Μύλος με τις κατασχέσεις -Γιατί οι τράπεζες δεν αποδίδουν άμεσα τα λεφτά στο δημόσιο

Μύλος με τις κατασχέσεις -Γιατί οι τράπεζες δεν αποδίδουν άμεσα τα λεφτά στο δημόσιο

Πάνω από έναν μήνα κάνουν οι τράπεζες να αποδώσουν τα_x000D_
χρήματα που κατάσχονται από τους λογαριασμούς των φορολογουμένων κατόπιν_x000D_
εντολής της ΑΑΔΕ ή των ασφαλιστικών ταμείων. 

Και ενώ ο νόμος προβλέπει ότι η απόδοση των χρημάτων εις χείρας τρίτων πρέπει να γίνεται εντός δεκαημέρου, φορολογούμενοι που έχουν διαπιστώσει ότι από τον λογαριασμό τους έχουν αφαιρεθεί χρήματα μπαίνουν στο Taxis χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους για να δουν αν όντως έχει μειωθεί το χρέος τους και ανακαλύπτουν ότι παραμένει… ακέραιο.

Καλά ενημερωμένες πηγές από την ΑΑΔΕ αναγνωρίζουν ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, με σοβαρές επιπτώσεις στη ρευστότητα των φορολογουμένων. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, σε συνεννόηση με τις τράπεζες και μέχρι τον Μάρτιο του 2019 θα εφαρμοστούν τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια, οπότε με την πληρωμή της οφειλής ή μέρους αυτής θα απελευθερώνεται και η ρευστότητα του λογαριασμού.

Τραπεζικές πηγές θεωρούν ότι για να υπάρξει κατάσχεση έχουν προηγηθεί δικαστικές εντολές και παραγγελίες. Εφόσον μπλοκαριστεί ο λογαριασμός ενός οφειλέτη και μέχρις ότου αποδοθούν τα χρήματα στον δικαιούχο, που εν προκειμένω είναι το δημόσιο και οι φορείς του, εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία, πρέπει να ακολουθηθεί πάλι η νομική οδός ούτως ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την απόδοση των χρωστούμενων. Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες «ματσάρουν», δηλαδή κάθε μήνα συγκεντρώνουν το ύψος των κεφαλαίων που έχουν κατασχέσει για λογαριασμό του δημοσίου και εκκαθαρίζουν ανάλογα τον φορέα του στον οποίο θα πρέπει να αποδοθούν τα χρήματα.

Αυτοματοποιημένη διαδικασία

Τονίζεται ακόμη ότι πρόκειται για αυτοματοποιημένη διαδικασία σε κάθε περίπτωση επώδυνη για τον οφειλέτη, διότι όχι μόνο έχει μπλοκαριστεί ο λογαριασμός του, όχι μόνο έχουν αφαιρεθεί χρήματα, αλλά για τον επόμενο μήνα ή και περισσότερο εμφανίζεται ότι συνεχίζει να χρωστάει καθώς το χρέος μένει αμείωτο.

Αλλες τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι εκτός από την «ηλεκτρονική γραφειοκρατία» έχει παρατηρηθεί ότι η απόδοση γίνεται μετά την παρέλευση μηνός (ενώ ο νόμος προβλέπει δεκαήμερο), διότι στο μεσοδιάστημα ο φορολογούμενος-πελάτης των τραπεζών που έχει υποστεί την κατάσχεση και το μπλοκάρισμα του λογαριασμού μπορεί να σπεύσει να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του. Στην περίπτωση αυτή η τράπεζα έχει αλληλογραφία με την εφορία και η τελευταία οφείλει να ενημερώσει την πρώτη για την πρωτοβουλία του οφειλέτη να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του. Που σημαίνει ότι ο κατασχεμένος λογαριασμός πρέπει να αποδεσμευτεί. Οι δόσεις στην εφορία και για τα ασφαλιστικά ταμεία, ως γνωστόν, είναι δώδεκα. Εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής στην τήρηση των δόσεων, ο λογαριασμός παραμένει ανέπαφος. Αν όμως αργήσει να πληρώσει έστω και κατά μία ημέρα την οφειλή του, ισχύουν τα ίδια αναγκαστικά μέτρα περί κατασχέσεων και αν θέλει να αποφύγει πάλι την κατάσχεση θα πρέπει να κάνει νέα ρύθμιση για τις εναπομείνασες οφειλές του.

Η ρύθμιση χρεών και το ακατάσχετο

Το θέμα απασχολεί έντονα το υπουργείο Οικονομικών. Τόσο ως προς το να υπάρξει νέα και γενναιόδωρη ρύθμιση χρεών όσο και ως προς το να αυξηθεί το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών. Οι δανειστές, όπως πρώτο έχει γράψει το Documento, δεν έχουν αντίρρηση, δεδομένου ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων μήνα με τον μήνα αυξάνεται κατά 1 δισ. ευρώ, όπως άλλωστε έδειξαν και τα στοιχεία Οκτωβρίου της ΑΑΔΕ. Ταυτόχρονα, οι φορολογούμενοι που υφίστανται το αναγκαστικό μέτρο της κατάσχεσης ξεπερνούν πλέον το 1,5 εκατομμύριο.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν στο Documento ότι τόσο το θέμα των νέων δόσεων προς την εφορία όσο και η αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού λογίζονται ως ένα. Και ότι στο πρώτο δίμηνο του 2019 το ζήτημα θα έχει αντιμετωπιστεί στο σύνολό του με νέους όρους και κανόνες, αποκλείοντας τους κακοπληρωτές που περιμένουν μια νέα ρύθμιση μόνο και μόνο για να πάρουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα ξεχνώντας μετά τις υποχρεώσεις τους…

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το οποίο είναι ενήμερη η κυβέρνηση και έχει θέσει υπόψη των θεσμών προβλέπει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τη σταδιακή αποδέσμευση των λογαριασμών, εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής στη ρύθμισή του προς την εφορία και τα ταμεία. Υπό προϋποθέσεις, το ποσό που θα αποδεσμεύεται θα είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερο της δόσης προς την εφορία, εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής στην πληρωμή των δόσεων για ένα τρίμηνο – τετράμηνο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter