Μυσταγωγικός συνδυασμός άρπας-λαούτου από το ντουέτο Hairetis Harper

Μυσταγωγικός συνδυασμός άρπας-λαούτου από το ντουέτο Hairetis Harper
Hairetis Harper

Η δεξιοτέχνης αρπίστα Maria-Christina Harper και ο λαουτιέρης Γιάγκος Χαιρέτης δημιουργούν ένα πρωτότυπο ντουέτο που συνδυάζει την σύγχρονη μουσική σκηνή του Λονδίνου με την μουσική παράδοση της Κρήτης. 

Το “Draft” είναι η πρώτη δισκογραφική δουλειά του project Hairetis Harper. Ο δίσκος γράφτηκε ένα χρόνο μετά την αρχική τους μουσική γνωριμία κι όταν πλέον οι αυτοσχεδιασμοί πήραν την μορφή ολοκληρωμένων κομματιών. Στις επτά συνθέσεις του άλμπουμ οι δύο μουσικοί μπλέκουν περίτεχνα τους ήχους των δύο οργάνων και τις μουσικές τους επιρροές προσεγγίζοντας πολύπλευρα την Κρητική παράδοση και δημιουργώντας τον δικό τους ξεχωριστό ήχο.

Η δεξιοτέχνης αρπίστα Maria-Christina Harper (Λονδίνο) και ο λαουτιέρης Γιάγκος Χαιρέτης (Κρήτη) γνωστός από την συνεργασία του με τον Γιάννη Αγγελάκα, δημιουργούν ένα πρωτότυπο ντουέτο που συνδυάζει την μουσική παράδοση της Κρήτης με την σύγχρονη μουσική σκηνή του Λονδίνου. Τα ιδιαίτερα μουσικά τοπία που ο Χαιρέτης δημιουργεί με το λαούτο του, πολλές φορές σε ροκ ύφος, μπλέκουν με το δυναμικό και πειραματικό παίξιμο της Μαρίας-Χριστίνας στην ηλεκτρική της άρπα. Το αποτέλεσμα πολλές φορές μυσταγωγικό, άλλες εκρηκτικό ή blues προσεγγίζει την Κρητική παράδοση με πολύπλευρο τρόπο.

Σε συνέχεια των χειμερινών τους sold out εμφανίσεις στην Αγγλικανική Εκκλησία Αθηνών και την υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν παρουσιάσει το project σε διάφορα φεστιβάλ της Ελλάδας και σημαντικά venues του εξωτερικού όπως το θρυλικό Vera Groningen. Παράλληλα ετοιμάζουν τον πρώτο τους δίσκο που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από την Same Difference Music.

Οι ηχογραφήσεις του “Draft” πραγματοποιήθηκαν στο Suono Studio από τον Coti K. που έκανε και το mastering και στο Music Art Lab από τον Νίκο Ασημάκη.

Who is who

Hairetis

Ο Γιάγκος Χαιρέτης ασχολήθηκε με την μουσική από πολύ μικρή ηλικία, παίζοντας λαούτο και άλλα Κρητικά παραδοσιακά όργανα. Μεγαλώνοντας στα Ανώγεια, γεννέτηρα μεγάλων μουσικών όπως ο Ψαραντώνης και ο Νίκος Ξυλούρης, παράλληλα με τα κρητικά του ακούσματα, επηρεάστηκε από συγκροτήματα όπως οι Led Zeppelin, οι Doors και οι Deep Purple, γεγονός που δημιούργησε το ιδιαίτερο ύφος στο παίξιμο του λαούτου. Αυτό προσέλκυσε τον Γιάννη Αγγελάκα που τον κάλεσε να ηχογραφήσει μαζί του το album “Όσο κι αν δέρνει ο Άνεμος” (2012). Έκτοτε έχει εμφανιστεί σε πολλά μέρη στην Ελλάδα και έχει περιοδεύσει με το σχήμα Αγγελάκας και Επισκέπτες. Έχει επίσης συνεργαστεί με τον Ψαραντώνη, τον Ψαρογιώργη, τους Last Drive, τον Δημήτρη Πουλικάκο και τους hip hoppers Social Waste.

Harper

Η Maria-Christina Harper είναι avant garde αρπίστα με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, την πειραματική σκηνή και τη και τη jazz. Σπούδασε με υποτροφία στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Ίδρυσε το σχήμα MC & the 7 Pedals και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνή διαγωνισμό άρπας στην Ουαλία. Χρησιμοποιεί πρωτοποριακές τεχνικές στην άρπα κάνοντας το όργανα να αναπαριστά ήχους μπάσου και ηλεκτρικής κιθάρας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το album της Gluten Free, από την Valentine Records (UK). Έχει εμφανιστεί στην θρυλική εκπομπή του BBC2 “Later with Jools Holland” και στο Montreal Jazz Festival. Στην Ελλάδα εκεί εμφανιστεί στα Half Note jazz club, ΜΜΑ, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ΕΛΣ, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έχει συνεργαστεί με πολλούς κορυφαίους μουσικούς όπως την Katie Melua, Soft Cell, Anni Hogan, Ala.ni, Potent Whisper, Pete Long και Ψαραντώνη.

INFO

To “Draft” θα κυκλοφορήσει ψηφιακά και σε βινύλιο από την Same Difference Music στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία ΕΔΩ.

Album Pre-Order

https://hairetis-harper.bandcamp.com/album/draft

Hairetis Harper Facebook Page

Same Difference Music

Ο Βασίλης Ποδάρας (Billy Pod) δημιούργησε τον ωραιότερο τζαζ δίσκο που ακούσαμε τελευταία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter