Μωυσής Ελισάφ: «Είμαι ο πρώτος Εβραίος, αλλά Γιαννιώτης δήμαρχος»

Ο Μωυσής Ελισάφ, ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα, μιλά στο Documento για την εκλογική του επιτυχία και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν. 

O διεθνούς φήμης και κύρους καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων θέτει ως κύριο στόχο του τον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του δήμου προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των δημοτών, ενώ εξηγεί και την ρηξικέλευθη προγραμματική του δέσμευση για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος αναδοχής ηλικιωμένων.

Είστε ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος της χώρας. Τι συμβολίζει η εκλογή σας, ειδικά σε έναν μαρτυρικό τόπο για την εβραϊκή κοινότητα όπως τα Ιωάννινα;

Η Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων έχει μακρά διαδρομή, διαδρομή αιώνων, με το δικό της αποτύπωμα στην ιστορία της πόλης. Σήμερα τα μέλη της δεν ξεπερνούν τα πενήντα. Είμαι ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος της χώρας, αλλά είμαι Γιαννιώτης δήμαρχος. Ευχαριστώ και από το βήμα αυτό τους χιλιάδες συμπολίτες μου που στήριξαν εμένα και την παράταξή μου εκτιμώντας ότι η πρότασή μας εγγυάται ένα διαφορετικό μέλλον για την πόλη. Δίνει λύσεις στα αδιέξοδα και υπόσχεται ένα μέλλον αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού των Ιωαννίνων.

Δεν σας στήριξε κανένα κόμμα. Είχατε συζητήσεις με κάποιον φορέα προτού ανακοινώσετε την υποψηφιότητά σας;

Ναι, δεν υπήρξε καμία κομματική στήριξη της παράταξής μας. Ηταν η μοναδική ακηδεμόνευτη, ακομμάτιστη αυτοδιοικητική παράταξη μεταξύ των εννέα συνολικά που μετείχαν στην εκλογική αναμέτρηση. Προτού ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου συνομίλησα με όλους τους βουλευτές του νομού, συζήτησα με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του τόπου και τους ενημέρωσα για την απόφασή μου.

Η πολυφωνία είναι ένα από τα συστατικά στοιχεία του συνδυασμού σας. Ευθυγραμμίζεται το σκεπτικό αυτό με τη νέα αρχιτεκτονική που φέρνει στην τοπική αυτοδιοίκηση ο «Κλεισθένης»;

Ο «Κλεισθένης» διαμορφώνει εντελώς καινούργιο τοπίο στην τοπική αυτοδιοίκηση, άγνωστο σε όλους μας. Απαιτεί συνεργασίες και είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε πόσο ώριμοι είμαστε γι’ αυτές. Στην παράταξή μας, όπου μετείχαν άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, καταφέραμε να συνθέσουμε απόψεις, προτάσεις και ιδέες. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και στο δημοτικό συμβούλιο, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι θα αφήσουν στην άκρη τις σκοπιμότητες και θα δουλέψουμε ώστε να προσφέρουμε στην πόλη και τους πολίτες. Επανέρχομαι λοιπόν και τονίζω ότι στην πράξη πλέον θα κρίνουμε την αποτελεσματικότητα του «Κλεισθένη». Οπου τυχόν εντοπιστούν προβλήματα ή δυσλειτουργίες θα πρέπει και η αυτοδιοίκηση και η κυβέρνηση μέσα από ειλικρινή και χωρίς σκοπιμότητες διάλογο να συνεργαστούν και να δώσουν λύσεις.

Ποια ήταν η «συνταγή» της επιτυχίας;

Η συνταγή της επιτυχίας ήταν η ομάδα. Μια ομάδα νέων κυρίως ανθρώπων που συστρατεύτηκαν στην παράταξη, δούλεψαν σκληρά και με πρόγραμμα πέρα από κομματικές και ιδεολογικές διαφορές. Η συνταγή της επιτυχίας ήταν ότι πάνω από όλα μπήκε το κοινό όραμα για τα Γιάννενα, το οποίο εντέλει αγκάλιασε η πλειοψηφία των συνδημοτών μας.

Ποιο έργο θέλετε να ταυτιστεί με τη θητεία σας;

Θέσαμε ως βασικό μας στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του δήμου και μαζί τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μας. Αυτό που θέλουμε για τα Γιάννενα είναι να γίνουν μια εξωστρεφής πόλη που θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και τα πλεονεκτήματά της, όπως η ιστορία, ο πολιτισμός και η πολυπολιτισμική της παράδοση, και θα μετατραπεί σε κόμβο στην ευρύτερη περιοχή των νοτιοδυτικών Βαλκανίων.

Στο πρόγραμμά σας εντοπίζεται η δέσμευση για πιλοτική εφαρμογή προγράμματος αναδοχής ηλικιωμένων. Δώστε μας μερικές λεπτομέρειες.

Το πρόγραμμά μας περιέχει μια πλήρη πρόταση για την ανασυγκρότηση των κοινωνικών δομών του δήμου. Σκοπός μας είναι να προσαρμοστούν οι υπηρεσίες του δήμου στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών. Η αναδοχή ηλικιωμένων λοιπόν είναι μια καινοτόμα πρόταση που μπορεί να εφαρμοστεί πιλοτικά από οικογένειες που θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ο στόχος μας είναι η εξασφάλιση οικογενειακού περιβάλλοντος για τους ηλικιωμένους, το οποίο θα εποπτεύεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Το πρόγραμμά μας περιέχει κι άλλες καινοτόμες προτάσεις για όλους τους τομείς δράσης του δήμου. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.