Μύλος με τις πτήσεις των self tests

Μύλος με τις πτήσεις των self tests

Ακατανόητες αποφάσεις και γκρίζα σημεία συνεχίζουν να αποκαλύπτονται αναφορικά με το φιάσκο, όπως εξελίχθηκε, των δύο διαγωνισμών για την προμήθεια εκατομμυρίων self tests. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) ανακοίνωσε ότι το ελληνικό κράτος υπέγραψε απευθείας συμφωνία με την παρασκευάστρια κινεζική εταιρεία Joysbio.

Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, κι ενώ είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος, είχε προηγηθεί ματαίωση του τελευταίου διαγωνισμού, ενώ μια εταιρεία, η Swiss Med, κηρύχθηκε έκπτωτη από τον πρώτο διαγωνισμό επειδή δεν παρέδωσε εμπρόθεσμα τα self tests.

Το Documento αποκαλύπτει την προσφυγή που κατέθεσε η συγκεκριμένη εταιρεία –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει φέρει στην Ελλάδα 3 εκατομμύρια self tests που παραμένουν αχρησιμοποίητα– εναντίον της επίμαχης απόφασης, στην οποία επικαλείται λόγους «ανωτέρας βίας» για τη μη έγκαιρη παράδοση. Σύμφωνα μάλιστα με την προσφυγή, άλλη ανάδοχος εταιρεία επίσης παρέδωσε τα self tests εκπρόθεσμα, τα οποία όμως έγιναν δεκτά.

«Αναμφισβήτητη υπαιτιότητα της πλευράς της»

Βάσει του συμφωνητικού δημόσιας σύμβασης προμήθειας που υπέγραψε η Swiss Med στις 6 Απριλίου έπρεπε να παραδώσει 3 εκατ. self tests εντός επτά ημερών. Οπως αναφέρει στην προσφυγή της, προχώρησε την 1η Απριλίου σε συμφωνία ναύλωσης αεροπορικής πτήσης με την Golden Cargo ΑΕ, που θα έφτανε στην Αθήνα στις 13 Απριλίου. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει η Swiss Med, «προχωρήσαμε στην καταβολή 280.000 ευρώ έως 6-4-2021 ως προκαταβολή στην Golden Cargo για τη ναύλωσή του».

Την ίδια ημέρα όμως μέσω email «η Golden Cargo μας ενημέρωσε ότι η πτήση μεταφοράς των ανωτέρω προϊόντων μας με το αεροσκάφος τύπου Antonov ακυρώθηκε. Δήλωσε δε προς εμάς ότι θα είναι διαθέσιμες για την αερομεταφορά των προϊόντων δύο νέες πτήσεις σε επόμενες ημερομηνίες. Επίσης ενημέρωσε ότι επιστρέφει την επιταγή ποσού 700.000 ευρώ, που παραδόθηκε ως εγγύηση καλής εκτέλεσης και δεν θα επιδιώξει την είσπραξή της, αναγνωρίζοντας και συνομολογώντας την αναμφισβήτητη υπαιτιότητα της πλευράς της και την έλλειψη οποιασδήποτε υπαιτιότητας ή ασυνέπειας της δικής μας πλευράς».

Την επόμενη ημέρα «η Golden Cargo μας απέστειλε επισυναπτόμενο, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σχέδιο νέας σύμβασης ναύλωσης, με ημερομηνίες άφιξης στην Αθήνα όλων των ποσοτήτων στις 17 και 18-4-2021, με έκπτωση στο τελικό τίμημα 130.000 ευρώ, σε ένδειξη καλής θελήσεως λόγω της υπαιτιότητάς της». Επειδή όμως η παράδοση δεν θα ήταν εμπρόθεσμη, η Swiss Med στις 8-42021 επικοινώνησε με την αερομεταφορική Aeolian Services ΜΕΠΕ, με την οποία «ήρθαμε σε συμφωνία», για τη μεταφορά self tests από το εργοστάσιο κατασκευής της Joysbio. Ως ημερομηνίες άφιξης ορίστηκαν η 13η ή 14η Απριλίου 2021. Η αεροπορική εταιρεία όμως, «χωρίς δική μας –επίσης– υπαιτιότητα, ακύρωσε την μεταφορά», εξαιτίας «επόμενης συμβατικής της υποχρέωσης».

