Να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο ρήξης

Να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο ρήξης

Αυτή τη φορά υπάρχουν σοβαροί, σοβαρότατοι λόγοι να πούμε ένα «όχι».

Ο πρώτος και καλύτερος είναι ότι αυτήν τη φορά δεν είμαστε μόνοι μας. Δεν είμαστε το «μαύρο πρόβατο». Το αντίθετο, όλες οι πλευρές παραδέχονται είτε δημοσίως είτε πίσω από τις κλειστές πόρτες ότι η Ελλάδα έπραξε όσα της ζητήθηκαν ακόμη κι αν αυτά, όπως οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για έξτρα μέτρα 2% του ΑΕΠ, ήρθαν από το παράθυρο και εκτός της περίφημης συμφωνίας του Μαΐου του 2016.

Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό θα αναγκάσει τον γερμανό ΥΠΟΙΚ να κάνει πίσω, ισχυρίζομαι ότι ένα Ελληνικό «όχι» δεν θα αποτρέψει τους υπόλοιπους ΥΠΟΙΚ να εκταμιεύσουν την υποδόση σεβόμενοι την ίδια τους την υπογραφή αφού αυτή συνδέεται αποκλειστικά με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, υπό τον φόβο βέβαια να έχουμε και ένα default που δεν το θέλει κανείς και ιδίως οι δανειστές, ούτε και εμείς φυσικά.

Ισχυρίζομαι επίσης ότι θα κρατήσει ανοιχτό το κρίσιμο ζήτημα του ελληνικού χρέους και δεν θα το μεταθέσει για μετά το 2018 όπου ουδείς πάλι μπορεί να προεξοφλήσει τους πολιτικούς συσχετισμούς στη Γερμανία οι οποίοι μπορεί να είναι και πιο δυσμενείς για την Αθήνα από τους σημερινούς.

Το αντίθετο μάλιστα, η σκόνη που θα σηκώσει ένα Ελληνικό «όχι» θα εκθέσει στα μάτια της Διεθνούς κοινότητας και των Γερμανών εκλογέων τους τακτικισμούς του κ. Σόιμπλε και θα δώσει και αέρα στα πανιά όσων επιδιώκουν μια λύση εδώ και τώρα.

Δεν γνωρίζω αν η Ελληνική κυβέρνηση τα κοινώνησε αυτά με το Παρίσι στις επαφές που είχε με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ για να «μετρήσει» την υποστήριξη που θα είχε σε αυτό το ενδεχόμενο, γνωρίζω όμως ότι εσχάτως ο πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε την έγκριση του υπουργικού του συμβουλίου να παραπέμψει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής και σε επίπεδο ηγετών.

Γνωρίζω επίσης ότι ένα Ελληνικό «όχι» θα βγάλει και πάλι στα μπαλκόνια σύσσωμη τη διαπλοκή και τα ημεδαπά συστημικά ΜΜΕ. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο που θα πρέπει να ενδιαφέρει την παρούσα Κυβέρνηση.

Δεν είχε και δεν θα έχει ποτέ την υποστήριξη όσων οδήγησαν τη χώρα σε αυτήν την πολυετή και θλιβερή μνημονική κρίση και γι αυτό δεν μπορεί να την έχει και τώρα που επιχειρεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Γνωρίζω τέλος ότι στο μέτρο που οι εντυπώσεις έχουν αξία στην πολιτική οι συνθήκες είναι ώριμες για μια παγκόσμια εκστρατεία για επίλυση του Ελληνικού προβλήματος χρέους. Τα τενεκεδάκια έκαναν τον πλανήτη χωματερή κι ο κόσμος ψάχνει για λίγο καθαρό αέρα. Αν είναι Ελληνικός ακόμη καλύτερα.  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter