Να οριστούν οι αρχαιολογικοί χώροι στο Ελληνικό ζητούν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση για τον καθορισμό των αρχαιολογικών χώρων στο Ελληνικό κατέθεσαν στην Βουλή 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα λειτουργήσει τόσο υπέρ της κοινωνίας όσο και της επικείμενης επένδυσης στην περιοχή.

Οι βουλευτές απευθυνόμενοι προς τα υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και Περιβάλλοντος ρωτούν «σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία των εγκρίσεων οι οποίες σχετίζονται με τους αρχαιολογικούς χώρους, εντός του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού;» και «ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της οριοθέτησης των αρχαιολογικών χώρων, εντός του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού;».

Μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνουν πως «οι αρχαιολογικοί χώροι είναι δυνατόν -και ενδείκνυται- να αποτελέσουν τμήμα αυτού του μεγάλου δικτύου πράσινων και κοινόχρηστων χώρων, προς όφελος τόσο της κοινωνίας όσο και της επένδυσης. Αυτό αποτελεί δόκιμη και επιτυχή πρακτική ανάλογων μεγάλων έργων σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί δε ένα από τα ισχυρά στοιχεία ελκυστικότητας και επισκεψιμότητας του χώρου».

Επίσης σημειώνουν ότι «ο ορισμός αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου δεν ακυρώνει τη δυνατότητα δόμησης από την πλευρά του επενδυτή, αλλά την θέτει υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία δύναται να επιβάλει τροποποιήσεις στον σχεδιασμό σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων ή μετακινήσεις στη δόμηση, σε γειτονικά σημεία χωρίς αρχαιότητες. Αυτή η προοπτική δεν δημιουργεί ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάπτυξη του χώρου δεδομένου της πολύ μεγάλης έκτασης του ακινήτου (σχεδόν 6.300 στρέμματα), εντός της οποίας είναι δυνατόν να γίνουν μικρές μετακινήσεις ή αλλαγές επιμέρους χωροθετήσεων. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η εύρεση αρχαιοτήτων εντός του ακινήτου εκ των υστέρων, και οι καθυστερήσεις ή αλλαγές στο επενδυτικό σχέδιο εξαιτίας αυτού, συνιστούν γεγονός αποζημίωσης (Ν. 4422/2016 -ΦΕΚ 181/Α/27.09.2016)».

Την ερώτηση υπογράφουν οι Δημαράς Γεώργιος, Δρίτσας Θεόδωρος, Θελερίτη Μαρία , Ιγγλέζη Κατερίνα, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καστόρης Αστέριος, Κυρίτσης Γεώργιος , Μουμουλίδης Θέμης , Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης), Πάλλης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Χριστόφορος , Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος), Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Τζαμακλής Χαρίλαος και Φίλης Νικόλαος.

​ 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.