Επειτα η εταιρεία, όπως αναφέρει, δέσμευσε από την Golden Cargo αεροσκάφος Α-320 για παράδοση 585.000 τεμαχίων στις 17 Απριλίου. Σύμφωνα με τη Swiss Med, οι «αλλεπάλληλες ακυρώσεις των φορτώσεων των προϊόντων μας» ήταν αιτία του φόρτου «που σχηματίστηκε στα αεροδρόμια από εμπορεύματα εξαγωγέων, οι οποίοι εκτάκτως επέλεξαν την αερομεταφορά των εμπορευμάτων τους αντί της ακτοπλοϊκής μεταφοράς, λόγω της προσάραξης του πλοίου MV Ever Given στη διώρυγα του Σουέζ, που μέχρι τις 3003-21 εμπόδιζε την οποιανδήποτε διέλευση…».

«Ουδείς αποκρίθηκε στις κλήσεις»

Αυτή ήταν και η αιτία που η Swiss Med απέστειλε στις 15 Απριλίου αίτημα για παράταση του χρόνου παράδοσης των self tests. Στις 16 Απριλίου η επιτροπή Αποσφράγισης, Διενέργειας και Ποσοτικής Παραλαβής κάλεσε τη Swiss Med για εξηγήσεις, ενώ μετά την ακρόαση «μας ζητήθηκε και υποβάλαμε αυθημερόν το από 16-4-2021 διευκρινιστικό υπόμνημα». Την επόμενη ημέρα, μολονότι δεν είχε ακόμη εκδοθεί «η απόφαση επί του αιτήματός μας», εκπρόσωποι της Swiss Med μετέβησαν «στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος για την παραλαβή 390.000 τεμαχίων του προϊόντος της σύμβασης».

Η εταιρεία απέστειλε μάλιστα ηλεκτρονικό μήνυμα στη ΓΓΠΠ, ζητώντας «να μας γνωρίσετε το σημείο παράδοσης – παραλαβής». Το ηλεκτρονικό μήνυμα σύμφωνα με τη Swiss Med παρέμεινε αναπάντητο από τη ΓΓΠΠ, όπως και τα υπόλοιπα που της απέστειλε την ίδια ημέρα. Το ίδιο συνέβη και με τις επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις στα γραφεία της ΓΓΠΠ, στις οποίες «ουδείς αποκρίθηκε». Τελικά αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Swiss Med κηρύχθηκε έκπτωτη.

«Λόγοι ανωτέρας βίας», αλλά τελικά ήταν έκπτωτη

Οπως αναφέρει η Swiss Med, βάσει του νόμου 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις μια εταιρεία δεν κηρύσσεται έκπτωτη εφόσον –μεταξύ άλλων– «συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας». Βάσει μάλιστα του ίδιου νόμου, σε περίπτωση «παράτασης του συμβατικού χρόνου παράδοσης συνεπεία λόγων ανωτέρας βίας… που καθιστούν αντικειμενικά αδύνατη την εμπρόθεσμη παράδοση των συμβατικών ειδών, δεν επιβάλλονται κυρώσεις».

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Swiss Med, η προσβαλλόμενη απόφαση της ΓΓΠΠ «ανατρέπει τον συμβατικό χρόνο παράδοσης των προϊόντων, όπως ορίζεται στην πρόσκληση και το συμφωνητικό της δημόσιας σύμβασης, των επτά ημερών, που έληγε στις 13-4-2021, αφού παρεισφρέει το πρώτον στην αιτίασή της χρόνος παράδοσης επτά εργάσιμων ημερών, και ο χρόνος παράδοσης μετατίθεται για τις 15-4-2021».

Αλλωστε, σύμφωνα με τη Swiss Med, η ΓΓΠΠ σε έτερο ανάδοχο του ίδιου διαγωνισμού και συγκεκριμένα στην Ανώνυμη Εισαγωγική Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών Ξενοφών Γερμανός επέδειξε «κατανόηση και ανοχή και παρέλαβε τα προϊόντα στις 15-4-2021, με καθυστέρηση δηλαδή δύο ημερών από την καταληκτική ημερομηνία…».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter