MVP Ladder: Εκτόξευση για Καλάθη, οι 5 υποψήφιοι για το βραβείο!

MVP Ladder: Εκτόξευση για Καλάθη, οι 5 υποψήφιοι για το βραβείο!

Η κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας ολοκληρώθηκε και οι βασικοί υποψήφιοι για το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη, έχουν πλέον ξεχωρίσει! Το Eurohoops παρουσιάζει το τελευταίο MVP ladder πριν την έναρξη των playoffs…

Του Γιώργου Ορφανάκη / info@eurohoops.net

Η regular season της αγωνιστικής περιόδου 2018-2019 ανήκει πλέον στο παρελθόν και οι 8 ομάδες που θα διεκδικήσουν την πρόκριση στο Final 4 είναι πλέον γνωστές.

Το Eurohoops με τη βοήθεια 5 συγκεκριμένων κριτηρίων παρουσιάζει της κατάσταση στην “κούρσα” για τον πολυτιμότερο της χρονιάς. Όπως είναι λογικό, οι υποψήφιοι παίκτες προέρχονται αποκλειστικά από ομάδες που προκρίθηκαν στα playoffs, εκεί όπου θα κριθούν τα πάντα για τον νικητή του βραβείου.

Θυμηθείτε την κατάταξη στο 5ο MVP Ladder της χρονιάς!

Τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα εξής:

Απόδοση παίκτη: Η ατομική απόδοση σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις που υπήρχαν πριν την έναρξη της σεζόν, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση για το βραβείο του MVP! Ορισμένοι παίκτες ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες και άλλοι επιβεβαίωσαν πως ανήκουν στην ελίτ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Πορεία ομάδας: Το μπάσκετ είναι ένα ομαδικό άθλημα και αν κάποιος αδυνατεί να μετουσιώσει την ατομική του απόδοση σε νίκες για την ομάδα του, τότε αυτομάτως χάνει πόντους στην κούρσα για τον πολυτιμότερο.

Ρόλος παίκτη: Πώς θα συμπεριφερόταν κάθε ομάδα αν αυτομάτως αφαιρούσαμε από το σύνολο τον υποψήφιο MVP; Υπάρχουν παίκτες που αποτελούν το “Α” και το “Ω” ενός συνόλου, με την κομβική τους παρουσία να τους δίνει πλεονέκτημα στην MVP ladder.

Συνέπεια: Η απόδοση ορισμένων σταρ διαφοροποιείται στα μεγάλα παιχνίδια. Κάποιοι άλλοι παίζουν σταθερά στα… κόκκινα χωρίς μεταπτώσεις. Υπάρχουν και αυτοί που ειδικεύονται στο να κάνουν τους συμπαίκτες τους καλύτερους κάθε βράδυ, ακόμα και αν οι ίδιοι δεν “γράψουν” καλά νούμερα. Όσο η σεζόν προχωράει ωστόσο, η αξία τους φτάνει στην κορυφή.

Ηγετικά χαρακτηριστικά: Τα μεγαλύτερα ονόματα της Ευρωλίγκας πρέπει να βγουν μπροστά όταν η ομάδα τούς χρειάζεται. Η συνεισφορά τους αυτές τις στιγμές – τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση – μπορεί να είναι τόσο σημαντική όσο τα συνολικά τους νούμερα. Αυτό το στοιχείο, μαζί με άλλα ηγετικά χαρακτηριστικά, προσθέτουν πόντους και λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν για τη διαμόρφωση της MVP ladder.

Honorable mentions: Άντριαν Μόερμαν, Ουίλ Κλάιμπερν, Νάντο Ντε Κολό, Άντονι Ράντολφ, Βασίλιε Μίτσιτς

5. Μπράντον Ντέιβις

Απόδοση παίκτη: 10 Πορεία ομάδας: 9 Ρόλος παίκτη: 9 Συνέπεια: 9 Ηγετικά Χαρακτηριστικά: 9 Σύνολο: 46

Για ακόμα μία σεζόν, το φινάλε της κανονικής διάρκειας είναι ονειρεμένο για τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Έξι σερί νίκες, διαδοχικές υπερβάσεις και σπουδαία διπλά σε Τελ Αβίβ, Πειραία και Μαδρίτη, οδήγησαν σε μία επική πρόκριση στα playoffs της Ευρωλίγκας.

Τίποτα από αυτά ωστόσο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την παρουσία του Μπράντον Ντέιβις. Ο Αμερικανός ολοκληρώνει την regular season με μέσο όρο 14.4 πόντους, 5.7 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 17.5 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Μάλιστα, κυριάρχησε πλήρως στον “τελικό” πρόκρισης κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης με 27 πόντους και πολύ κρίσιμες εύστοχες προσπάθειες στο φινάλε. Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στις 30/30 συμμετοχές μέχρι στιγμής, κάτι που σημαίνει πως ο Ντέιβις ήταν πάντα “παρών” για το σύνολο του Σάρας και σημείο αναφοράς για τη σωστή λειτουργία της ομάδας.

4. Κόρι Χίγκινς

Απόδοση παίκτη: 9 Πορεία ομάδας: 10 Ρόλος παίκτη: 9 Συνέπεια: 9 Ηγετικά Χαρακτηριστικά: 9 Σύνολο: 46

H ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι η ομάδα των πολλών πρωταγωνιστών, με αποτέλεσμα οι Νάντο Ντε Κολό, Ουίλ Κλάιμπερν και Κόρι Χίγκινς να διεκδικούν μία θέση στο MVP Ladder. Τελικά, αυτός που τα κατάφερε είναι ο Αμερικανός γκαρντ χάρη στην εξαιρετική παρουσία του στο τελευταίο κομμάτι της κανονικής περιόδου.

Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίζεις σε ένα τόσο ποιοτικό ρόστερ αλλά ο Χίγκινς τα πηγαίνει περίφημα. Διανύει την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του με 14.9 πόντους ανά παιχνίδι, σουτάρει για δεύτερη διαδοχική χρονιά με τρομερά ποσοστά (51% δίποντα, 53.2% τρίποντα) και είναι πολύ αποτελεσματικός στις clutch στιγμές με συνολικά 48 πόντους σε 36 κατοχές.

Η ενδεχόμενη πρόκριση της ΤΣΣΚΑ και η απόδοση του Κόρι Χίγκινς στα playoffs, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την κατάληξη του βραβείου. Αν ο 29χρονος γκαρντ συνεχίσει να “λάμπει”, τότε είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί.

3. Νικ Καλάθης

Απόδοση παίκτη: 10 Πορεία ομάδας: 8 Ρόλος παίκτη: 10 Συνέπεια: 10 Ηγετικά Χαρακτηριστικά: 9 Σύνολο: 47

O Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το θαύμα και με ένα επικό comeback 8 νικών στα τελευταία 10 παιχνίδια εξασφάλισε την παρουσία του στα playoffs για 9η διαδοχική σεζόν. Η αντεπίθεση των “πρασίνων” έχει ονοματεπώνυμο… Νικ Καλάθης!

Ο ηγέτης του “τριφυλλιού” ξεπέρασε τον εαυτό του και με σπουδαίες εμφανίσεις σε σκορ (12.3 πόντοι) και δημιουργία (8.9 ασίστ), έκανε τεράστιο άλμα μέχρι τη 3η θέση του MVP ladder. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την “γεμάτη” εμφάνιση μέσα στο Μιλάνο; Ποιος μπορεί να ξεχάσει το buzzer-beater τρίποντο στη Μόσχα που άλλαξε την Ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού; Περισσότερο από όλα όμως, ξεχωρίζει το 3ο τριπλ-νταμπλ (11π, 12ρ, 18ασ) στην ιστορία, το οποίο τοποθετεί το όνομα του Νικ Καλάθη δίπλα σε αυτό του Νίκολα Βούιτσιτς!

Οι συγκεκριμένες εμφανίσεις ανάγκασαν τον Ρικ Πιτίνο να δηλώσει: “Εάν δεν είναι αυτός ο MVP της φετινής Ευρωλίγκας, δεν ξέρω ποιος είναι!”. Η τελική απάντηση θα δοθεί στα playoffs, αφού σε περίπτωση πρόκρισης του Παναθηναϊκού, η επιλογή του Καλάθη δείχνει να έχει “κλειδώσει”.

2. Κώστας Σλούκας

Απόδοση παίκτη: 9 Πορεία ομάδας: 10 Ρόλος παίκτη: 9 Συνέπεια: 9 Ηγετικά Χαρακτηριστικά: 10 Σύνολο: 47

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει δώσει το “τιμόνι” της φετινής Φενέρμπχτσε στον Κώστα Σλούκα και εκείνος οδηγεί την ομάδα του προς την επιτυχία. Έχουμε να κάνουμε άλλωστε με τον σύλλογο που τερμάτισε στην πρώτη θέση, με το καλύτερο ρεκόρ (25-5) αλλά και το ιστορικό αήττητο στις εντός έδρας αναμετρήσεις.

Ο Έλληνας γκαρντ ανταποκρίνεται πλήρως στον ρόλο του ηγέτη με 12 πόντους, 4.7 ασίστ, 2 ριμπάουντ και 15.5 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Η στατιστική όμως δεν λέει όλη την αλήθεια, αφού δεν μπορεί να αποτυπώσει τη σιγουριά που μεταφέρει ο Σλούκας στους συμπαίκτες του. Με εκείνον στο παρκέ, ο Ζοτς γνωρίζει πως διαθέτει έναν παίκτη που θα πάρει τη σωστή επιλογή στα κρίσιμα και θα βρει τον τρόπο να εκτελέσει με επιτυχία ή να τροφοδοτήσει με ιδανικό τρόπο τους συμπαίκτες του.

Ο Σλούκας διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, παίζει πιο ώριμα από ποτέ και οδεύει προς την κατάκτηση της 4ης Ευρωλίγκας! Την ίδια στιγμή, διεκδικεί για πρώτη φορά τον τίτλο του πολυτιμότερου και η εικόνα του τις τελευταίες εβδομάδες, τώρα που κρίνονται όλα, ανεβάζει σημαντικά τις πιθανότητες.

1. Γιαν Βέσελι

Απόδοση παίκτη: 9 Πορεία ομάδας: 10 Ρόλος παίκτη: 9 Συνέπεια: 10 Ηγετικά Χαρακτηριστικά: 9 Σύνολο: 47

O Γιαν Βέσελι συνδύασε αγωνιστική σταθερότητα και εξωπραγματικές εμφανίσεις στο μεγαλύτερο διάστημα της κανονικής περιόδου και συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η Φενέρ να τερματίσει στην πρώτη θέση.

Κυριάρχησε στα περισσότερα παιχνίδια που πήρε μέρος, με αποτέλεσμα να είναι πλέον 4ος στο σύστημα αξιολόγησης (19.28 βαθμοί) σε ολόκληρη την Ευρωλίγκα και 1ος ανάμεσα στους παίκτες που συνεχίζουν στα playoffs. Είναι φυσικά το φαβορί για να κερδίσει το βραβείο του MVP, αφού με 13 πόντους (66% δίποντα), 5.4 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 1.5 κλεψίματα κάνει τα… πάντα και υπερτερεί οριακά έναντι του Κώστα Σλούκα.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς γνωρίζει πως διαθέτει ένα “υπερόπλο” στις δύο πλευρές του παρκέ, με την επιρροή του Βέσελι στο παιχνίδι της Φενέρ, να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο παίκτη.

Ο Τσέχος αναμένεται να “λάμψει” στα playoffs και να οδηγήσει τους Τούρκους στο 5ο διαδοχικό Final 4. Εάν τα καταφέρει, τότε θα κάνει ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του βραβείου, ώστε να γίνει ο πρώτος σέντερ που αναδεικνύεται πολυτιμότερος της σεζόν! Τεράστιο κατόρθωμα…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter