπου πρόσφατα σημειώθηκαν πραξικοπήματα, τη Γουινέα και το Μαλί.

Αντιπροσωπεία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ECOWAS αναμένεται σήμερα στην Ουαγκαντούγκου, πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, όπου πρόκειται να συνομιλήσει με μέλη της χούντας.

Οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία στις 24 Ιανουαρίου και έχουν θέσει σε κατ΄ οίκον περιορισμό τον πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ.

Όπως και οι γειτονικές της χώρες, το Μαλί και η Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο συγκλονίζεται από το 2015 από την άνοδο της βίας που αποδίδεται σε τζιχαντιστικές οργανώσεις οι οποίες συνδέονται με την αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1,4 εκατομμύριο εκτοπιστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter