Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και…

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και…
Η φωτιά στη Φωκίδα όπως φαίνεται από το Αίγιο

«Να δεις που κάποτε
θα μας πούνε και μαλάκες
Να δεις που κάποτε
θα μας πούνε και χαζούς»

Αυτοί οι στίχοι που τραγούδησε πριν από 30 και βάλε χρόνια ο Γιάννης Μηλιώκας μοιάζουν γραμμένοι για αυτά τα παράλογα και τραγικά που ζούμε αυτές τις μέρες.

Γιατί χαζούς και μαλάκες μας θεωρούν άσχετα εάν δεν τους παίρνει να μας το πούνε κατάμουτρα, οπότε το πάνε γύρω γύρω και ψιλοχαμογελάνε μεταξύ τους όταν φύγει η κάμερα, τύπου πάλι τη βγάλαμε καθαρή. Γιατί νομίζουν ότι όλοι είμαστε χαχόλοι και δεν έχουμε αντιληφθεί την απόλυτη γύμνια τους επειδή τα (δικά τους) ΜΜΕ που είναι και πάρα πολλά και πολύ… ταϊσμένα λένε άρες μάρες κουκουνάρες κρύβοντας ότι ο… αυτοκράτορας είναι γυμνός.

Είτε το λένε όμως είτε όχι η γύμνια του φαίνεται. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν μας απευθύνει διαγγέλματα για να μας προετοιμάσει για την  επερχόμενη καταστροφή, δηλώνοντας ότι είναι «απλά ανέφικτη» η προστασία της ανθρώπινης ζωής ταυτόχρονα με την προστασία της περιουσίας, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών.

Και αφού όταν έρχεται η ώρα της κρίσης του (υποτίθεται) «επιτελικού κράτους» τους, και των «σημαντικών βημάτων προόδου στην  οργάνωση των κρατικών μηχανισμών» που (τάχα) έγιναν η καταστροφή είναι αναπόφευκτη, επειδή δεν γίνονται τα πάντα ταυτόχρονα, ποιος ήταν αυτός που μόλις πριν από δυο μήνες μας διαβεβαίωνε ότι «Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο κεντρικού κρατικού μηχανισμού και σε επίπεδο Πυροσβεστικής και πιστεύω ότι η συνεργασία μας και φέτος θα είναι άψογη, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο -τουλάχιστον στην Αττική- τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε».

Ναι, όποιος απάντησε «ο Μητσοτάκης» κερδίζει! Γιατί ο Μητσοτάκης (νομίζει ότι) μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Και ότι έχει γίνει προετοιμασία και ότι είναι έτοιμοι και ότι θα περιορίσουν στο ελάχιστο τον αντίκτυπο οποιαδήποτε πυρκαγιάς  τουλάχιστον στην Αττική, γιατί την Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία και τους άλλους νομούς τους είχε από τότε ξεγραμμένους, απλά εμείς δεν είχαμε καταλάβει ότι σε αυτό ακριβολογούσε.

Και –εννοείται- αυτός ο ίδιος Μητσοτάκης νομίζει ότι όταν έρθει όπως τώρα η ώρα της κρίσης και αποδειχθεί ότι μας κορόιδευε αυτός και οι κολαούζοι του κανονικότατα, μπορεί να βγάζει έναν λόγο και να τα λέει αλλιώς και να μας ζητάει να βαδίζουμε ενωμένοι στον όλεθρο.

Αλλά δεν έχουμε όλοι μαζί την ευθύνη που τα «επιχειρησιακά σχέδια» έμειναν στα χαρτιά. Δεν έχουμε όλοι μαζί την ευθύνη που δεν πέταξαν όσα πτητικά μέσα έπρεπε ή δεν πέταξαν εγκαίρως. Και δεν έχουμε όλοι μαζί την ευθύνη για τις προκατασκευασμένες φράσεις του τύπου «Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική. Αλλά όχι τώρα».

Και –τελευταίο αλλά όχι έσχατο- δεν έχουμε όλοι μαζί την ευθύνη για τις νεοφιλελεύθερες κουτοπονηριές του είδους «φυσικά οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αμέσως αναδασωτέες, όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα». Γιατί είναι αυτή η κυβέρνηση, και προσωπικά ο Μητσοτάκης που  είχε δηλώσει σε όσους αντιδρούσαν στο φαραωνικό («επενδυτικό») τσιμέντωμα του Ερημίτη στην Κέρκυρα ότι «κάποια στιγμή το δάσος θα καεί»…

Για αυτό λέω ότι το τραγούδι του Μηλιώκα ταιριάζει ταμάμ σε αυτά που ζούμε. Γιατί όπως λέει παρακάτω:

Γύρω σαΐνια κανάγιες
Τρώνε με δέκα μασέλες
Θέλουν βρεμένη σανίδα
Και τους φερόμαστε κι ευγενικά

Να δεις που κάποτε
Θα μας πούνε και μαλάκες
Να δεις που κάποτε
Θα μας πούνε και χαζούς

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter