Μπροστά μας lockdown, στο βάθος εκλογές

Μπροστά μας lockdown, στο βάθος εκλογές

Το νέο αρνητικό ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού έφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο του νέου καθολικού lockdown. 

Η εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για καθολικό λlockdown με διάρκεια 14 ημερών και ημερομηνία έναρξης την 7η Νοεμβρίου είναι στα χέρια της κυβέρνησης, αλλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη ελπίζει ότι θα το αποφύγει. Φοβάται το κόστος του στην οικονομία, αφού ένα έστω δύο εβδομάδων καθολικό lockdown συνεπάγεται πρόσθετη πτώση του ΑΕΠ κατά 1.25% με 1.5%. Συνεπάγεται επίσης πρόσθετη κατάρρευση εσόδων – και δεν υπάρχουν άλλες αντοχές καθώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 9μηνο έπιασε τα 10 δις ευρώ.

Η καλπάζουσα αύξηση των κρουσμάτων σημαίνει όμως και κάτι άλλο: ότι τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα. Πρώτον, σε υγειονομικό επίπεδο και δεύτερον, σε οικονομικό επίπεδο.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η Ελλάδα, μην έχοντας τα χαρακτηριστικά διεθνοποιημένης οικονομίας που είχαν οι άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο επιδημιολογικό βάρος. Θα μπορούσε τότε, όπως έκανε η Βουλγαρία, με ήπια περιοριστικά μέτρα και συστάσεις προς τους πολίτες της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, χωρίς να καταφύγει στο τρίμηνο καθολικό lockdown που επιβάρυνε δραματικά τις επιχειρήσεις, ιδίως τις υπηρεσίες, και την κοινωνία. Η κυβέρνηση όμως αντέγραψε την πολιτική των δυτικοευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με την ελπίδα ότι θα κατασκευάσει μια εικόνα της χώρας ως «ασφαλούς τουριστικού προορισμού» και θα καλύψει τις ζημιές από τα υψηλά τουριστικά έσοδα. Το στοίχημα όμως δεν της βγήκε και η οικονομία πάτωσε.

Πάμε για άγριο χειμώνα, με βαρύ επιδημιολογικό πρόβλημα. Με το ΕΣΥ, που δεν ενισχύθηκε στα όρια του από τώρα. Προχτές είχαμε καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, ότι άρχισε ήδη η «επιλογή» των ασθενών, καθώς πολλοί ηλικιωμένοι δεν οδηγούνται σε ΜΕΘ για να μένουν, για άλλες ανάγκες, κάποιες κενές κλίνες – καταγγελία που δεν διαψεύστηκε. Πάμε και για δύσκολο οικονομικά χειμώνα, αφού η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων έχει εξαντλήσει τις αντοχές.

Αντιμέτωπη με μια τέτοια κρίση η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι ακριβώς κάνει; Περιμένει τον από μηχανής θεό – το εμβόλιο –, για να προχωρήσει στους εκλογικούς της σχεδιασμούς. Αν υπάρξει σύντομα εμβόλιο και ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση, και αλλάξει το οικονομικό τοπίο, και ανακάμψει ο τουρισμός, είναι δυνατό να πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο του 2022, πριν τα μεγάλα ζόρια της επαναφοράς των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη, φέρονται να σκέφτονται εκεί στο Μαξίμου. Όσο ανεύθυνο κι αν ακούγεται, είναι πιθανό και γίνεται πιστευτό αν σκεφτούμε τι και ποιους αποφάσισε να ενισχύσει προχτές η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Όχι το ΕΣΥ, ή το στόλο των μέσων μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, αλλά τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια με άλλα 2 δις ευρώ – πλέον των 20 εκατ. που τους έδωσε την άνοιξη. Υποτίθεται τα ενισχύει για να εκπέμψουν μηνύματα για την πανδημία, στην πραγματικότητα τα ενισχύει για τις ανάγκες των προεκλογικών της δημόσιων σχέσεων. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter