«Να επιστρέψουν τα Ελγίνεια στην Ελλάδα»

«Να επιστρέψουν τα Ελγίνεια στην Ελλάδα»

Σε άρθρο του που δημοσιεύει το αμερικανικό δίκτυο CNN, o πανεπιστημιακός, συγγραφέας και δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον, υποστηρίζει ότι «ήρθε η ώρα τα μουσεία να επιστρέψουν τους κλεμμένους θησαυρούς τους».

«Βάσει δικαίου, ένας ληστής δεν επιτρέπεται να κρατήσει όσα παράνομα απέκτησε ακόμη κι αν έχει περάσει πολύς καιρός από την αρπαγή τους ή ακόμη κι αν έχει βελτιώσει περισσότερο ή λιγότερο την κατάστασή τους. Στο παρελθόν, πολλά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς αφαιρέθηκαν παράνομα από μέρη τα οποία είναι τώρα ανεξάρτητα κράτη. Αυτά τα κράτη επιθυμούν τα κλοπιμαία να επιστραφούν εκεί που δημιουργήθηκαν και στους ανθρώπους για τους οποίους έχουν τη μεγαλύτερη σημασία», γράφει ο Ρόμπερτσον.

Συγκεκριμένα για την περίπτωση της Αθήνας και των Ελγίνειων μαρμάρων, σημειώνει ότι ο λόρδος Έλγιν δεν προσφέρθηκε καν να πληρώσει για αυτά, καθώς γνώριζε ότι οι Οθωμανοί που είχαν τότε υπό την κατοχή τους την Αθήνα «ουδέποτε θα δέχονταν να τα πουλήσουν, επομένως, δωροδόκησε πλουσιοπάροχα τους τοπικούς αξιωματούχους για να κάνουν τα στραβά μάτια όσο οι άνδρες του ξήλωναν τα αγάλματα» από τον Παρθενώνα.

Ο Βρετανο-Αυστραλός πανεπιστημιακός τάσσεται ξεκάθαρα κατά του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο «ανυπόστατα ισχυρίζεται ότι ο Έλγιν έδρασε νομίμως και αρνείται να επιτρέψει να επανενωθούν τα δύο τμήματα αυτού του σπουδαίου σωζόμενου θησαυρού της αρχαιότητας στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα μπορεί να εκτιμηθεί όσο πουθενά αλλού.»

Στην επιχειρηματολογία του επικαλείται τις διεθνείς «συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα (που) υποστηρίζουν τα αιτήματά αυτά επικυρώνοντας το «δικαίωμα στον πολιτισμό», ενώ η Δήλωση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων Πληθυσμών τους δίνει το δικαίωμα στην επιστροφή της περιουσίας η οποία «υφαρπάχθηκε χωρίς την ελεύθερη, προγενέστερη και μετά λόγου γνώσεως συναίνεσή τους».

«Πρέπει, φυσικά, να υπάρχουν εξαιρέσεις», αναφέρει ο 73χρονος ακτιβιστής. Σε αυτές συγκαταλέγει τις χώρες που μαστίζονται από εμφύλιο πόλεμο και τα μουσεία στα οποία η σωστή διατήρηση των εκθεμάτων είναι ανέφικτη «είτε λόγω διεφθαρμένων εφόρων είτε λόγω απουσίας κλιματισμού», αλλά και στα κράτη που επιδιώκουν να τα εργαλειοποιήσουν για να προπαγανδίσουν μια πλαστή εκδοχή της ιστορίας ή σε αυτά «που ποδοπατούν τα δικαιώματα των πολιτών τους, τον πολιτισμό των οποίων επικαλούνται ζητώντας την επιστροφή» των αρχαιοτήτων.

Πηγή: CNN

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter