Να καλύψει τις απώλειές της στις ευρωκάλπες θέλει η ΝΔ

Να καλύψει τις απώλειές της στις ευρωκάλπες θέλει η ΝΔ

Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που προωθεί περιορίζει τη δεξαμενή των υποψηφίων μπλοκάροντας τους νυν βουλευτές και κάνει ανακατανομή εδρών προς όφελός της

Τις εκλογικές παγίδες που κρύβει η θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την εκλογή ευρωβουλευτών διερευνούν τα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενόψει της ευρωκάλπης του Ιουνίου. Δεν περνούν αβρόχοις ποσί οι αλλαγές στην κατανομή εδρών αλλά και το κώλυμα ανακήρυξης υποψήφιων ευρωβουλευτών σε όλους όσοι έχουν την ιδιότητα του βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτά περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο που τέθηκε εσπευσμένα σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος της ΝΔ, με τον φόβο ότι λόγω φθοράς από τις αντιλαϊκές πολιτικές της θα χάσει έδρες, είναι να θωρακίσει το σύστημα Μητσοτάκη από εκλογικές απώλειες και να δυσκολέψει, αν μπορέσει, την εκλογική πορεία των άλλων κομμάτων.

Ετσι, αποκτά χαρακτηριστικά ρίσκου η υποψηφιότητα ευρωβουλευτή. Προκύπτει πρόβλημα ιδιαίτερα για τα πιο «μικρά» κοινοβουλευτικά κόμματα που έχουν λίγους βουλευτές, ενώ μπορεί να λειτουργήσει σαν σκούπα από τις ηγεσίες κομμάτων εξουσίας ακόμη και για την απομάκρυνση βουλευτών διά της ευρωαναβάθμισης. Γιατί αυτό; Σύμφωνα με νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, για να είναι υποψήφιοι στο Ευρωκοινοβούλιο όσοι είναι βουλευτές οφείλουν να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμά τους πριν από την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς τους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όχι μετά την εκλογή τους. Γίνεται δύσκολο να βάλει υποψηφιότητα εν ενεργεία βουλευτής/βουλεύτρια επειδή αν δεν εκλεγεί, θα έχει ήδη χάσει τη βουλευτική ιδιότητα. Αυτό οδηγεί κόμματα να αναζητούν εξωκοινοβουλευτικούς για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων.

Δημοψήφισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, Κόκκαλης για Νέα Αριστερά

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έτσι κι αλλιώς έχει δρομολογήσει διαδικασία ανανέωσης του ευρωβουλευτικού προσωπικού του λόγω και των αποχωρήσεων μετά τη διάσπαση. Θα προχωρήσει σε εσωκομματικό δημοψήφισμα για την επιλογή προσώπων που θα μπουν στο ψηφοδέλτιο, ενώ ήδη η ηγεσία του κόμματος έχει ξεκαθαρίσει ότι έχουν ρόλο συντονιστικό και εξασφαλισμένη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο οι δύο ευρωβουλευτές του Κώστας Αρβανίτης και Ελενα Κουντουρά.

Με δεδομένο ότι υπάρχει ρευστότητα ακόμη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εκλογικές επιδόσεις, θεωρείται απίθανο να βάλει υποψηφιότητα νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Την ίδια ώρα οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συγκροτήσει την ενδεκαμελή κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς μελετούν τα δεδομένα. Ομως, όπως επισημαίνει στο Documento κορυφαίο στέλεχος της Νέας Αριστεράς, δεν πρόκειται να μετέχει κανένας βουλευτής της στο ευρωψηφοδέλτιο για να μην αποδυναμωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα. Ετσι, ενισχύονται οι πληροφορίες ότι ρόλο κορυφής σε εκλογική συνεργασία πολιτικών σχημάτων και της Νέας Αριστεράς για τις ευρωεκλογές θα έχει ο νυν ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, ενώ διερευνάται και η συμμετοχή άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων του χώρου της ευρύτερης Αριστεράς, κεντροαριστεράς και της πολιτικής οικολογίας.

Ενα Δούκα για Ευρώπη ψάχνει το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διερευνά κάθε πτυχή των ζητημάτων που αφορούν τις αλλαγές στην εκλογή ευρωβουλευτών. Υπάρχουν πληροφορίες ότι στα ψηλά του ευρωψηφοδελτίου θα είναι προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας και πολιτικοκοινωνικής ακτινοβολίας –με χαρακτηριστικά που να προσεγγίζουν εκείνα του Χάρη Δούκα που επικράτησε του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα– ενώ φαίνεται ότι ρόλο αιχμής θα έχει ο γραμματέας της ΚΠΕ του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συμμετοχής του συνταγματολόγου Κώστα Χρυσόγονου. Πάντως, έχουν κλειδώσει οι υποψηφιότητες του πρώην υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη και του αθλητικογράφου Βασίλη Σκουντή, όπως αποκάλυψε το Documento.

Ο Περισσός δεν φρενάρει τις επιλογές του με βάση τις «παγίδες» της ΝΔ για τις ευρωεκλογές. Ο σχεδιασμός του επιτελείου του με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα κινείται, όσον αφορά τα κομματικά στελέχη, με τη λογική των χρεώσεων όπου κριθεί αναγκαίο. Οι δύο ευρωβουλευτές του, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, έχουν αναπτύξει μεγάλη δράση στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ο Περισσός διερευνά προσωπικότητες με κινηματική δράση και αγωνιστική παρουσία. Είναι ενδεικτικό ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2019, το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ είχε πλαισιωθεί από πρόσωπα όπως ο γνωστός προπονητής στίβου Ιγκόρ Πομάσκι κ.ά.

Σε εξέλιξη είναι διεργασίες για τις ευρωεκλογές και στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, την Πλεύση Ελευθερίας, ενώ και τα σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΜέΡΑ25, ΛΑΕ-ΑΑ κ.ά.) αναζητούν εκλογικές συνεργασίες.

Κόβει έδρες από τα μικρά κόμματα με τις τροποποιήσεις

Η κυβέρνηση της ΝΔ καιροφυλακτεί και λειτουργεί κυνικά προς ίδιον κομματικό όφελος κάνοντας τροποποιήσεις στον νόμο 4255/2014 σχετικά με την εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και ως προς το γενικό αποτέλεσμα ψηφοφορίας – κατανομής εδρών. Μέσω τροποποίησης της κατανομής εδρών στις ευρωεκλογές πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα. Νομοθετεί ουσιαστικά σε βάρος των μικρότερων κομμάτων. Μέχρι τώρα –με όριο εισόδου το 3%– η κατανομή των αδιάθετων ξεκινούσε από το πιο μικρό κόμμα, ενώ με τη νέα ρύθμιση τα αδιάθετα πηγαίνουν στο κόμμα με τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter