Ν. Παππάς – Γ. Τσίπρας: Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ένα σχέδιο εθνικής σωτηρίας

Ν. Παππάς – Γ. Τσίπρας: Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ένα σχέδιο εθνικής σωτηρίας

«Όλες οι χώρες εξαγγέλλουν γιγαντιαία προγράμματα σωτηρίας των οικονομιών τους (15-60% του ΑΕΠ)», αναφέρουν οι δύο τομεάρχες τονίζοντας πως «στην Ελλάδα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ύψους 2,6% του ΑΕΠ».

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, και του αναπληρωτή τομεάρχη, Γιώργου Τσίπρα:

«Όλες οι χώρες εξαγγέλλουν γιγαντιαία προγράμματα σωτηρίας των οικονομιών τους.

Πρόγραμμα 15% του ΑΕΠ της η Βρετανία, 20% του ΑΕΠ τους η Ισπανία και η Ιταλία, 15% η Γερμανία, 12% η Γαλλία, 1,2 τρισ. δολαρίων οι ΗΠΑ. Προγράμματα στήριξης του 95% των μισθών στη Σουηδία, 80% στη Νορβηγία, 75% στη Δανία, 66% στην Πορτογαλία, 60% στη Γερμανία.

Στην Ελλάδα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση είναι ύψους 2,6% του ΑΕΠ. Πρόκειται για αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα.

Είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα συνολικό σχέδιο εθνικής σωτηρίας, ένα σχέδιο εγγυοδοσίας και δανειοδότησης για όλη την ελληνική οικονομία. Ένα «σχέδιο Ηρακλής», αυτή τη φορά για επιχειρήσεις, που θα εξασφαλίσει πως δεν θα κλείσει καμία επιχείρηση και δεν θα γίνει καμία απόλυση, όπως είναι το σύνθημα σε όλη την Ευρώπη. Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγου ειδικού σκοπού για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών δεκάδων δισ. ευρώ λόγω της πανδημίας.

Η απόφαση της ΕΚΤ για 750 δισ. ευρώ αγορά ομολόγων ανοίγει αυτή τη δυνατότητα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Το ενδεχόμενο μαζικού κλεισίματος επιχειρήσεων και εκτόξευσης της ανεργίας σε μεγέθη προ του 2015 δεν απειλούν μόνο την κοινωνική συνοχή σε μια στιγμή που απαιτείται ενότητα και κοινωνική ευθύνη, αλλά και την ίδια την πρόληψη της πανδημίας. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Καλούμε τη ΝΔ να πάψει να εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά ένα καταστροφικό γεγονός για μικροκομματικό όφελος -όπως η άστοχη απόπειρα να πιστωθεί το Pandemic Emergency Purchase Program της ΕΚΤ για όλες ανεξαίρετα τις χώρες της Ευρωζώνης- και να εστιάσει με σοβαρότητα στις μεσοπρόθεσμες ανάγκες σωτηρίας της χώρας και της κοινωνίας, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα μέτρα ύψους 2,6% του ΑΕΠ που ανακοίνωσε».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter