Μπροστά πηγαίνει ο αρχηγός… Ο Άδωνης καπελώνει τον Κυριάκο, στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το ΗΟΤDOC HISTORY και το Docville

Μπροστά πηγαίνει ο αρχηγός… Ο Άδωνης καπελώνει τον Κυριάκο, στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το ΗΟΤDOC HISTORY και το Docville

Αλλαγή φύλου στη ΝΔ. Μπροστά πηγαίνει ο αρχηγός… Ο Άδωνης καπελώνει τον Κυριάκο και επιβάλλει τη γραμμή. Από τη θυμηδία στην οργή Σαμαρικοί και Καραμανλικοί.

-Φάκελος Γερμανία: Το τέλος του μερκελισμού – Ο Σόιμπλε φεύγει, ο αυτόματος πιλότος μένει. Ανταπόκριση από το Βερολίνο Νίκος Χειλάς.

Αποκλειστικό: Η επιστολή της Ηριάννας στον πρωθυπουργό.

Αποστολή Βρυξέλλες: Στα άδυτα των Panama Papers. Κορυφή του παγόβουνου η Mossack Fonseca – Σε ρόλο διαμεσολαβητή για τη δημιουργία offshore οι τράπεζες.

Βασίλης Στεφανάκος: Ένα χρόνο μετά από την αποφυλάκισή του ξανασυστήνεται και μιλά για το λαθρεμπόριο καυσίμων και τους ισχυρούς που κινούν τα νήματα.

Κτηματαγορά: Προς οριζόντια μείωση 20% στις αντικειμενικές αξίες. Επιπλέον 20% το 2019, αλλά χωρίς να αλλάξει η αποδοτικότητα του ΕΝΦΙΑ.

Commedia dell’arte: Θάνος Τζήμερος. Ήταν ένας πολιτευτάκιας μαύρος, θλιβερός, φιλελές πρώτης, τύπος σκοτεινός

Αφιέρωμα ΠΑΕ ΠΑΟ: Από την πολυμετοχικότητα στο χείλος του γκρεμού. Π

Μαζί η ειδική έκδοση DocSafe με αφιέρωμα στις ασφάλειες. Νέοι παίκτες, νέοι κανόνες, νέα αγορά.

Το ΗΟΤDOC HISTORY

Τι – πραγματικά – συνέβη στο «Λίβανο» και την «Καζέρτα» στο HOTDOC HISTORY που κυκλοφορεί 

Ένα τεύχος που δίνει υπεύθυνες απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα για το τι έγινε στο «Λίβανο» και την «Καζέρτα» εκείνο το κρίσιμο φθινόπωρο του 1944. Τι συνέβη και το ΕΑΜ/ΚΚΕ μαζί με την ΠΕΕΑ υπέγραψαν τις δύο Συμφωνίες οι οποίες κατέληξαν – μέσα από τις απίστευτες ίντριγκες, υπαναχωρήσεις και ωμότητες της ελληνικής αντίδρασης – στην επαναφορά του παλιού καθεστώτος.

Είναι ένα τεύχος που αντιστέκεται στην ευκολία της «λαθολογίας» και τοποθετεί τις υποχωρήσεις που αναγκάστηκε να κάνει η Αριστερά – πέρα από κάθε αρχική διακήρυξη – με την ελπίδα μιας ομαλής εξέλιξης στη χώρα. Συνυπολογίζει ταυτόχρονα το διεθνές περιβάλλον που καθοριζόταν από τη σιδερένια συμμαχία των Τριών Μεγάλων και άφηνε ελάχιστα περιθώρια ελιγμών.

Με επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις, μέσα από αρχεία, λύνει εύλογες απορίες και ανατρέπει τους διαδεδομένους μύθους περί «ανίκανων» και «άπειρων» διαπραγματευτών της ΕΑΜικής αντιπροσωπείας.

Τέλος παραθέτει – μελαγχολικές ειν΄ η αλήθεια – σελίδες ημερολογίου του αυτόπτη μάρτυρα της Καζέρτας, Γιώργου Σεφέρη που δείχνει την κατάπτωση του Γ. Παπανδρέου και των συν αυτώ. Και το ημερολόγιο του κομμουνιστή Γ. Ζέβγου που αποτυπώνει ανάγλυφα τα διλήμματα της ΕΑΜικής αντιπροσωπείας.

Το Docville

Ψαραντώνης, ο θρύλος των Ανωγείων στο Docville που κυκλοφορεί  με το Documento

-Ο διονυσιακός στη σκηνή και απολλώνιος στην καθημερινότητά του θρύλος της Κρήτης Ψαραντώνης, μιλάει στο Γιάννη Παπαϊωάννου για την αγάπη του στη μουσική, την «τέχνη που μιλάει με τον Θεό» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Το νέο βιβλίο της Ζυράννας Ζατέλη έχει τίτλο «Τετράδια ονείρων». Η γνωστή συγγραφέας μιλάει στην Μαρίνα Αγγελάκη για την αγάπη της στο σινεμά, το θέατρο και τα βιβλία, ενώ θυμάται το πρώτο της βιβλίο: «Οι ιστορίες της “Περσινής αρραβωνιαστικιάς” που εκδόθηκε το 1984, γράφτηκαν στις αρχές τις δεκαετίας του ’70. Είχα πάρει όμως την απόφαση να μην βγάλω βιβλίο πριν τα 33 μου».

Ο Άλκης Παναγιωτίδης θυμάται τις σημαντικότερες στιγμές από τη συνεργασία του με το σκηνοθέτη Νίκο Νικολαΐδη και τις εξιστορεί στον Κωνσταντίνο Καϊμάκη, με αφορμή το μεγάλο αφιέρωμα που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος για τα δέκα χρόνια από το θάνατο του ασυμβίβαστου σκηνοθέτη.

Το πρόσωπο του κινηματογραφικού τρόμου για τη φετινή σεζόν είναι αυτό του κλόουν Πένιγουαϊζ στην ταινία «Το Αυτό» που βασίζεται στο θρυλικό βιβλίο του Στίβεν Κινγκ. Κάτω από τη μάσκα του κρύβεται ο ηθοποιός Μπιλ Σκάρσγκαρντ, ο οποίος αναφέρει αποκλειστικά στο Documento τα μυστικά της τρομακτικής μεταμόρφωσης του.

-Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αιμίλιος Χειλάκης που πρωταγωνιστεί στην αναμενόμενη παραγωγή του Θεάτρου Αθηνών «Ο φάρος» του Κόνορ ΜακΦέρσον αναφέρει στη συνέντευξη του στη Στέλλα Χαραμή: «Πιστεύω στον σοσιαλιστικό τρόπο διακυβέρνησης με κρατική παρέμβαση. Ο θατσερισμός έχει πλέον επικρατήσει ως πολιτική θέση στην Ευρώπη και αναμένεται να οδηγήσει σε μια νέα φεουδαρχία»

Το φετινό πρόγραμμα της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση υπόσχεται δυνατές καλλιτεχνικές εμπειρίες. Παρουσιάζουμε ενδεικτικά μερικές από τις εκδηλώσεις που θα μας απασχολήσουν αυτή τη σεζόν στο κτίριο της Συγγρού καθώς η Στέγη αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς φορείς πολιτισμού στη χώρα και πάντα αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον το κάθε πρότζεκτ της.

Νέα στήλη στην εφημερίδα με τίτλο «Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία». Τα κτίρια της λεωφόρου Πατησίων μέσα από τη διαδρομή του τρόλεϊ στο ρεπορτάζ της Νόρας Μολυβιάτη ξεδιπλώνουν την ιστορική πορεία της διασημότερης ίσως λεωφόρου της παλιάς Αθήνας μέσα στο χρόνο.

Τι γίνονται τα βιβλία όταν γεράσουν; Περιμένουν το κοινό σε γωνιές της πόλης, που ξέρει ακόμα να εκτιμά τις πολύτιμες ιστορίες τους. Στο ρεπορτάζ της Εμυς Ντούρου συναντάμε εικόνες μιας Αθήνας που χάνεται αλλά και την έμπειρη ματιά παλιών βιβλιοπωλών όπως του Νίκου Σταθόπουλου που επισημαίνει: «Το Μοναστηράκι είχε μια παράδοση στα παλιά βιβλία, στα παλιά αντικείμενα, στα γραμματόσημα, στις αφίσες, τις παλιές φωτογραφίες. Τώρα σιγά σιγά ο ένας μετά τον άλλο χάνονται».

Το Παρίσι όπως το έζησα». H Ολγα Μπατή αναφέρεται στην αγαπημένη της πόλη που σαρκάζει το μεγαλείο της. Θυμάται παλιά στιγμιότυπα («στην Πόλη του Φωτός έφτασα σχεδόν παιδί. Το οφείλω στη θεία μου την υπαρξίστρια -μαθήτρια του Σαρτρ») σημειώνει τις κομβικές ημερομηνίες («το Παρίσι που με σημάδεψε ήταν της δεκαετίας του ’80 και του ’90) και αναπολεί μεγάλα εικαστικά γεγονότα (στις αρχές του ’90 στο Κέντρο Πομπιντού φιλοξένησε μία έκθεση μαγική, με τίτλο «Οι Μάγοι της Γης»).

Τα μπαρμπέρικα της Αθήνας εξακολουθούν να χαρίζουν μυρωδιές αλλά και εικόνες αλλοτινών εποχών, ενώ οι ιστορίες θαμώνων και εργαζομένων, μπορούν να γεμίσουν… εγκυκλοπαίδειες. Η ψαλιδομαχία μεταξύ ενός νέου κι ενός παλιότερου μπαρμπέρη έχει πολλά να αφηγηθεί. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter