Ν.Σουδάν: Στο στόχαστρο ΟΗΕ και ΜΚΟ για σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων

Ν.Σουδάν: Στο στόχαστρο ΟΗΕ και ΜΚΟ για σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων

Το Al Jazeera και το New Humanitarian ερευνά τις κατηγορίες για σεξουαλική εκμετάλλευση στα στρατόπεδα προσφύγων στο Ν. Σουδάν από εργαζομένους των ΜΚΟ και του ΟΗΕ. Πρόκειται για στρατόπεδο που συστηματικά έχει αποτύχει να προστατεύσει τους 37.000 ανθρώπους που στεγάζει, και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους. Σύμφωνα με πρόσφυγες και εργαζόμενους που θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι, η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ήταν καθημερινότητα από την ίδρυση του στρατοπέδου το 2013. 

Οι καταγγελίες στοχοποιούν εργαζομένους της Word Vision, των Γιατρών χωρίς Σύνορα, του ΔΟΜ, και του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας του ΟΗΕ. Τα συμβάντα περιλαμβάνουν από δωροδοκίες για να μπορέσουν οι θύτες να πλησιάσουν γυναίκες, μέχρι βιασμούς και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ανηλίκων. Μητέρες ομολογούν ότι φοβούνται για τη ζωή των νεαρών κοριτσιών και τις υποβάλλουν πρόωρα σε αντισυλληπτικές μεθόδους. Καταγράφονται επίσης «συναινετικές» σχέσεις μεταξύ γυναικών προσφύγων και εργαζομένων, οι οποίες αποτελούν ανταλλαγή μεταξύ σεξουαλικής χάρης και δώρων, τα οποία όμως τελικά είναι απαραίτητα για την διαβίωση της οικογένειας μιας γυναίκας πρόσφυγα. Δηλαδή ακόμα κι αν τα πρωτόκολλα του ΟΗΕ απαγορεύουν τη σύναψη τέτοιων προσωπικών σχέσεων λόγω της εξουσιαστικής σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ εργαζομένων και προσφύγων, η πραγματικότητα διαφέρει. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβούν περιστατικά κακοποίησης όταν τα στρατόπεδα βρίσκονται κοντά σε στρατόπεδα στρατιωτικών ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.

Οι καταγγελίες επιβεβαιώνονται από αναφορές που ο ΟΗΕ είχε για χρόνια στα χέρια του (UNFPA), ενώ και οι ΜΚΟ γνωρίζουν για αυτές ήδη από το 2015. Σύμφωνα με αυτά η στήριξη των θυμάτων είναι ελάχιστη, μόνο το 30% των περιπτώσεων έχει βοηθηθεί, ενώ και η προσπάθεια εξυγίανσης εκ μέρους του ΟΗΕ είναι ανεπαρκής και ακόμα περισσότερο εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Ταυτόχρονα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αρνείται το αίτημα έρευνας για το θέμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter