Μπροστά, με το βλέμμα στην κοινωνία

Μπροστά, με το βλέμμα στην κοινωνία

Στις 17 και τις 24 του περασμένου Σεπτέμβρη δεκάδες χιλιάδες αριστεροί, προοδευτικοί, δημοκρατικοί πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Σε μια μαζική, δημοκρατική διαδικασία εκλέχθηκε νέος πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Παρά το αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για το κόμμα, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έστειλαν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις. Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι εδώ, ότι θα πρέπει να ασκήσει υπεύθυνη, τεκμηριωμένη και σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στην αντιλαϊκή, αλαζονική και σκληρά νεοφιλελεύθερη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο κορμός της προοδευτικής παράταξης, πρέπει να αλλάξει. Να γίνει πιο ισχυρός, αλλά και πιο πειστικός. Να γυρίσει σελίδα, κρατώντας την πολύτιμη παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Να ξαναγίνει η ελπίδα του προοδευτικού κόσμου, να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία, για να την ασκήσει προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σε αυτήν τη νέα περίοδο και έπειτα από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές αναγνώσεις της συγκυρίας, διαφωνίες επί του πολιτικού. Η εσωκομματική δημοκρατία, η πολυφωνία, ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη είναι στοιχεία που βρίσκονται στον πυρήνα της παράδοσης της ανανεωτικής Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου.

Ομως η πολυφωνία δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταλήγει στην κακοφωνία. Και ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη οφείλει να συνοδεύεται πάντα από μια απαραίτητη προσπάθεια για σύνθεση. Οπως και από τον αυτονόητο σεβασμό στην αρχή της πλειοψηφίας.

Θα πρέπει επειγόντως να αφήσουμε πίσω μας φαινόμενα που δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν και σε καμιά. Οι κατηγορίες και οι εκφράσεις που ακούγονται από στελέχη του κόμματος στους τηλεοπτικούς σταθμούς δημιουργούν ένα κλίμα απογοήτευσης και αποστροφής στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γενικότερα στον προοδευτικό κόσμο.

Αυτό που επιτάσσει η δύσκολη συγκυρία είναι μια εις βάθος συζήτηση με νηφαλιότητα, αυτοκριτική, με ανταλλαγή πολιτικών επιχειρημάτων. Και ο καταλληλότερος χώρος για την κατάθεση διαφωνιών και αντιρρήσεων είναι τα αρμόδια όργανα του κόμματος. Εκεί, όπως και στο επικείμενο συνέδριο, θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε συντεταγμένα, δημοκρατικά τις θέσεις μας, την πορεία και το πρόγραμμά μας.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αυτά που θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού είναι η ενότητα και η συντροφικότητα. Αλλωστε, αντίπαλος όλων μας είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης. Με την ακρίβεια να απειλεί καθημερινά τα νοικοκυριά, με το κράτος δικαίου να καταρρακώνεται, με τα εργασιακά δικαιώματα να περιστέλλονται διαρκώς, η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Και όλοι μας οφείλουμε να έχουμε τον ίδιο κοινό στόχο. Να οικοδομήσουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ενα κόμμα που να μπορεί να αγωνίζεται από καλύτερες θέσεις για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Με πειστικές και συγκροτημένες απαντήσεις στα προβλήματα και προοδευτική διέξοδο σε όσους κι όσες ασφυκτιούν μέσα σε έναν ορίζοντα χαμηλών προσδοκιών.

Θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να προχωρήσουμε μπροστά, με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και στις ανάγκες της. Γι’ αυτό θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό μας και ταυτόχρονα να ανέβουν οι τόνοι ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια της ΝΔ. Να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις με ενότητα και συλλογικότητα, με δημοκρατικές διαδικασίες, με αποφασιστικότητα και αίσθημα ευθύνης για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ της νέας εποχής. Αλλά πάνω από όλα για μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων, της προόδου. Αυτή είναι η μάχη που αξίζει και έχουμε την ιστορική υποχρέωση να δώσουμε. Και σ’ αυτήν τη μάχη δεν περισσεύει κανείς.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αυτά που θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού είναι η ενότητα και η συντροφικότητα. Αλλωστε, αντίπαλος όλων μας είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter