Μυτιλήνη: Με καθυστέρηση γίνεται η μεταφορά των προσφύγων στις ξενοδοχειακές μονάδες

Μυτιλήνη: Με καθυστέρηση γίνεται η μεταφορά των προσφύγων στις ξενοδοχειακές μονάδες

Αργή αποδεικνύεται η -με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ- διαδικασία μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων της Λέσβου, προκειμένου να προστατευθούν από τις δύσκολες χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες.

Μέχρι τις 5 το απόγευμα συνολικά είχαν μεταφερθεί 235 άτομα από τους καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ. Κι αυτό, δεδομένου του ότι μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί συνολικά 420 κρεβάτια.

Στο μεταξύ, στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης παραμένει δεμένο το αρματαγωγό πλοίο «Λέσβος», έτοιμο να φιλοξενήσει έως και 500 πρόσφυγες και μετανάστες. Μέχρι και σήμερα, αργά το μεσημέρι, δεν είχε μεταφερθεί κανένας από τους διαμένοντες σε σκηνές στον καταυλισμό της Μόριας, ενώ όπως λέγονταν χαρακτηριστικά, παρατηρείται καθυστέρηση των διαδικασιών, αλλά και διστακτικότητα των ίδιων των μεταναστών να απομακρυνθούν από εκεί όπου διαμένουν.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στα δωμάτια των ξενοδοχείων μεταφέρονται κυρίως οικογένειες με παιδιά και ευπαθείς ομάδες, ενώ στο πλοίο θα φιλοξενηθούν άνδρες, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα διέμεναν στις σκηνές στη Μόρια.

Για το όλο θέμα που προέκυψε, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση από την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να ανακουφιστούν κέντρα, όπως ο καταυλισμός στη Μόρια και να μπορέσουν να γίνουν παρεμβάσεις «ποιοτικής βελτίωσης» στη λειτουργία τους. Όπως όμως διαφαίνεται, για το θέμα αυτό «δεν υπάρχει σημείο επαφής του υπουργείου με την τοπική αυτοδιοίκηση» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. Όπως είναι γνωστό, όλα τα δημοτικά συμβούλια των νησιών αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών σε άλλους χώρους, υποστηρίζοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με δημιουργία νέων δομών.

Και μια επανεισδοχή

Τέλος, σήμερα πραγματοποιήθηκε σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας η επανεισδοχή 26 Σύρων προσφύγων από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στα Άδανα της Τουρκίας. Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter