Μπρα ντε φερ για τα «μαγικά φιαλίδια»

Μπρα ντε φερ για τα «μαγικά φιαλίδια»

Μήλον της έριδος μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα εμβόλια της AstraZeneca.

Eως το τέλος Ιουλίου η Βρετανία αναμένεται να έχει χορηγήσει το εμβόλιο κατά της Covid-19 στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της, όπως τονίζει στο Documento εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τη στιγμή που η ΕΕ πασχίζει να βρει περισσότερες δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, το Λονδίνο έχει ήδη εμβολιάσει ποσοστό που ξεπερνά το 50% του ενήλικου πληθυσμού. Κάπως έτσι, τα… μαγικά φιαλίδια της AstraZeneca που καταπολεμούν τη νόσο έχουν μετατραπεί σε μήλον της έριδος μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Παρά την κόντρα που κορυφώθηκε με το προσωρινό πάγωμα του συγκεκριμένου εμβολίου πριν από μερικές ημέρες, αλλά και την απειλή των Βρυξελλών για απαγόρευση στις εξαγωγές, η Βρετανία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο επιτυγχάνοντας την ταχύτερη προώθηση εμβολίου Covid-19 από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: περισσότεροι από 28 εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες ή αριθμός μεγαλύτερος από το 50% των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19, ενώ τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, τη στιγμή που οι ημερήσιοι θάνατοι παρουσιάζουν μείωση σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μολαταύτα, η Βρετανία αριθμεί περισσότερους από 126.000 νεκρούς από Covid-19, διατηρώντας «μαύρη» πρωτιά στην Ευρώπη.

«Εμβόλιο σε όλους τους ενήλικες έως 31 Ιουλίου»

Ωστόσο, έως τα μέσα του ερχόμενου καλοκαιριού η Βρετανία αναμένεται να έχει εμβολιάσει το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της. Χαρακτηριστικά, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, απαντώντας σε ερώτηση του Documento, σχολίασε: «Το πρόγραμμα εμβολιασμού θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες και παραμένουμε σε καλό δρόμο για να προσφέρουμε ένα πρώτο εμβόλιο σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω έως τις 15 Απριλίου και σε όλους τους ενήλικες έως τις 31 Ιουλίου, καθώς και δεύτερο εμβολιασμό για όλους εκείνους που έλαβαν τον πρώτο τους».

«Παραμένουμε σίγουροι για τις προμήθειες εμβολίων και έχουμε υπογράψει συμφωνίες για ουσιαστική μελλοντική προμήθεια και των δύο εγκεκριμένων εμβολίων για την ανανέωση των αποθεμάτων μας. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους κατασκευαστές και τους συνεργάτες της αλυσίδας εφοδιασμού για να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε πιθανές διαφορές στην προσφορά», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται πως στη Βρετανία χορηγούνται τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και αυτό της AstraZeneca – Οξφόρδης, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να διατίθεται και το αμερικανικό Moderna.

Οι προμήθειες εμβολίων και οι συμφωνίες που έχει συνάψει επιτρέπουν στη βρετανική κυβέρνηση να επεξεργάζεται σχέδιο για άνοιγμα της κοινωνίας: «Eχουμε καθορίσει τα χρονοδιαγράμματά μας για το πρόγραμμα εμβολιασμού και δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτό. Το σχέδιό μας να ανοίξουμε προσεκτικά την κοινωνία μέσω του οδικού χάρτη μας παραμένει αμετάβλητο» υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης στο Documento.

Στο μεταξύ, θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο να προκληθούν προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων της AstraZeneca τον Απρίλιο στη χώρα εξαιτίας των καθυστερήσεων που αποδίδονται σε ένα εργοστάσιο παραγωγής στην Ινδία. Η υπουργός Κοινωνικής Φροντίδας Eλεν Γουέιτλι έχει τονίσει, άλλωστε, ότι: «Γνωρίζαμε πάντα ότι θα υπήρχαν ανατροπές στην προσφορά και τη διάθεση του εμβολίου. Eχουμε εξασφαλίσει πολλαπλές πηγές εμβολίων, διαφορετικές αλυσίδες εφοδιασμού και διαφορετικά εμβόλια που κυκλοφορούν».

Ενδεικτικά, αξίζει να υπογραμμιστεί πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν χορηγήσει 10,4 δόσεις εμβολίου ανά 100 κατοίκους, έναντι 42,7 δόσεων ανά 100 κατοίκους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Σύμφωνα με τον κανονισμό 174»

Παρά την έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε αναφορικά με την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Pfizer, που προηγήθηκε της αντίστοιχης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωπος του MHRA, του βρετανικού οργανισμού φαρμάκων, απαντώντας στο ερώτημα του Documento υποστηρίζει πως: «Εγκρίναμε το εμβόλιο Pfizer/BioNTech σύμφωνα με τον κανονισμό 174, μια διάταξη της ΕΕ που εισήχθη στην εθνική νομοθεσία η οποία επιτρέπει την έγκριση ενός φαρμάκου ως “απάντηση” σε ανάγκες δημόσιας υγείας».

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις αλλά και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τους αρμόδιους φορείς, σχολιάζει: «Εάν τα εγκεκριμένα εμβόλια Covid-19 πρέπει να τροποποιηθούν για να αντιμετωπίσουν τις μεταλλάξεις, δεν θα χρειαστούν μια ολοκαίνουργια διαδικασία έγκρισης».

Ο πόλεμος μαίνεται

Ο «πόλεμος» του εμβολίου δεν φαίνεται να οδεύει προς… αποκλιμάκωση.

Παρά την προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον για «ανακωχή» μετά την απειλή των Βρυξελλών για έλεγχο των εξαγωγών, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άφησε νέες αιχμές. «Για να είμαστε σαφέστατοι, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα έχει δίκαιο μερίδιο των εμβολίων, διότι πρέπει να είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε στους πολίτες μας ότι εάν οι εταιρείες εξάγουν τα εμβόλιά τους σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τηρούν πλήρως τις δεσμεύσεις τους και δεν διακινδυνεύει η ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υποστήριξε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Έτσι, στον «μαραθώνιο» εμβολιασμού με τη γραμμή τερματισμού να σηματοδοτείται από την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά πως δεν επιφυλάσσονται νέες εκπλήξεις και νέα επεισόδια. Μάλλον το αντίθετο…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter