Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι ξανά τα σπασμένα

Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι ξανά τα σπασμένα

Η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προβάλλεται παραπλανητικά από την κυβέρνηση της ΝΔ ως μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και ως ιστορικό βήμα για μια πιο δυνατή και ενωμένη Ευρώπη.

Αποκρύπτονται όμως σκόπιμα οι πραγματικές στοχεύσεις αυτής της συμφωνίας για να εγκλωβίσουν τον λαό σε ένα νέο εμπόριο ελπίδας. Τα δισεκατομμύρια που θα εκταμιευτούν από τα διάφορα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ), είτε ως δάνεια είτε ως επιχορηγήσεις, θα έχουν αποκλειστικούς αποδέκτες τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Οι «σκληρές διαπραγματεύσεις» που προηγήθηκαν μεταξύ βορείων και νοτίων και η συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξαν ζημιώνουν τελικά όλους τους λαούς της Ευρώπης. Ο μεταξύ τους «τσακωμός» αφορούσε ποιοι όμιλοι θα καρπωθούν τα χρηματοδοτικά πακέτα. Κανένα από αυτά τα στρατόπεδα κρατών δεν νοιάζεται για τα συμφέροντα των λαών, ούτε καν των δικών τους.

Οσοι λοιπόν είχαν και έχουν κάνει σημαία τους τη συμμαχία των χωρών του νότου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας μάλιστα άσφαιρη κριτική στις αποφάσεις της συνόδου, διαψεύδονται πανηγυρικά. Αρκεί να δει κανείς τις δηλώσεις των ηγετών του νότου που επανέλαβαν ό,τι λέει ο Μητσοτάκης στην Ελλάδα.

Το περιβόητο πακέτο για τη χώρα μας επιβεβαιώνει με τον πιο κυνικό τρόπο ότι «τζάμπα γεύμα» στην ΕΕ δεν υπάρχει. Προϋποθέτει νέες δεσμεύσεις και νέους μηχανισμούς επιτήρησης για το αν τα κονδύλια κατευθύνονται σε μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Οι αποφάσεις της ΕΕ δίνουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση για έναν νέο, σκληρότερο γύρο επίθεσης στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα. Αυτό είναι άλλωστε και το περιεχόμενο του σχεδίου Πισσαρίδη για εξειδίκευση αποφάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Καταρρίπτεται έτσι το αφήγημα της κυβέρνησης ότι δήθεν κατάφερε να αποφύγει νέα μνημόνια και ότι κέρδισε μεταρρυθμίσεις. Η ίδια η διακυβέρνηση του ταμείου είναι απολύτως ξεκάθαρη: η Κομισιόν θα εξετάζει

τα προγράμματα που θα καταθέτει κάθε κράτος-μέλος και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ψηφίζει επί των σχετικών εισηγήσεων. Στη δε φάση της υλοποίησης η Κομισιόν θα κρίνει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση, με την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή να δίνει το πράσινο φως για το αν τηρούνται οι δεσμεύσεις.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φρόντισε να ενημερώσει για τα ψιλά γράμματα αυτής της συμφωνίας: «Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους». Η αλήθεια είναι ότι λεφτά υπάρχουν για το κεφάλαιο, ενώ οι θυσίες του λαού θα συνεχιστούν στον βωμό της επανεκκίνησης της καπιταλιστικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή η –για πρώτη φορά– απόφαση της ΕΕ για κοινό δανεισμό σε κράτη-μέλη συνιστά βήμα στην κατεύθυνση εμβάθυνσης της ενοποίησης της ΕΕ, που σημαίνει ενίσχυση των ενιαίων μηχανισμών σε βάρος των λαών.

Να γιατί οι εργαζόμενοι χρειάζεται να βρεθούν σε θέσεις μάχης για να μην πληρώσουν ξανά τα σπασμένα της νέας κρίσης. Ηδη με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση με μπαράζ πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, δεκάδες νομοσχέδια, έκτακτες ΚΥΑ και εγκυκλίους έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζομένους στον τουρισμό – επισιτισμό, στα εργοστάσια, στις μεταφορές, τις κατασκευές, στο εμπόριο κ.α. στην ανεργία, την εκ περιτροπής εργασία, την κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ, σε επιδόματα-ψίχουλα, στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και διαδηλώσεων κ.ά.

Συνεπώς δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Δεν πρέπει να εγκλωβιστούν για μια ακόμη φορά στην αναμονή της σωτηρίας από τα δισεκατομμύρια της ΕΕ ούτε στην επιλογή του ικανότερου διαχειριστή για την αξιοποίησή τους. Μπορούν και πρέπει να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη. Να συγκρουστούν με την πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου, που υλοποιεί η κυβέρνηση με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, όλων των αστικών κομμάτων που –παρά τις αντιπολιτευτικές κορόνες– έχουν ψηφίσει μεγάλο μέρος των κυβερνητικών νομοσχεδίων.

Το ΚΚΕ τους καλεί να ακουμπήσουν τις ελπίδες τους στην εργατική – λαϊκή πάλη και αντεπίθεση για να αποκρούσουν τα νέα μέτρα και να ανοίξουν τον δρόμο μιας ριζικά διαφορετικής προοπτικής.

Ο Μανώλης Συντυχάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter