«Μύλος» στη ΝΔ για τον «εθνικισμό των 12 μιλίων»: Άδειασε Χρυσοχοΐδη και ο Πλεύρης

«Μύλος» στη ΝΔ για τον «εθνικισμό των 12 μιλίων»: Άδειασε Χρυσοχοΐδη και ο Πλεύρης

Μετά τους Π. Πικραμμένο, Ν. Δένδια και Δ. Μαρκόπουλο ήρθε η σειρά του Θάνου Πλεύρη να αδειάσει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την κατηγορία περί «εθνικισμού των 12 μιλίων» κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Την ώρα που το Ορούτς Ρέις πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η κυβέρνηση εμφανίζεται με δύο «γραμμές» μετά τη διαφορετική προσέγγιση του υπουργού Εθνικής Άμυνας για το «δυνητικό δικαίωμα» επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Μιλώντας στον Real FM, το μέλος της «σαμαρικής» πτέρυγας κατέστησε σαφές ότι αποτελεί «αναφαίρετο δικαίωμα» της χώρας η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στην Κρήτη και στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου, συνιστώντας στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και στους λοιπούς εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς να περιορίζονται σε όσα αφορούν το χαρτοφυλάκιό τους.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια. Μπορεί να το κάνει χωρίς να ρωτήσει κανέναν, χωρίς να το διαπραγματευτεί με κανέναν η Ελλάδα και οποτεδήποτε θέλει. Αυτή είναι η εθνική γραμμή και δεν μπορεί να αμφισβητείται. Προφανέστατα, λοιπόν, δεν τίθεται θέμα η επέκταση ως επέκταση να είναι εθνικιστικό αίτημα» είπε αδειάζοντας πλήρως τον υπουργός Προστασίας του Πολίτη και έστειλα το μήνυμα σε όσους υπουργούς δεν αποτελούν μέρος της Κ.Ο. της ΝΔ: «Συνολικά, οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί θα πρέπει να τοποθετούνται και να δεσμεύουν την κυβέρνηση για το χαρτοφυλάκιο που ελέγχουν και οι εκλεγμένοι βουλευτές ή οι εκλεγμένοι υπουργοί μπορούν να μιλάνε για την γενικότερη πολιτική σκηνή».

Στο ερώτημα της δημοσιογράφου, Νατάσας Γιάμαλη, σε σχέση με την τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας περί «δυνητικού δικαιώματος» επέκτασης των χωρικών υδάτων, ο Θ. Πλεύρης κάλυψε τον Ν. Παναγιωτόπουλο κι ας είπε τα εκ διαμέτρου αντίθετα.

«Εμένα με κάλυψε πλήρως (ο Ν. Παναγιωτόπουλος). Σηκώθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Μπούγας, και είπε με ξεκάθαρο τρόπο για το αναφαίρετο δικαίωμα» απάντησε αρχικά και πρόσθεσε πως το κυριαρχικό δικαίωμα είναι απόλυτο. «Το αν όμως το ασκήσεις ή δεν το ασκήσεις είναι μία δυνητική ευκαιρία που έχει η χώρα. Δεν πρέπει επ΄ ουδενί να ανοίγει κουβέντα -καμία μα καμία κουβέντα- που να συζητά ένα απόλυτο δικαίωμα της χώρας» υπογράμμισε, με τα λόγια του να μην ευθυγραμμίζονται με τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Μάλιστα, σε αντίθεση με την κριτική του Ν. Παναγιωτόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ για το αν υπάρχουν ή όχι θαλάσσια σύνορα, ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ διαπίστωσε: «Ακόμα και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα στην πρόσφατη θεωρώ Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έμπαινε ποτέ σε αυτήν κουβέντα αμφισβήτησης. Προφανώς κάτι το οποίο κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκιο σε απόλυτο βαθμό».

Ακούστε το  εδώ το ηχητικό.

Κυβερνητική διγλωσσία για την επέκταση των χωρικών υδάτων

Ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών αλλά και «σαμαρικά» στελέχη της Κ.Ο. διόρθωσαν την κατηγορία που εξαπέλυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με δεδομένο ότι αυτή στρέφεται κατά των εθνικών συμφερόντων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλυψε πλήρως τον Μ. Χρυσοχοΐδη, αποκαλώντας δυνητικό το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.

«Σε κάθε περίπτωση, η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί δυνητικό δικαίωμα» είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος απευθυνόμενος στον Γιάννη Ραγκούση και πρόσθεσε: «Κι όπως καταλαβαίνετε, στη σφαίρα προστασίας που καλύπτεται από τις ένοπλες δυνάμεις δεν περιέρχονται τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά τα απόλυτα. Επομένως, η σφαίρα προστασίας είναι αυτή που έχει περιγραφεί».

Τόσο ο Π. Πικρραμμένος, όσο και ο Ν. Δένδιας αλλά και λοιποί βουλευτές χαρακτήρισαν το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών δικαιωμάτων αναφαίρετο και όχι δυνητικό, όπως Ν. Παναγιωτόπουλος. Παράλληλα, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως πρόκειται για αναφαίρετο δικαίωμα.

Συνεπώς, εγείρονται τα ερωτήματα: Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Δυνητικό ή αναφαίρετο το δικαίωμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων. Εάν το τουρκικό ερευνητικό ποντίσει καλώδια -λόγου χάρη- στα 9 ν.μ. από το Καστελόριζο, ποια θα είναι η αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας; Θα προκαλεί θορύβους και παρεμβολές για να καταστεί αδύνατη η έρευνα του Ορούτς Ρέις; Πόσο επηρεάζεται η άποψη του Ν. Παναγιωτόπουλου από την «κόκκινη γραμμή» Γεραπετρίτη στα 6 ν.μ.;

Διαβάστε επίσης:

Κάλυψη Παναγιωτόπουλου σε Χρυσοχοΐδη για τον «εθνικισμό των 12 μιλίων»: «Δυνητικό δικαίωμα η επέκταση των χωρικών υδάτων» (video)

Άδειασμα και από τον Δένδια σε Χρυσοχοΐδη για τον «εθνικισμό των 12 μιλίων»

Εκκωφαντικό άδειασμα Χρυσοχοΐδη από Μαρκόπουλο: Κανένας δεν δικαιούται να αποκλίνει από την εθνική γραμμή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter