Μυρτώ Γράψα: Ένα υπουργείο χωρίς αντανακλαστικά

Μυρτώ Γράψα: Ένα υπουργείο χωρίς αντανακλαστικά

Η Μυρτώ Γράψα σχολιάζει στο Docville το πρόγραμμα του νέου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλούς ως άλλο ένα επικοινωνιακό τρικ που όμως κραυγάζει την απουσία πολιτιστικής πολιτικής. 

Παρακολουθώντας τη συνέντευξη Τύπου του ΥΠΠΟΑ για τον νέο θεσµό «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισµός» αναρωτιέται κανείς πότε συνέβησαν όλες αυτές οι ανοιχτές προσκλήσεις καλλιτεχνών ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Η απάντηση είναι «ποτέ». ∆εν υπήρξε δυστυχώς καµία διαδικασία προκήρυξης ενώ είναι ένα πρόγραµµα που σχεδιάζεται εδώ και έναν µήνα χωρίς τελικά τη συµµετοχή της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής, που αποτελεί και το µεγαλύτερο ποσοστό του κλάδου.

Ο χορός δε και οι άνθρωποι της σύγχρονης χορευτικής σκηνής είναι οριακά απόντες. Οι αναθέσεις των παραστάσεων και των εκδηλώσεων φαίνεται να έγιναν σε πολύ µικρό χρονικό διάστηµα στους εποπτευόµενους φορείς – πράγµα που κατανοώ εν µέρει δεδοµένου του επείγοντος της κατάστασης αρχικά, αλλά δεν µπορώ να κατανοήσω γιατί δεν συµπεριλήφθηκε τουλάχιστον ένα κοµµάτι της ανεξάρτητης σκηνής καλλιτεχνών και εργαζοµένων.

Εκεί είναι που φαίνεται η απουσία ενός εµπνευσµένου και µακροπρόθεσµου πλάνου για τον πολιτισµό και τους ανθρώπους του αλλά και η έλλειψη της όποιας διάθεσης για καλλιτεχνική πολυφωνία. Ενα υπουργείο το οποίο δεν γνωρίζει καλά τον κλάδο και δεν είναι σε συνάφεια µε τη σύγχρονη εγχώρια καλλιτεχνική δηµιουργία, δυστυχώς, δεν έχει και τα απαιτούµενα αντανακλαστικά.

Η αλήθεια είναι πως η εποχή απαιτεί λύσεις ουσίας και όχι βιαστικές αναθέσεις που απλώς θα καλύψουν µερικές τρύπες προσωρινά. Ωστόσο οι ρίζες του προβλήµατος, πιστεύω, είναι αλλού. Στο γεγονός πως στην Ελλάδα δυστυχώς ακόµη και τώρα οι τέχνες και ο σύγχρονος πολιτισµός που παράγεται θεωρούνται πολυτέλεια και όχι κοµµάτι της ταυτότητας της χώρας και του ποιοι είµαστε.

Μυρτώ Γράψα

Χορεύτρια – χορογράφος

Επιμέλεια ρεπορτάζ: Aφροδίτη Ερμίδη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter