Μπουρνούς: Βαρύ πλήγμα για την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες η κατάργηση των Κοινοτήτων

Μπουρνούς: Βαρύ πλήγμα για την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες η κατάργηση των Κοινοτήτων

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, στηλιτεύει την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τα αυτόνομα ψηφοδέλτια και τη χωριστή κάλπη για τα Συμβούλια των Κοινοτήτων, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο αρκετούς πολίτες που θέλουν να προσφέρουν στις κοινότητές τους, αλλά δεν επιθυμούν να συμπορευθούν με παραταξιακές επιδιώξεις των Δημάρχων.

Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μπουρνούς σημειώνει στη δήλωσή του ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση θα έχουν άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο σε Κοινότητες της Λέσβου όπως η Καλλονή και η Μύρινα που θα «εξαφανιστούν με μία μονοκοντυλιά».

«Συντασσόμαστε με τις δημοκρατικές διεκδικήσεις των Δικτύων Κοινοτήτων
Λέσβου και όλης της χώρας μας, που διατρανώνουν την εθνική ανάγκη για
αναβάθμιση των Κοινοτήτων και όχι για υποβιβασμό, που θα τον πληρώσουν
ακριβά οι Δημότες», καταλήγει στη δήλωσή του ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά:

Με μια σειρά από αντιδημοκρατικές και αυταρχικές διατάξεις, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καταργεί με βεβιασμένες διαδικασίες, τις ζωογόνες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση νομοθετικές ρυθμίσεις του «Κλεισθένη» (νόμος 4.555), που ψηφίστηκε τονΙούλιο του 2018.

Μεταξύ αυτών, καταργεί τα αυτόνομα ψηφοδέλτια και την χωριστή κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων των Κοινοτήτων, αποκλείοντας από τις εκλογές πολλούς συντοπίτες μας που θέλουν να προσφέρουν στα Χωριά τους και στις Κωμοπόλεις τους, χωρίς να ταυτιστούν με τις παραταξιακές ή προσωπικές επιδιώξεις των υποψηφίων Δημάρχων.

Με το στανιό υποχρεώνει τους υποψήφιους για τα Συμβούλια Κοινοτήτων, να χωθούν κάτω-κάτω στα Δημαρχιακά ψηφοδέλτια, ώστε αναγκαστικά να κουβαλήσουν ψήφους στο συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου.

Καταργούν δε την ψήφο των Δημοτών, αφού όποιος συνδυασμός εκλέξει Δήμαρχο (την πρώτη Κυριακή με 43%! ή την δεύτερηΚυριακή), αποκτά δοτή πλειοψηφία στα Συμβούλια των Κοινοτήτων πάνω από 500 κατοίκων, ακόμα και αν ο Συνδυασμός αυτός μειοψηφήσει στην συγκεκριμένη Κοινότητα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από τις εκλογές του 2010 και του 2014, (που εφαρμόστηκε αυτό το απαράδεκτο σύστημα), συνδυασμών που απέκτησαν τεχνητή πλειοψηφία σε συμβούλια Κοινοτήτων, σε Χωριά που είχαν λάβει ακόμα και κάτω από 10% των ψήφων !!!

Όσο για τις Κοινότητες Μυτιλήνης, Καλλονής και Μύρινας, τις εξαφανίζει με μια μονοκοντυλιά.

Ακόμα στις Κοινότητες 300 έως 500 κατοίκων, καταργει τα Συμβούλια, επιτρέποντας μόνο σε έναν «εκπρόσωπο Κοινότητας» να τρέχει και να μην φτάνει…

Στις εκλογές του 2019, με θέλγητρο τα αυτόνομα Κοινοτικά Ψηφοδέλτια, μαζί με τους πολλούς έμπειρους Αιρετούς που για πολλά χρόνια μάχονται για τη ζωή των συγχωριανών τους, αναδείχτηκαν και πολλοί νέοι άνδρες κα γυναίκες στα Συμβούλια των Κοινοτήτων που ρίχτηκαν με κέφι στη δουλειά, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Όλους αυτούς τους συντοπίτες μας, παλιούς και νέους της Τοπικής ( Κοινοτικής ) Αυτοδιοίκησης, τους παραπετά η Κυβέρνηση, αδιαφορώντας πλήρως για την εγκατάλειψη τωνΧωριών , αφού θα λείψουν οι υπηρεσίες που πρόσφεραν στους συγχωριανούς τους.

Φτηνή η ψευτοδικαιολογία, ότι τα αυτόνομα ψηφοδέλτια για τα Συμβούλια των Κοινοτήτων είναι αντισυνταγματικά, διότι δήθεν συνιστούν τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης ( ενώ το Σύνταγμα προβλέπει μόνο δύο ). Ποιό Δικαστήριο ή αρμόδια κρατική αρχή ή συμβούλιο, το λέει αυτό; Κανένα, αφού και ο Νόμος 4.555 του 2018 κρίθηκε συνταγματικός και οι εκλογές του 2019 αλλά και τα Συμβούλια που εκλέχθηκαν, κρίθηκαν ΝΟΜΙΜΑ από τα αρμόδια Δικαστήρια!

Αδιαμφισβήτητα τα Συμβούλια Κοινοτήτων εντάσσονται στην ενδοδημοτική αποκέντρωση, όπως άλλωστε και μια σειρά άλλων συμβουλίων και επιτροπών, που προβλέπονται στον Κώδικα Δήμων.

Συντασσόμαστε με τις δημοκρατικές διεκδικήσεις των Δικτύων Κοινοτήτων Λέσβου και όλης της χώρας μας, που διατρανώνουν την εθνική ανάγκη για αναβάθμιση των Κοινοτήτων και όχι για υποβιβασμό, που θα τον πληρώσουν ακριβά οι Δημότες. Σταθήκαμε δίπλα τους και τον Αύγουστο του 2019, όταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάργησε αρμοδιότητες και δέσμευση πόρων για τις Κοινότητες, που είχαν θεσπιστεί με τον «Κλεισθένη» τον Ιούλιο του 2018.

Μυστικά & Documento

07/08/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter