«Μύλος» ευθυνών για να… τρενάρουν τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο

«Μύλος» ευθυνών για να… τρενάρουν τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο

Η Hellenic Train προειδοποιεί τον ΟΣΕ και το υπουργείο Μεταφορών για αναγκαστικές αποσύρσεις μηχανών λόγω φθοράς, με τον Οργανισμό να πετά το «μπαλάκι» των ευθυνών στην ιταλική εταιρεία, την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πανηγυρίζει για την «ολοκλήρωση των έργων σηματοδότησης»…

Συγκεκριμένα, η Hellenic Train έχει αποστείλει δύο επιστολές σε διάστημα δύο μηνών, προειδοποιώντας ότι ο σιδηρόδρομος κινδυνεύει ουσιαστικά να μείνει χωρίς αυτοκινητάμαξες. Στην τελευταία επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Εφ.Συν», η ιταλική εταιρεία επισημαίνει ότι ολοένα και περισσότερες μηχανές αναγκάζονται να αποσυρθούν από την κυκλοφορία λόγω «μεγάλων φθορών στους τροχούς», γεγονός που οδηγεί σε «αναπόφευκτο περιορισμό της κυκλοφορίας των προγραμματισμένων αμαξοστοιχιών».

Η Hellenic Train κάνει λόγο για το πρόβλημα της «ταχείας φθοράς ονύχων τροχών», οι οποίοι μεταδίδουν την κίνηση στα τρένα και είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε στη μία πλευρά τους να διαμορφώνεται ένα «νύχι». Με τον τρόπο αυτόν, διατηρούν σταθερή τροχιά στις στροφές αλλά και στις αλλαγές τροχιάς, τα κλειδιά. Υπό κανονικές συνθήκες, οι βαριοί μεταλλικοί τροχοί αντέχουν για να βγάλουν χιλιάδες δρομολόγια και να είναι λειτουργικοί διανύοντας μέχρι και 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Hellenic Train, οι τροχοί καταστρέφονται πριν συμπληρώσουν τα 200.000 χιλιόμετρα.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, είναι απαραίτητη η ύπαρξη προσωπικού στον ΟΣΕ που θα επιθεωρεί το δίκτυο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα ελέγχει εάν λειτουργούν σωστά οι μηχανές. Ωστόσο το προσωπικό του ΟΣΕ μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια, καθώς μαζί με τους σταθμάρχες και τους κλειδούχους, αποχώρησαν και όσοι είχαν υπ’ ευθύνη τους την απρόσκοπτη λειτουργία των μηχανών.

Την ίδια ώρα η διοίκηση του ΟΣΕ υποστηρίζει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι για το πρόβλημα ευθύνονται «είτε οι μηχανοδηγοί της Hellenic Train που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας, είτε η ποιότητα των μεταλλικών τροχών που προμηθεύεται η ιταλική εταιρεία».

Κλείνοντας την επιστολή της, η Hellenic Train σημειώνει μάλιστα ότι το φαινόμενο της ταχείας φθοράς εκδηλώθηκε μετά την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, έπειτα από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter