«Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, πολιτικά και ποινικά»

«Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, πολιτικά και ποινικά»

Δεν είναι ευχάριστο να δικαιώνεσαι περίτρανα όταν το επίδικο είναι χιλιάδες ζωές συμπολιτών μας. Ομως πράγματι αισθάνομαι αυτήν τη θλιβερή δικαίωση για όσα προσπάθησα να θέσω στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου για τη διαχείριση της πανδημίας εδώ και εννέα μήνες, με κεντρικό ζήτημα το γεγονός ότι επτά στους δέκα ασθενείς με Covid-19 κατέληγαν και καταλήγουν εκτός ΜΕΘ.

Το έγγραφο του ΕΟΔΥ που έφερε στο φως ο τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τον οποίο έχω την τιμή να συντονίζω, και το οποίο ήταν σε γνώση του υπουργού Υγείας και δεν το κατέθεσε στη Βουλή κατά τη σχετική συζήτηση, πιστοποίησε με τον πιο αναμφισβήτητο τρόπο αφενός τον χαμό 16.519 ασθενών από την αρχή της πανδημίας στα νοσοκομεία ή τα σπίτια τους χωρίς την απαραίτητη φροντίδα μονάδας εντατικής θεραπείας και αφετέρου ότι ο μέσος όρος αναμονής των διασωληνωμένων συμπολιτών μας προς αναζήτηση ΜΕΘ είναι 4,7 ημέρες.

Αυτό όμως που με τραγικό τρόπο πιστοποιεί είναι η κυνική αναλγησία και βέβαια ο εξευτελισμός του υπουργού κ. Πλεύρη, που ακόμη και πριν από λίγες μέρες εμφανίστηκε ψευδόμενος στη Βουλή να υπερηφανεύεται για τη διαχείριση της πανδημίας· παρόλο που μόνο επί της σύντομης θητείας του καταγράφηκαν οι μισοί από το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας. Στα χνάρια βέβαια του αρχηγού του, που είναι πολλαπλά εκτεθειμένος με τις τόσες δημόσιες σχετικές δηλώσεις του κατά καιρούς.

Ταυτόχρονα με τον τραγικό απολογισμό έρχεται εμφατικά στο προσκήνιο και η εμμονική σχεδόν άρνηση της κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο να χορηγήσει σε αυτούς τους ασθενείς τα μονοκλωνικά αντισώματα (όπως σε κάθε ευκαιρία φώναζα) και να σώσει χιλιάδες από αυτούς.

Ελάχιστο καθήκον πλέον γι’ αυτό το δράμα που βίωσε και βιώνει ο τόπος μας είναι να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, πολιτικά και ποινικά, στις εκλογές και στη Δικαιοσύνη. Σε μια Δικαιοσύνη όμως αντάξια των δεινών που φόρτωσε στον λαό η καταστροφική διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε μια Δικαιοσύνη που δεν θα θέλει να κρατήσει τα μάτια της ερμητικά κλειστά μπροστά σε αυτό το έγκλημα.

Οσο για το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, που «έβαλε πλάτη» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυτή την τραγωδία, αλλά και το πολιτικό προσωπικό που στήριξε, ολιγώρησε ή ανέχτηκε αυτήν τη μακάβρια διαχείριση, το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να πάρει οικειοθελώς τη θέση του στο παρελθόν!

O Παύλος Πολάκης είναι βουλευτής Χανίων, αναπληρωτής τομεάρχης Διαφάνειας ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter