Να αποτραπεί το σχέδιο για δύο κράτη

Να αποτραπεί το σχέδιο για δύο κράτη

Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει και να συνδράμει τον αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη λύση του κυπριακού και για τη μετατροπή της μεγαλονήσου σε ένα κανονικό κράτος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων.

Η αποδοχή στο Κραν Μοντανά του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες της ελληνικής πρότασης περί κανονικού κράτους έχει ειδικό βάρος ιδιαίτερα όταν αυτή γίνεται από έναν πολιτικό άνδρα η χώρα του οποίου υπήρξε αποικιοκρατική δύναμη.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η Ελλάδα οφείλει να προωθεί και να στηρίζει ανάλογες ιδέες και σχέδια. Να σταματήσουν όλοι όσοι αντιμετωπίζουν το κυπριακό, δηλαδή τον ευρύτερο ελληνισμό, ως βάρος. Ταυτόχρονα, απαιτείται η πλήρης συμπαράστασή μας στους δοκιμαζόμενους Τουρκοκυπρίους που ζουν υπό την μπότα της τουρκικής κατοχής. Στρατοκρατία και δημοκρατία δεν συμβαδίζουν.

Η Ελλάδα μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αποτρέψουν τα σχέδια της Τουρκίας που με εκβιασμούς για δήθεν «δημιουργία δύο κρατών» επιδιώκει να επιβάλει ένα καθεστώς συνομοσπονδίας με το οποίο θα διατηρήσει τα κατοχικά ερείσματά της στη βόρεια Κύπρο και θα αποκτήσει άμεσες προσβάσεις στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της Κύπρου, τη διαχείριση του πλούτου της, θαλάσσιου και μη.

Η Τουρκία μέσω της λύσης που προτείνει για το κυπριακό επιχειρεί να ελέγχει όλη τη μεγαλόνησο, κάτι που πρέπει να αποτραπεί.

Η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων οφείλουν να αναλάβουν διεθνή εκστρατεία διαφώτισης των κοινωνιών και των κυβερνήσεων των κρατών–μελών του ΟΗΕ και του ίδιου του ΟΗΕ, πριν από όλα των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τους σε βάρος του κυπριακού λαού εκβιασμούς που στοχεύουν στην αποδοχή εκ μέρους της Κύπρου μιας συμφωνίας που θα συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Οφείλουν να επαναφέρουν στην επιφάνεια τα δεκάδες ψηφίσματα των ΗΕ τα οποία:

• απαιτούν σεβασμό στην κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας,

• ζητούν την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την Κυπριακή Δημοκρατία,

• αποδοκιμάζουν την παράνομη διακήρυξη του ψευδοκράτους και καλούν όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν οποιοδήποτε άλλο κράτος εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας,

• επαναβεβαιώνουν ότι η διευθέτηση του κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος της Κύπρου (State of Cyprus) με μία κυριαρχία και

• αναφέρουν ότι καμία προσπάθεια εποικισμού των Βαρωσίων δεν είναι αποδεκτή.

Η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας με ομοψυχία, επιμονή και αποφασιστικότητα, υποστηρίζοντας με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες για την οριστική επίλυση του ζητήματος, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις των ΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Πέτρος Μαυροειδής είναι πρέσβης ε.τ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter