«Ναι» στο πρότζεκτ, αρκεί να είναι… πράσινο

«Ναι» στο πρότζεκτ, αρκεί να είναι… πράσινο

O δεύτερος γύρος των εκλογών για τον Δήμο Αθηναίων εξελίχθηκε σε… μεγάλο περίπατο του Χάρη Δούκα και σε άνευ προηγουμένου βατερλό του Κώστα Μπακογιάννη. Αυτή την περίοδο στην πρωτεύουσα της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη το περίφημο πρότζεκτ της διπλής ανάπλασης που συνδέεται με την κατασκευή νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου και αθλητικών εγκαταστάσεων στον Βοτανικό για τον Παναθηναϊκό. Η «οικογένεια» του «τριφυλλιού» αναμένει με ενδιαφέρον και αγωνία τις κινήσεις του νέου δημάρχου για ένα έργο που θα απογειώσει οικονομικά και αγωνιστικά τη μεγαλύτερη ομάδα της πόλης.

«Θέλω να συνεχίσει, είναι και στο πρόγραμμά μου, το έχω κοστολογημένο. Η Αθήνα θέλουμε να έχει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο, βιοκλιματικό, περιβαλλοντολογικά και κλιματικά όσο πιο προστατευτικό. Θέλουμε να προχωρήσει βάσει των χρονοδιαγραμμάτων. Θα δούμε τους ανθρώπους και τους φορείς που εμπλέκονται στο έργο…» ήταν η απάντηση που έδωσε την περασμένη Πέμπτη ο Χάρ. Δούκας όταν ρωτήθηκε για τη διπλή ανάπλαση. Προεκλογικά η μόνη επίσημη τοποθέτηση του νέου ενοίκου του μεγάρου της πλατείας Κοτζιά για το πολυσυζητημένο σχέδιο ήταν στην ίδια γραμμή που κινούνταν και στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που είχε πει: «Βεβαίως να γίνει και το γήπεδο του Παναθηναϊκού, αλλά να γίνει με βιοκλιματικό τρόπο, με μικρό ανθρακικό αποτύπωμα, όπως σχεδιάζουν όλες οι πόλεις γήπεδα και κτιριακές υποδομές το 2023».

Με τις δηλώσεις του είναι ξεκάθαρο ότι είναι υπέρ του εμβληματικού έργου για την πόλη και τον μεγαλύτερο σύλλογό της, ωστόσο έκανε μια μικρή διαφοροποίηση, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν θα το μπλοκάρει. Ο Χάρ. Δούκας κρίνει πως η κατασκευή του παναθηναϊκού αθλητικού κέντρου πρέπει να χαρακτηρίζεται και από απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Γι’ αυτό θεωρεί πως είναι αναγκαία και η δημιουργία πάρκου, προκειμένου να δοθεί μια επιπλέον πράσινη… ανάσα στους κατοίκους της Αθήνας και των όμορων δήμων που ασφυκτιούν στο τσιμέντο.

Ποιος δήμαρχος δεν θα ήθελε να κόψει την κορδέλα σε ένα έργο που θα αποτελέσει τοπόσημο για την Αθήνα και θα συνδέεται με την ιστορία ενός κλαμπ με το μέγεθος του Παναθηναϊκού; Η απάντηση είναι αυτονόητη και ο κ. Δούκας επιπλέον τόνισε ότι «θέλουμε να προχωρήσει πολύ γρήγορα η διπλή ανάπλαση». Η νέα δημοτική αρχή αναμένεται να πραγματοποιήσει ελέγχους στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για να προχωρήσει το σχέδιο που θα αναμορφώσει δύο περιοχές της πρωτεύουσας. Ο έλεγχος ακόμη κι αν γίνει με διαδικασίες-εξπρές ίσως προκαλέσει αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του πρότζεκτ.

Η σημαντικότερη εκκρεμότητα που υπάρχει για τη διπλή ανάπλαση είναι ο διαγωνισμός για τα έργα υποδομής στην περιοχή του Βοτανικού, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι νέες γηπεδικές εγκαταστάσεις της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα και ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ενδέχεται να ολοκληρωθεί προτού ο δήμος περάσει και επίσημα στα χέρια του νέου δημάρχου, δηλαδή πριν από την 1η Ιανουαρίου 2024. Τα συνοδά έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπάρχουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα, τα οποία πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια.

Στην «πράσινη οικογένεια» δεν ανησυχούν για την υλοποίηση του έργου και ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Παναγιώτη Μαλακατέ: «Δεν βλέπω τον λόγο να αλλάξει κάτι μετά την εκλογή του κ. Δούκα. Μιλάμε για ένα τεράστιο έργο για την Αθήνα και τον Παναθηναϊκό. Δεν έχω καμία ανησυχία. Ψηφίστηκε στη Βουλή και στον δήμο και έχει τη στήριξη του μεγαλύτερου μέρους των παναθηναϊκών. Ολα προχωρούν, όλα έχουν δρομολογηθεί».

Ο Χάρ. Δούκας έχει σχέδια και για την έκταση του γηπέδου της Λεωφόρου, όπως «να δημιουργηθεί μια ιστορική κερκίδα για τους κατοίκους της περιοχής. Υπάρχει επίσης μεγάλο πρόβλημα με τα γήπεδα 5×5, θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα μικρό γήπεδο για να παίζουν τα παιδιά».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter