Να οδηγήσει το κόμμα εκ νέου στη Βουλή στοχεύει ο νέος αρχηγός των Αυστριακών Πρασίνων

Να οδηγήσει το κόμμα εκ νέου στη Βουλή στοχεύει ο νέος αρχηγός των Αυστριακών Πρασίνων

Ένα χρόνο μετά την θεωρούμενη ως μεγαλύτερη εκλογική τους αποτυχία στην σαραντάχρονη ιστορία τους, μένοντας εκτός της νέας Βουλής — καθώς στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017 δεν είχαν συγκεντρώσει το όριο του 4 % — οι Αυστριακού Πράσινοι εξέλεξαν κατά το σημερινό ομοσπονδιακό συνέδριο τους στην Βιέννη νέο αρχηγό τους τον 57 χρονο Βέρνερ Κόγκλερ, με ποσοστό 99 %.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα για τα δύο χρόνια που ο ίδιος προτίθεται να παραμείνει στην αρχηγία του κόμματος, ο Βέρνερ Κόγκλερ, ο οποίος θα είναι επικεφαλής των Αυστριακών Πράσινων στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον ερχόμενο Μάιο, τόνισε ως πρωταρχικό στόχο την επιστροφή τους στην αυστριακή Βουλή, έπειτα από το απογοητευτικό αποτέλεσμα του μόλις 3,8 % στις περυσινές βουλευτικές εκλογές, έναντι του εντυπωσιακού 12,4 % στις εκλογές του 2013.

Στην διάρκειας μίας ώρας ομιλία του, ο Βέρνερ Κόγκλερ άσκησε δριμεία κριτική στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας (στις 18 Δεκεμβρίου 2017) το Κόμμα των Ελευθέρων έχει γίνει (καθαρά) “ακροδεξιό” και το Λαϊκό Κόμμα “δεξιό λαϊκιστικό”, και σήμερα το μέλημα πρέπει να είναι “η προστασία της πατρίδας Ευρώπη από τους παλιούς εθνικιστές και από τους νέους ακροδεξιούς”.

Κατά την άποψή του, μπορεί πολλά στην Ευρώπη να είναι “στραβά”, ωστόσο είναι λάθος αυτή να αμφισβητείται, “όπως εγώ φυσικά και δεν θέλω την κατάργηση της Αυστρίας εξαιτίας της κυβέρνησης συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων”.

Στο περυσινό αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα των Αυστριακών Πράσινων είχε παίξει ρόλο η κάθοδος σε αυτές με δική του ανεξάρτητη “λίστα” του κορυφαίου ιδρυτικού στελέχους του κόμματος και βουλευτή του επί 31 χρόνια Πέτερ Πιλτς,. Ο Πιλτς είχε αποχωρήσει πέρυσι τον Ιούλιο από την κοινοβουλευτική του ομάδα, εξαιτίας της μη τοποθέτησής του σε εκλόγιμη θέση στον κατάλογο των υποψηφίων, και τελικά στις εκλογές η “Λίστα Πιλτς” είχε αποσπάσει ποσοστό 4,4 % και εκπροσωπείται στην νέα Βουλή.

Ο 64 χρονος σήμερα Πέτερ Πιλτς υπήρξε συνιδρυτής των Πράσινων και βουλευτής τους από την πρώτη είσοδό τους στην αυστριακή Βουλή το 1986 έως πέρυσι, έχοντας διατελέσει και αρχηγός του κόμματος στο διάστημα 1992-1994 όταν ακόμη ονομαζόταν “Πράσινη Εναλλακτική”, ενώ ήδη από τις αρχές της 31 χρονης θητείας του στη Βουλή έγινε γνωστός για τις πολλαπλές αποκαλύψεις από μέρους του πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων στη χώρα.

Οι διασπαστικές τάσεις στους Πράσινους είχαν ξεκινήσει ήδη στις αρχές του 2017, με αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην ηγεσία τους και στη Νεολαία του κόμματος, η οποία μη αποδεχόμενη την υπαγόρευση υποψηφίων για τις φοιτητικές εκλογές είχε αποπεμφθεί τελικά από το κόμμα.

Της αποπομπής της Νεολαίας ακολούθησε στις 27 Μαίου της ίδιας χρονιάς, η παραίτηση από όλα τα αξιώματά της — για “προσωπικούς λόγους” όπως είχε ανακοινώσει η ίδια επίσημα, αλλά η αιτία πρέπει να ήταν μία εσωκομματική αντιπολίτευση — της αρχηγού των Πρασίνων Εύα Γκλαβίσνιγκ που από το 2008 υπήρξε η διάδοχος του σημερινού ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ο οποίος είχε ηγηθεί των Πρασίνων επί ένδεκα χρόνια.

Την Εύα Γκλαβίσνιγκ διαδέχθηκαν η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ουλρίκε Λούνατσεκ ως κεντρική υποψήφια του κόμματος στις εκλογές του Οκτωβρίου 2017 και η ΄Ινγκριντ Φελίπε ως νέα αρχηγός των Πράσινων, που παραιτήθηκαν μετά την εκλογική αποτυχία και μεταβατικός αρχηγός είχε αναλάβει τότε ο Βέρνερ Κόγκλερ.

Την “απογοήτευση” του από τις εξελίξεις και τις διασπαστικές τάσεις στο κόμμα των Πράσινων αλλά και την τελικά συρρίκνωση της δύναμης τους που τους έφερε εκτός Βουλής είχε εκφράσει τότε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο 74χρονος οικολόγος, πρώην καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και πρώην αρχηγός των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ως ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηριζόταν από τους Πράσινους, υπήρξε ο νικητής του επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου του 2016.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος από τις 26 Ιανουαρίου 2017 έχει αναλάβει για τα επόμενα έξι χρόνια ένατος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας είχε συγκεντρώσει ποσοστό 53,8%, έναντι 46,2% του αντιπάλου του και υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, υπουργού Συγκοινωνιών στην σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter