«Μύλος» το ΚΙΝΑΛ για το άσυλο

«Μύλος» το ΚΙΝΑΛ για το άσυλο

Την ώρα που το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για «μονταζιέρες» και «προβοκάτσιες», με στόχο να αλλοιώσουν τις θέσεις του για το πανεπιστημιακό άσυλο, όλο και περισσότερα στελέχη εκφράζουν την αντίθεσή τους με την – έτσι κι αλλιώς – μπερδεμένη στρατηγική του κόμματος, ενώ το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται και πάλι διχασμένο!

Πρώτος ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Καρχιμάκης, εξέφρασε την αντίθεσή του με την προγραμματισμένη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου από την κυβέρνηση. Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Καρχιμάκης τόνισε πως «είναι θέμα επιλογής να σταθούμε στο πλευρό των φοιτητών, όπως επίσης είναι θέμα επιλογής να λέμε την αλήθεια»! Και διευκρίνισε – όπως άλλωστε έχει επισημάνει επανειλημμένως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ότι ο νόμος για το άσυλο προβλέπει «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων (όπως είναι η εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών), καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση». Επομένως, ανέφερε ο κ. Καρχιμάκης, δεν υπάρχει νομοθετική έλλειψη για την αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, «έλλειψη βούλησης υπάρχει»!

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «λέει ψέματα, όταν διακηρύττει ότι νομοθετεί με γνώμονα τη νομιμότητα» και προσέθεσε ότι νομοθετεί «με γνώμονα την καταστολή οποιασδήποτε αντίδρασης στα σχέδια της, γιατί πλέον θα μπορεί να διαλύει την όποια αντίσταση/αντίδραση χωρίς να ρωτήσει κανένα, ούτε καν τον Πρύτανη!».

Σειρά πήρε και ο πρώην γραμματέας Επικοινωνίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι δεν είναι υπέρ της κατάργησης του ασύλου, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν μπορεί το κόμμα μου να ταυτίζεται σε τέτοια θέματα με τη ΝΔ»!

Ο κ. Μαλέλης, εξάλλου, εξέφρασε τη διαφωνία του και σχετικά με δηλώσεις στελεχών που παρουσιάζουν το ΚΙΝΑΛ ως κόμμα του Κέντρου. «Ελπίζω αυτή η άποψη να μην είναι η επίσημη, γιατί θα ήταν καταστροφική. Δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές, τις αξίες και την ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης. Το κόμμα μας ανήκει στην Κεντροαριστερά και όχι στο Κέντρο», δήλωσε και προσέθεσε ότι ο αγώνας του ΚΙΝΑΛ πρέπει να είναι «μονομέτωπος κατά της ΝΔ»…

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, Μιχάλης Κατρίνης, με τα όσα είπε από το βήμα της Βουλής, προκάλεσε αναστάτωση αρχικά στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς οι αναφορές του στο θέμα του ασύλου ερμηνεύτηκαν ως θέση του κόμματος κατά της κατάργησής του…

Από την άλλη πλευρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, είχε δηλώσει δημόσια ότι το ΚΙΝΑΛ είναι θετικό για την κατάργηση του ασύλου, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να τελειώσει η ανομία, το παραεμπόριο, τα ναρκωτικά».

Μετά από όλα αυτά, ήρθε σήμερα το ενημερωτικό σημείωμα της Χαριλάου Τρικούπη, στο οποίο αναφέρεται πως «το θέμα του ασύλου είναι σοβαρό, δεν είναι όμως το μοναδικό πρόβλημα για την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, που οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν σε κατάρρευση». Επισημαίνεται ότι η ανομία πρέπει να αντιμετωπιστεί και καταλήγει πως η λύση… είναι απλή: «Να φέρετε στην Βουλή και να ψηφίσουμε το άρθρο 3 του Ν. 4009/2011, διάταξη που είχε τότε ψηφιστεί από την Βουλή με πολύ μεγάλη πλειοψηφία». Με λίγα λόγια, το άρθρο που αφορά στο άσυλο, του «περίφημου» νόμου Διαμαντοπούλου! Το οποίο, τι λέει; «Στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία». Είτε έτσι, είτε αλλιώς, πάλι για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου μιλάμε… Κατά τα άλλα, τους φταίνε οι «μονταζιέρες»!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter