Ναγκόρνο Καραμπάχ: 25 νεκροί μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν – Εκκλήσεις για εκεχειρία

Ναγκόρνο Καραμπάχ: 25 νεκροί μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν – Εκκλήσεις για εκεχειρία
AP Photo/Siranush Sargsyan

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και καλούν το Μπακού να τις σταματήσει αμέσως, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ενώ οι νεκροί Αρμένιοι από τις συγκρούσεις είναι 25 σύμφωνα με πηγές από την περιοχή.

«Αυτές οι ενέργειες επιδεινώνουν μια ήδη φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και υπονομεύουν τις προοπτικές ειρήνευσης» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Κάνουμε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και για την έναρξη διαλόγου μεταξύ του Μπακού και των εκπροσώπων του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την προσφυγή στη βία.

Διαδηλώσεις στο Γερεβάν

Ταραχές ξέσπασαν σήμερα το βράδυ στο Γερεβάν μεταξύ αστυνομικών που προστατεύουν την έδρα της αρμενικής κυβέρνησης και διαδηλωτών, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν αρμενικά μέσα ενημέρωσης.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας τον ότι δεν υπερασπίστηκε το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το πλήθος διαδηλωτών προσπαθούσε να τον παραβιάσει τον κλειό της αστυνομίας για να μπει στο κτίριο. Η αστυνομία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε έναν ηγέτη που χάνει τα εδάφη μας», φώναξε μέσα από το πλήθος ο Γκεβόργκ Γκεβοργκιάν, βετεράνος των δύο προηγούμενων πολέμων μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού που είχαν ξεσπάσει στο Καραμπάχ (τη δεκαετία του 1990 και το 2000).

«Θέλουμε να δείξουμε ότι ο αρμενικός λαός δεν θα εγκαταλείψει τους κατοίκους του Αρτσάχ (αρμενική ονομασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ)», πρόσθεσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αν η κυβέρνηση δεν προστατεύει τους 120.000 συμπατριώτες της (στο Καραμπάχ), τότε είναι προδότης και πρέπει να παραιτηθεί. Ο Πασινιάν δεν σταματά να υπόσχεται ειρήνη επί τρία χρόνια και ωστόσο, είμαστε εδώ, σε έναν τρίτο πόλεμο που άρχισε», δήλωσε άλλος διαδηλωτής, ο Αβετίκ Σαλαμπιάν.

Ένας αυτονομιστής αξιωματούχος των υπηρεσιών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Γκεγάμ Στεπανιάν, υποστήριξε απόψε ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις του αζέρικου στρατού στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Στεπανιάν, δύο από τα θύματα ήταν άμαχοι. Το πρακτορείο Reuters που μετέδωσε τη δήλωση δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτήν την πληροφορία.

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι εκκενώθηκαν έξι κοινότητες. «Οι άμαχοι έξι κοινοτήτων του Αρτσάχ (σ.σ. η ονομασία με την οποία αποκαλούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ οι αυτονομιστές) απομακρύνθηκαν» λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων, έγραψε στην ανάρτησή του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter