Μυστήριο γύρω από τον πίνακα του Ελ Γκρέκο και τον κάτοχό του

Μυστήριο γύρω από τον πίνακα του Ελ Γκρέκο και τον κάτοχό του

Στη σύλληψη ενός 81χρονου επιχειρηματία, πρώην ιδιοκτήτη γνωστής εταιρείας πουλερικών, ο οποίος είχε στην οικία του έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων ένα πίνακα του Ελ Γκρέκο, αρχαία αντικείμενα και όπλα, προχώρησε η αστυνομία.

 Παράλληλα, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής εξάρθρωσε έξι εγκληματικές οργανώσεις, οι δύο εκ των οποίων διακινούσαν και εμπορεύονταν ναρκωτικά, ενώ οι υπόλοιπες διέπρατταν ληστείες και κλοπές στην Αττική.

Όσον αφορά στην πολύκροτη υπόθεση με τον ηλικιωμένο επιχειρηματία, συνελήφθη, βραδινές ώρες της 10ης Φεβρουαρίου 2017, στο Μαρούσι, ενώ σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση των νομοθεσιών περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και περί όπλων. Στην οικία του 81χρονου, στην Μάνδρα Αττικής, βρέθηκε, μεταξύ άλλων και ένας πίνακας του Ελ Γκρέκο, ό οποίος εξετάζεται εάν είναι αυθεντικός. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της αστυνομίας, πρόκειται για ένα πιστό αντίγραφο, αλλά τίποτα ακόμα δεν είναι βέβαιο. Σημειώνεται, ότι τα έργα τέχνης του επιχειρηματία, καθώς και τα αρχαία αντικείμενα που είχε στη συλλογή του, αποτελούσαν στόχο συμμορίας Ρομά. Μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακού υλικού, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, εντοπίστηκε η οικία του ηλικιωμένου, όπου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 23 εικόνες βυζαντινής περιόδου, επιτάφιος, 5 άμφια, 108 αρχαία νομίσματα, πήλινη κεφαλή, το χρηματικό ποσό των 21.000 ευρώ, πίνακας μεγάλης αξίας, πολυβόλο στηριζόμενο σε τρίποδο, που χρονολογείται προ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 2 βλήματα όλμων, ανενεργά Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 7 πιστόλια και 5 γεμιστήρες, 3 περίστροφα, επαναληπτική καραμπίνα, με τροποποιημένο γεμιστήρα, τυφέκιο με διόπτρα και σιγαστήρα, πλήθος φυσιγγιών, διαφόρων διαμετρημάτων, χειροβομβίδα αμυντικού τύπου ανενεργή, πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος, μαχαίρια και σουγιάδες, ξίφη, σπαθιά και ξιφίδιο.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Παράλληλα, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, αναφερόμενος στις υποθέσεις που αφορούν στην εξάρθρωση έξι εγκληματικών οργανώσεων, οι δύο εκ των οποίων διακινούσαν και εμπορεύονταν ναρκωτικά, ενώ οι υπόλοιπες διέπρατταν ληστείες και κλοπές στην Αττική, αυτές, τόνισε:«Τις υποθέσεις ναρκωτικών χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, που κατάφερε με οργανωμένες και άριστα συντονισμένες επιχειρήσεις να συλλάβει έξι άτομα, ενώ στις δικογραφίες που σχηματίστηκαν κατηγορούνται επιπλέον άλλα πέντε, εκ των οποίων οι τρεις είναι έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης της χώρας και οι δύο αναζητούνται. Κατασχέθηκαν σημαντικές ποσότητες ηρωίνης, βάρους 71 κιλών περίπου, μεγάλα χρηματικά ποσά, όπλα, πυρομαχικά και οχήματα».

Όπως διευκρίνισε ο κ.Παπαζαφείρης, τις υποθέσεις ληστειών και κλοπών χειρίστηκαν οι Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας Βορειοανατολικής και Νοτιανατολικής Αττικής και η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκληματών κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που συνέλαβαν, μετά από οργανωμένες επιχειρήσεις, 13 άτομα, συνολικά. Τα άτομα αυτά ήταν κατανεμημένα σε 4 ομοειδείς εγκληματικές ομάδες, που δρούσαν κυρίως στις περιοχές Παλλήνης, Πικερμίου, Σπάτων, Γέρακα, Παιανίας, Κηφισιάς, Ψυχικού, Χολαργού, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Βούλας, Αλίμου, Ελληνικού και Αργυρούπολης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Δ.Α.Α έχουν εξιχνιαστεί έως τώρα περισσότερες από 120 περιπτώσεις ληστειών και κλοπών, ενώ εκτίμησε ότι ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά τις 500 περιπτώσεις. Αναφερόμενος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Δ.Α.Α που την οδήγησαν στην εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, ο κ.Παπαζαφείρης υπογράμμισε: «Ο κεντρικός σχεδιασμός και προγραμματισμός, η ορθολογική προσέγγιση και διεκπεραίωση των ερευνών, ο μεθοδολογικός χειρισμός των υποθέσεων και κυρίως ο επαγγελματισμός και η συνεργασία αποτελούν αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η συνύπαρξη των δεδομένων αυτών μας παρέχει τη δυνατότητα να παρέχουμε στο κοινωνικό σύνολο ένα σημαντικό έργο, διαφυλάττοντας το περιβάλλον ασφάλειας και προστατεύοντας τους πολίτες από το έγκλημα και τις επιπτώσεις του στην κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας μας».

Όπως επισήμανε ακόμα ο κ.Παπαζαφείρης, μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο, η Δ.Α.Α έχει εξιχνιάσει 277 περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας, ενώ έχουν συλληφθεί 168 άτομα, που εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, αστυνομικός υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος, παρουσίασε την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων.

Η πρώτη οργάνωση, την οποία αποδόμησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, είχε πολυεπίπεδη δραστηριότητα στην εισαγωγή, αποθήκευση, απόκρυψη, νόθευση και επανατυποποίηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης, καθώς και στην περαιτέρω διακίνησή της στην εγχώρια αγορά. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, επιμελώς θαμμένα στον εξωτερικό χώρο μονοκατοικίας στην Κερατέα Αττικής, περισσότερα από 65 κιλά ηρωίνης, περίπου 113 κιλά άγνωστης σκόνης που προοριζόταν για νόθευση ναρκωτικών, όπλα και μεγάλος αριθμός φυσιγγίων.

Η αστυνομία προχώρησε στις 9 Φεβρουαρίου 2017 στη σύλληψη 6 ατόμων, εκ των οποίων τρεις Έλληνες, ηλικίας 43, 46 και 14 ετών, μια Ελληνίδα 16 ετών και δύο Αλβανοί, ηλικίας 19 και 21 ετών. Παράλληλα, αναζητούνται ένας 32χρονος Αλβανός, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της οργάνωσης και μια 29χρονη Ελληνίδα. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και παράβαση των νόμων για τα ναρκωτικά και τα όπλα. Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 21χρονος και η 29χρονη ήταν υπεύθυνοι για την εύρεση πελατών, τη μεταφορά και διακίνηση των ποσοτήτων ηρωίνης στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο 19χρονος, ο 14χρονος και η 16χρονη, προωθούσαν τα ναρκωτικά σε διακινητές, καθώς και στην απόκρυψη των ουσιών σε διάφορους υπαίθριους χώρους κοντά στην οικία όπου διέμεναν. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη οικία χρησιμοποιείτο και ως παράνομο εργαστήριο νόθευσης των ναρκωτικών ουσιών.

Κατά τη σύλληψη του 43χρονος και του 46χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 5 κιλά ηρωίνης, την οποία προηγουμένως είχαν παραλάβει από τους συγκατηγορούμενούς τους.

Ταυτόχρονα, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους μέσα και γύρω από την οικία έχουν βρεθεί και κατασχεθεί, μεταξύ άλλων: Πάνω από 65 κιλά ηρωίνη και 113 κιλά σκόνης, άγνωστης χημικής σύνθεσης, για τη νόθευση των ναρκωτικών, 4 πιστόλια, 2 περίστροφα, 4 γεμιστήρες και πλήθος φυσιγγίων, το χρηματικό ποσό των 95.320 ευρώ, εξοπλισμός εργαστηρίου νόθευσης – επανατυποποίησης ναρκωτικών, Ι.Χ. φορτηγό, 3 αυτοκίνητα και 3 εξωτερικές κάμερες ασφαλείας. Σύμφωνα με την αστυνομία, το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από την παράνομη δραστηριότητά της υπολογίζεται σε τουλάχιστον (700.000) ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια Ανάκριση.

Στη δεύτερη περίπτωση, εξιχνιάστηκε εγκληματικό κύκλωμα εγκλείστων σε φυλακές της χώρας, που οργάνωναν και συντόνιζαν την μεταφορά, αποθήκευση και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης στην εγχώρια παράνομη αγορά ναρκωτικών. Στη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορούνται τρεις Αλβανοί. Ο ένας είναι έγκλειστος στις Δικαστικές Φυλακές Χανίων, ο δεύτερος στον Κορυδαλλό και ο τρίτος στην Κέρκυρα. Η αστυνομία βρήκε και κατέσχεσε σε όχημα που χρησιμοποιούσαν 6.405 γραμμάρια ηρωίνης. Στην τρίτη περίπτωση, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, εγκληματική ομάδα που διέπραττε συστηματικά ληστείες σε καταστήματα και πρατήρια υγρών καυσίμων. Συνελήφθησαν δύο Έλληνες, ηλικίας 22 και 23 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, ληστείες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένες και σε απόπειρα από δράστες που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Οι δράστες προσέγγιζαν τα καταστήματα – «στόχους», εισέρχονταν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και αφού ακινητοποιούσαν πωλητές, ταμίες, υπαλλήλους και πελάτες, κρατώντας πιστόλι και μαχαίρι, τους ανάγκαζαν να τους παραδώσουν τις εισπράξεις της ημέρας, τσιγάρα και χρηματικά ποσά που έφεραν. Κατά την αποχώρησή τους, σε κάποιες από τις περιπτώσεις ληστειών και προκειμένου να μην κινήσουν υποψίες σε αστυνομικούς, επιβιβάζονταν σε ταξί, τα οποία είχαν προηγουμένως καλέσει να τους αναμένουν κοντά στους στόχους τους, με τους επαγγελματίες οδηγούς να μην γνωρίζουν ότι διευκολύνουν τη διαφυγή τους.

Στην τέταρτη περίπτωση, επίσης από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, που διέπραττε ληστείες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων. Από τη μέχρι τώρα έρευνα, εξιχνιάστηκαν 11 υποθέσεις ληστειών και κλοπών, που διαπράχθηκαν κατά το τελευταίο εξάμηνο σε διάφορες περιοχές των βορείων προαστίων. Συνελήφθησαν, στα ‘Ανω Λιόσια, 5 Έλληνες, εκ των οποίων 3 γυναίκες, ηλικίας 36, 54 και 56 ετών, ένας 41χρονος άνδρας και 2 ανήλικοι. Για την ίδια υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία ακόμη 3 γυναικών, ηλικίας 25, 31 και 35 ετών ενώ αναζητείται και άγνωστος αριθμός συνεργών τους. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες κλοπές και ληστείες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένες και σε απόπειρα από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα. Στην πέμπτη περίπτωση, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες σε καταστήματα και δημοσίους οργανισμούς στη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής και του κέντρου της Αθήνας. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν, τρεις αλλοδαποί. Ειδικότερα, δύο Αλβανοί, 34 και 30 ετών και ένας 37χρονος Βούλγαρος. Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ληστείες κατά συναυτουργία και κατά συρροή, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, καθώς και πλαστογραφία και πλαστογραφία πιστοποιητικών.

Τέλος, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής εξάρθρωσε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε μεγάλο αριθμό κλοπών από αυτοκίνητα. Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, εξιχνιάστηκαν 88 υποθέσεις κλοπών, που διαπράχθηκαν κατά το τελευταίο εξάμηνο σε διάφορες περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής. Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στην περιοχή της Βουλιαγμένης, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, ένας 30χρονος υπήκοος Αλγερίας και ένας 37χρονος υπήκοος Συρίας, ενώ αναζητείται ένας 29χρονος υπήκοος Αλγερίας και άγνωστος αριθμός συνεργών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύσταση συμμορίας που διαπράττει διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία πιστοποιητικών και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter