Να και δύο χώρες που θέλουν να ενωθούν: Μολδαβία και Ρουμανία

Να και δύο χώρες που θέλουν να ενωθούν: Μολδαβία και Ρουμανία

Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου συμμετείχε στη μεγάλη διαδήλωση που οργανώθηκε σήμερα στο Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, με αίτημα την ένωση των δύο χωρών.

Η ένωση της Ρουμανίας, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη μικρή γειτονική χώρα στα βορειοανατολικά της μοιάζει απίθανη, όμως το ζήτημα αυτό υπογραμμίζει το βαθύ χάσμα στη Μολδαβία μεταξύ των φιλοδυτικών και των φιλορωσικών πολιτικών κομμάτων ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Η περιοχή που σήμερα αποτελεί το κράτος της Μολδαβίας ανήκε στην τσαρική Ρωσία κατά τον 19ο αιώνα και ήταν γνωστή με την ονομασία Βεσσαραβία. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώθηκε με το βασίλειο της Ρουμανίας αλλά το 1940 προσαρτήθηκε στη Σοβιετική Ένωση. Με τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991 απέκτησε την ανεξαρτησία της. Σήμερα είναι διαιρεμένη μεταξύ της ρουμανόφωνης πλειοψηφίας και της μη αναγνωρισμένης διεθνώς Υπερδνειστερίας που στηρίζεται από τη Ρωσία.

“Καλούμε τους βουλευτές των κοινοβουλίων της Μολδαβίας και της Ρουμανίας να ψηφίσουν στο εγγύς μέλλον την ένωση” είπε ο Μπασέσκου στη διαδήλωση αυτή που ήταν προγραμματισμένη να συμπέσει με την 100ή επέτειο από την ένωση της περιοχής με το Βασίλειο της Ρουμανίας.

Από την πλευρά του Βουκουρεστίου δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση.

Η διαδήλωση ήταν ειρηνική αλλά η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 21 πρόσωπα που ήθελαν να διαταράξουν τη συγκέντρωση και κατέσχεσε αντιασφυξιογόνες μάσκες και μαχαίρια.

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας, που επιδιώκει στενότερες σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, συγκρούεται συχνά με τον φιλορώσο πρόεδρο Ιγκόρ Ντοντόν ο οποίος θέλει στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα. Εάν το Σοσιαλιστικό κόμμα του κερδίσει τις εκλογές ο Ντοντόν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προωθήσει έναν νόμο που θα απαγορεύει τις οργανώσεις οι οποίες τάσσονται υπέρ της ένωσης με τη Ρουμανία γιατί υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Πάντως σήμερα ζήτησε από τους υποστηρικτές του να μην οργανώσουν αντιδιαδήλωση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter