«Μπρα ντε φερ» του Νότου με τον «σκληρό» Ρούτε για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Μπρα ντε φερ» του Νότου με τον «σκληρό» Ρούτε για το Ταμείο Ανάκαμψης

Το «μπλοκ του Νότου» αναμένεται να έχει συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, σε μια προσπάθεια να «γεφυρωθεί» το «χάσμα» και να επέλθει συμφωνία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Μαρκ Ρούτε λογίζεται ως ο επικεφαλής του «μπλοκ των φειδωλών» χωρών της ΕΕ οι οποίες επιθυμούν να δοθεί το πακέτο βοήθειας μέσω δανείων και όχι με τη μορφή επιχορηγήσεων, αποτελεί τον «κορυφαίο στόχο» της… απέναντι ομάδας, που απαρτίζεται μεταξύ άλλων από την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και είναι υπέρ των επιχορηγήσεων.

Σύμφωνα με το Financial Times αλλά και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, το μπρα ντε φερ της ερχόμενης εβδομάδας όταν και θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του Μαρκ Ρούτε με τους Τζουζέπε Κόντε, Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα στη Χάγη, (όπου αμφότερες οι πλευρές θα προσπαθήσουν να φέρουν στα μέτρα τους τις διαπραγματεύσεις) δύσκολα θα αναδείξει νικητή. 

Η Ολλανδία εκφράζει επίσης τις θέσεις χωρών όπως η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία που επιθυμούν τροποποίηση της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητώντας να δοθούν μόνο δάνεια και όχι επιχορηγήσεις στις χώρες που επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Παράλληλα, οι πιθανότητες που δίνουν οι διπλωμάτες σχετικά με την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας είναι ελάχιστες, για την ώρα, παρά τις εκκλήσεις και τα μηνύματα ηγετών όπως η Άνγκελα Μέρκελ που δήλωσε προσφάτως ότι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της 17-18ης Ιουλίου για να κλείσει το deal για το Ταμείο.

Με πληροφορίες από Financial Times, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter