Ν. Παππάς: Το να συζητάει κανείς με τη ΝΔ για την ΕΡΤ είναι σαν να ανταλλάζει συνταγές μαγειρικής με κανίβαλους

Ν. Παππάς: Το να συζητάει κανείς με τη ΝΔ για την ΕΡΤ είναι σαν να ανταλλάζει συνταγές μαγειρικής με κανίβαλους

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μιλάει στο Documento για την κριτική που δέχεται για την ΕΡΤ, για τη στάση του κυβερνητικού εταίρου και ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου, για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις αλλά και για το ενδεχόμενο να καταθέσει η ΝΔ πρόταση μομφής στη Βουλή για το ονοματολογικό της πΓΔΜ. Σε ό,τι τον αφορά δεσμεύεται ότι σε λίγα χρόνια κάθε νοικοκυριό, σε κάθε σημείο της χώρας θα έχει ίντερνετ που θα τρέχει με υπερυψηλές ταχύτητες.

Κύριε υπουργέ, ο υπουργός Οικονομικών συνάντησε την Παρασκευή τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν και συζήτησαν για το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Θεωρείτε ότι θα καταλήξουμε σε συναινετική λύση; Αν όχι, θα μπορούσε να υπάρξει μονομερής ενέργεια;

Πρώτον, η Ελλάδα έχει βγει από το πρόγραμμα και μάλιστα με επιτυχία. Δεύτερον, οι συμφωνίες υπάρχουν αλλά μπορούν και να αλλάζουν.

Στην παρούσα φάση έχουμε μια πραγματικότητα που θέλει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, τον έναν μετά τον άλλον, να συμφωνούν πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται να περικόψει τις συντάξεις και ένα ΔΝΤ, το οποίο ήταν ο εισηγητής του μέτρου και μάλιστα με επίμονο τρόπο, να αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία.

Επίσης, από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τα στελέχη του ΔΝΤ προέκυψε ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα που αφορά την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της και ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Και μην ξεχνούμε πως έχουμε και το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που βρίσκεται στην ίδια μεταμνημονιακή κατάσταση με την Ελλάδα και η οποία –μέσα σε αυτό το πλαίσιο– δεν έκανε αποδεκτές τις συστάσεις του Ταμείου για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Η προστασία των συντάξεων αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή για την ελληνική κυβέρνηση. Το μέτρο αυτό καταργείται προτού καν γεννηθεί.

Δεν θεωρώ πως θα υπάρξει αναστάτωση από μια τέτοια απόφαση. Η μόνη αναστάτωση που αναμένεται είναι εντός της ΝΔ, η οποία είχε εντάξει ήδη το μέτρο στο πρόγραμμά της και προσδοκούσε την εφαρμογή του για να δικαιολογήσει τη σκληρή μνημονιακή πολιτική που θέλει να επιβάλει.

Προ ημερών ο κ. Καμμένος από την Ουάσινγκτον έβαλε στο τραπέζι ένα plan B για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, το οποίο προκάλεσε σάλο στην ημεδαπή. Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν πρόταση μομφής της ΝΔ. Αισθάνεστε ότι υπάρχει κίνδυνος για την κυβέρνηση; Μήπως όλα τα παραπάνω φέρνουν πιο κοντά την ημερομηνία των εκλογών;

Και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας και η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή γιατί η υλοποίησή της είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Η εξωτερική πολιτική ασκείται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, με γνωστά και φανερά αποτελέσματα. Απέναντι σ’ αυτό υπάρχει η διπλωματία Μητσοτάκη που υπαγορεύεται από τον Αντώνη Σαμαρά και εκτελείται από τη Μαρία Σπυράκη. Ας κάνει ο καθένας τις συγκρίσεις και τις επιλογές του.

Πάντως, ας έχουν όλοι κατά νου πως καμία πρόταση μομφής με βάση το μακεδονικό δεν πρόκειται να τελεσφορήσει.

Κύριε υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω για την ΕΡΤ. Πολλή γκρίνια και στο εσωτερικό, πολλές επικρίσεις και από συντρόφους σας και αναρωτιέται κανείς η μοναδική εξήγηση είναι η αντιπολιτευτική πρόθεση της ΝΔ; Για παράδειγμα έχουν γίνει κάποιες λανθασμένες επιλογές και ποιες;

Η ΕΡΤ είχε καταστεί για χρόνια όμηρος ιδιωτικών συμφερόντων. Ομηρος της Digea, από την οποία απελευθερώνεται σύντομα με τη δημιουργία δικού της δικτύου μετάδοσης που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1,6 εκατ. ευρώ ετησίως, και όμηρος της «αμαρτωλής» ΑΕΠΙ του προηγούμενου καθεστώτος.

Η λήξη της ομηρείας αυτής έχει ενοχλήσει πολλούς. Οπως έχει ενοχλήσει και η επιλογή μας να επενδύσει η δημόσια τηλεόραση σε πρόγραμμα, όπως:

* Ξένες σειρές κορυφαίας ποιότητας.

* Αθλητικοί αγώνες όλων των πρωταθλημάτων, οι οποίοι δεν προβάλλονται από τα ιδιωτικά κανάλια.

* Ελληνικές σειρές μυθοπλασίας.

Η ΕΡΤ έχει ενοχλήσει γιατί είναι πρώτη στα μεγάλα γεγονότα και την εμπιστεύονται και οι τηλεθεατές για την ενημέρωσή τους. Πολλές φορές ιδιωτικοί σταθμοί έχουν φτάσει στο σημείο να κλέψουν την εικόνα της. Και αυτό γιατί η ΕΡΤ είναι παντού και γιατί έχει μπει πρώτη στις νέες τεχνολογίες, όπως έκανε, για παράδειγμα, με την υβριδική τηλεόραση.

Ναι, αλλά ασκείται κριτική στην ΕΡΤ και εκ των έσω.

Είμαστε οι τελευταίοι που θα γυρίσουν την πλάτη στην κριτική. Ή που θα θεωρήσουν ότι η ΕΡΤ δεν επιδέχεται βελτιώσεις. Ποτέ δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι. Θα ζητάμε πάντα από τη δημόσια τηλεόραση το καλύτερο.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, όμως, είναι να βάζουμε κάθε κριτική στην κατηγορία της. Δεν είναι δυνατόν να απαντάμε εμείς για το εάν ο ένας ή ο άλλος πήρε ή όχι εκπομπή. Αλλά το να συζητάει κανείς με τη ΝΔ για τη βελτίωση της ΕΡΤ είναι σαν να ανταλλάζει συνταγές μαγειρικής με κανίβαλους. Ή να συζητάει τη φαρμακευτική αγωγή ενός ασθενή με τον επίδοξο νεκροθάφτη του.

Καλούμε τους πάντες να ηρεμήσουν. Διαβάζουμε ορισμένους και προσπαθούμε να καταλάβουμε εάν υπάρχει αρχή, μέση και τέλος στα επιχειρήματα. Οι κατηγορίες αυτές μας γυρίζουν στο πρόσφατο παρελθόν και στη λάσπη που δεχτήκαμε για το μεγάλο –και κερδισμένο πλέον– στοίχημα των τηλεοπτικών αδειών.

Τότε ακούγαμε το «υπουργός καναλάρχης», γιατί τολμήσαμε να αγγίξουμε μία από τις βασικές πλευρές του τριγώνου της διαπλοκής, τα κανάλια. Τώρα που η ΝΔ έχει καταπιεί τη γλώσσα της για τις άδειες, ξεκίνησε να μιλά για την ΕΡΤ. Ισως, βέβαια, ανησυχούν επειδή συγκροτείται η επιτροπή διερεύνησης του κόστους του «μαύρου». Θα το μάθουμε σύντομα.

Να τονίσω και το εξής. Στην ΕΡΤ μπορεί εύκολα κανείς να βρίζει εμένα, άλλα κυβερνητικά στελέχη, ακόμη και τον πρωθυπουργό. Τα περί ελέγχου, λοιπόν, είναι απλώς αστεία.

Εκ των εξελίξεων θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών δικαιωθήκατε και όσον αφορά το τίμημα και όσον αφορά τον τελικό αριθμό των αδειών. Τότε είχατε βρεθεί απέναντι σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, σήμερα τι κρατάτε από όλα αυτά;

Αυτό που κρατάμε εμείς και πρέπει να κρατήσει και ο κόσμος είναι πως ύστερα από τρεις δεκαετίες εφαρμόζεται για πρώτη φορά το σύνταγμα, η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα αφορά αδειοδοτημένους σταθμούς με κατοχυρωμένο αριθμό εργαζομένων και καθαρούς κανόνες και το δημόσιο εισπράττει τίμημα για τη χρήση του φάσματος.

Μια τριακονταετής περίοδος διαπλοκής και ασυδοσίας έλαβε τέλος επί των ημερών μας. Και αυτό, πιστέψτε με, είναι μεγάλη νίκη για την κοινωνία και την Αριστερά, ιδίως μετά τον πόλεμο που δεχτήκαμε.

Από εκείνη την περίοδο δεν κρατάμε ούτε πείσματα ούτε κακίες. Ακούσαμε πολλά, αλλά τα προσπερνούμε. Μας αρκεί που οι μεγαλύτεροι πολέμιοί μας βγαίνουν σήμερα και πανηγυρίζουν σε εκδηλώσεις παρουσίασης των τηλεοπτικών προγραμμάτων τους ότι κατάφεραν να αποκτήσουν άδεια εκπομπής για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είναι νέο υπουργείο αλλά παρακολουθώντας τις δράσεις του θα βρει κανείς πολύ σημαντικούς τομείς όπου η χώρα μας ήταν ακόμη στην εποχή του χαλκού για να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση. Γιατί μείναμε τόσο πίσω;

Το 2015 βρήκαμε μια χώρα σε κατάσταση ασφυξίας. Όχι μόνο στα δημοσιονομικά αλλά και σε επιμέρους τομείς, ένας εκ των οποίων ήταν η χρηματοδότηση ψηφιακών έργων με ευρωπαϊκά κονδύλια. Είχαν παγώσει 1,2 δισ. ευρώ και δεν αποδίδονταν στην Ελλάδα, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση αρνούνταν να ολοκληρώσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κάτι που τελικά έγινε με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τον Μάρτη του 2017, όταν καταφέραμε να άρουμε την αιρεσιμότητα, έχουμε μπει σε έναν νέο δρόμο. Ηδη το υπουργείο μας προχωρά τέσσερα εμβληματικά έργα: την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και την ψηφιακή υπογραφή σε όλο το δημόσιο, που θα μας εξοικονομήσει 400 εκατ. ευρώ το έτος, την ευφυή γεωργία για την αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, το barcode στον Τύπο που θα βγάλει τα καπέλα από τις πωλήσεις και θα κάνει διάφανη τη διανομή της δημόσιας διαφήμισης και το VAR για το ποδόσφαιρο. Παράλληλα, τρέχουν εκατοντάδες μικρά και μεγάλα ψηφιακά έργα τόσο για το δικό μας υπουργείο όσο και για πολλά ακόμη υπουργεία και φορείς.

Προλαβαίνουμε να μπούμε στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη που αλλάζει με απίστευτες ταχύτητες;

Όπως είπατε νωρίτερα, η Ελλάδα ήταν όντως στην εποχή του χαλκού. Ύστερα από δύο χρόνια περνάμε στην εποχή της οπτικής ίνας. Δεν υπερβάλλω. Με 700 εκατ. ευρώ δημόσια επένδυση και 3 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις για δίκτυα νέας γενιάς, η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα. Σε λίγα χρόνια κάθε νοικοκυριό σε κάθε σημείο της χώρας θα έχει ίντερνετ που θα τρέχει με υπερυψηλές ταχύτητες.

Η αναβάθμιση αυτή βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη με αξιώσεις. Είναι κάτι που οφείλουμε να ολοκληρώσουμε, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα έναν αξιόπιστο κόμβο εμπορίου, επικοινωνιών και ενέργειας. Θα τα καταφέρουμε. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter