NASA: Τεράστια έκρηξη αστεροειδούς στην ατμόσφαιρα της Γης – Γιατί δεν το αντιλήφθηκε κανείς

NASA: Τεράστια έκρηξη αστεροειδούς στην ατμόσφαιρα της Γης – Γιατί δεν το αντιλήφθηκε κανείς

Μία τεράστια έκρηξη αστεροειδούς, η δεύτερη μεγαλύτερη τα τελευταία 30 χρόνια, καταγράφηκε στην ατμόσφαιρα της Γης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τη NASA, τη συγκεκριμένη έκρηξη ξεπερνά μόνο η έκρηξη στο Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας, πριν από έξι χρόνια.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο αστεροειδής εξερράγη εκλύοντας δέκα φορές μεγαλύτερη ενέργεια από εκείνη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, αλλά πέρασε σχεδόν απαρατήρητη (εκτός από αναφορές σε τοπικά Μέσα) επειδή συνέβη πάνω από τη Βερίγγεια Θάλασσα στην χερσόνησο Καμτσάκα, στην ανατολική Ρωσία.

Μάλιστα, η συχνότητα που έχει ένα τόσο μεγάλο διαστημικό αντικείμενο να εισέλθει στη ατμόσφαιρα του πλανήτη μας υπολογίζεται σε περίπου δύο ή τρεις φορές κάθε 100 χρόνια!

Ο αστεροειδής, που είχε αρκετά μέτρα μήκος, μπήκε στην γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα 32 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και κλίση καθοδικής τροχιάς περί τις 7 μοίρες. Εξερράγη τελικά σε ύψος 26,5 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης. Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της 18ης Δεκεμβρίου (τοπική ώρα).

Την έκρηξη κατέγραψαν στρατιωτικοί δορυφόροι και η NASA ενημερώθηκε από τη στρατιωτική αεροπορία των ΗΠΑ.

Το φλεγόμενο αντικείμενο διέγραψε τροχιά πολύ κοντά στους διαδρόμους που χρησιμοποιούν οι εμπορικές πτήσεις σε διαδρομές μεταξύ Βορείου Αμερικής και Ασίας και έτσι οι ερευνητές επικοινώνησαν με τις αεροπορικές εταιρίες προκειμένου να διασταυρώσουν εάν υπήρξαν αναφορές του συμβάντος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter