Να χρησιμοποιηθεί το «ΠΑΝΑΓΙΑ» για τον κορονοϊό

Να χρησιμοποιηθεί το «ΠΑΝΑΓΙΑ» για τον κορονοϊό

Την ώρα που σε άλλες χώρες του κόσμου, χτίζονται επειγόντως και δημιουργούνται νέα νοσοκομεία για τη νοσηλεία ασθενών από κορονοϊό, στη Θεσσαλονίκη παραμένει κτιριακό κουφάρι και αφήνεται να σαπίζει εγκαταλελειμμένο το πρώην νοσοκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ», ένα επιβλητικό κτίριο που βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Κρήνης με θέα τη θάλασσα.

Πρόκειται για ένα πολυώροφο κτίσμα με δύο συγκροτήματα που συνδέονται μεταξύ τους, με δεκάδες δωμάτια και βοηθητικούς χώρους και στο οποίο μπήκε λουκέτο στα τέλη του 2013 με υπουργό Υγείας τότε τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη.

Κι όμως, με μία γρήγορη επισκευή του, θα μπορούσε να φιλοξενήσει πάνω από 200 ασθενείς από κορονοϊό, γεγονός που θα ανακούφιζε το ΑΧΕΠΑ και τα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία ήδη άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα πληρότητας, κάτι που δυστυχώς προβλέπεται ότι θα επιδεινωθεί το επόμενο δίμηνο, με την επερχόμενη έξαρση της πανδημίας.

Το νοσοκομείο “Παναγία”, που είχε αρχίσει αρχικά να λειτουργεί ως ιδιωτική κλινική Δανιηλίδη, στη συνέχεια, το 1971 μετατράπηκε ως Β΄Νοσοκομείο ΙΚΑ και αργότερα, με τη δημιουργία του ΕΣΥ το 1983, επί υπουργίας Γιώργου Γεννηματά, εντάχθηκε στο δημόσιο σύστημα υγείας ως παράρτημα του νοσοκομείου “Άγιος Παύλος”. Όλα αυτά μέχρι το φθινόπωρο του 2013, όταν στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η τότε κυβέρνηση Σαμαρά, το υπουργείο Υγείας με υπουργό τον Ά. Γεωργιάδη προχώρησε στο κλείσιμο του νοσοκομείου και τη μεταφορά των 200 περίπου εργαζόμενων σ΄αυτό γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα άλλα νοσοκομεία της πόλης.

Ένα πρώτο βήμα έκτοτε για την αξιοποίηση του νοσοκομείου, είχε γίνει το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν με το νόμο 4530/30-3-2018/ΦΕΚ 59/Α’ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οικόπεδο επί της οδού Νικολάου Πλαστήρα, στη Νέα Κρήνη και το οποίο μέχρι τότε ανήκε στο Α’ Νοσοκομείο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, “περιέρχεται κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, με όλα τα παραρτήματα και παρακολουθήματά του, όλες εν γένει επ’ αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις επιφανείας 8.806,26 τ.μ., και όλον τον εν γένει εξοπλισμό, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος» αυτοδικαίως, χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου.”

Τώρα, στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε, και καθώς το κτίριο υπάρχει, και δεδομένου ότι προβλέπεται με την έξαρση του κορονοϊού να υπάρξει δοκιμασία στο σύστημα υγείας, θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος του πρώην νοσοκομείου “Παναγία” για τη νοσηλεία ασθενών. Δεδομένου ότι θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ανατολικής Θεσσαλονίκης (πρωτίστως τους δήμους Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη και Θερμαϊκού) αλλά και της Χαλκιδικής.

Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι δημοσιογράφος συγγραφέας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter