Νάσος Ηλιόπουλος: Αυτή η πόλη έχει πληρώσει ακριβά τους περαστικούς δημάρχους – Θα προστατέψουμε το δικαίωμα στην κατοικία

Νάσος Ηλιόπουλος: Αυτή η πόλη έχει πληρώσει ακριβά τους περαστικούς δημάρχους – Θα προστατέψουμε το δικαίωμα στην κατοικία

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky και στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο, Δημήτρη Χατζηνικόλα και Χρήστο Κώνστα, παραχώρησε την Τρίτη (12/03), ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο υποψήφιος δήμαρχος με την «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε όλα τα ερωτήματα των δημοσιογράφων και κατέστησε σαφές πως ως δήμαρχος Αθηναίων θα εστιάσει στην καθαριότητα και το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους, την κοινωνική πολιτική, την ασφάλεια και το δικαίωμα στην κατοικία.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη σημαντικότερη μάχη που έχει να δώσει η Αθήνα τον επόμενο χρόνο, αυτή της καθαριότητας και της ανακύκλωσης απορριμμάτων. Δήλωσε σχετικά με την ασφάλεια πως «μία πόλη που δεν έχει ασφαλείς τους κατοίκους της, είναι μία πόλη που λειτουργεί με φόβο. Δεν μπορεί να λειτουργεί μία πόλη με φοβισμένους ανθρώπους». Τόνισε πως η εποπτευόμενη χρήση ουσιών που ήδη έχει νομοθετηθεί θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στην πόλη αλλά και στις οικογένειες των ουσιοεξαρτημένων ατόμων. Υπογράμμισε τις θέσεις της «Ανοιχτής Πόλης» για το δικαίωμα στην κατοικία με αφορμή το πρόβλημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ απάντησε ακόμα και για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μόνιμη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους που υποστηρίζουν οι κύριοι Μητσοτάκης και Μπακογιάννης.

«Έχω γεννηθεί, έχω μεγαλώσει και ζω στην Αθήνα, δεν είμαι περαστικός απ‘ την πόλη. Αυτή η πόλη έχει πληρώσει τους περαστικούς δημάρχους. Η Αθήνα εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει δημάρχους που ήταν πάρα πολύ κοντά στην κεντρική πολιτική σκηνή και πολύ μακριά από τις γειτονιές. Συνειδητά επέλεξα να φύγω από την κεντρική πολιτική σκηνή και από το υπουργείο εργασίας για να δουλέψω για την πόλη που έχω μεγαλώσει και ζω, και μάλιστα σε ένα κομμάτι που είναι η «πίσω αυλή» της πόλης, όχι η βιτρίνα και οι «καλές» γειτονιές. Δεν μπορούμε να ζητάμε από έναν νέο άνθρωπο 35 χρονών, να κάνει σπουδές και μεταπτυχιακά και να έχει και από πάνω και 15 χρόνια ένσημα», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητά του και το βιογραφικό του.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

«Όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει πως η Αθήνα είναι μια πόλη βρώμικη, σκοτεινή και με έλλειψη πρασίνου. Για εμάς η πρώτη μάχη που πρέπει να κερδίσει η Αθήνα είναι αυτή της καθαριότητας. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για τους κατοίκους αυτής της πόλης. Στο κομμάτι της καθαριότητας το 2018 ο Δήμος δεν κατάφερε να ξιοποιήσει ούτε καν το 40% του προϋπολογισμού που είχε ήδη εγκρίνει. Αν θέλουμε να κερδίσουμε τη μάχη της καθαριότητας πρέπει να εστιάσουμε στην ανακύκλωση. Η Αθήνα είναι μια πόλη που θα έπρεπε να στέλνει για υγειονομική ταφή το 25% των απορριμμάτων της και στέλνει το 92% των απορριμμάτων. Ανακυκλώνουμε μόνο το 5% από το 50% που θα έπρεπε. Χρειαζόμαστε άμεσα ένα τοπικο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο θα χωροθετήσει μικρά και μεγάλα πράσινα σημεία. Το 2020 ο ΧΥΤΑ της Φυλής κλείνει και στην Αθήνα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσουμε κατάματα το πρόβλημα. Εγώ φιλοδοξώ να δουλέψω για μια Αθήνα που θα είναι κομμάτι της λύσης και όχι του προβλήματος».

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

«Μία πόλη που δεν έχει ασφαλείς τους κατοίκους της, είναι μία πόλη που λειτουργεί με φόβο. Δεν μπορεί να λειτουργεί μία πόλη με φοβισμένους ανθρώπους. Πρέπει όμως να μιλάμε συγκεκριμένα ως υποψήφιοι δήμαρχοι και όχι ως υποψήφιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη. Το πρώτο κομμάτι, που είναι θέμα ασφάλειας και εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου, είναι να μην αφήνει «μαύρες τρύπες» και εγκαταλελειμμένα σημεία. Αν σας δείξω τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2018 θα δείτε το πανευρωπαϊκά αρνητικό ρεκόρ των «μηδέν ευρώ» σε έργα ηλεκτροφωτισμού. Στη συνέχεια πρέπει να δούμε πως ο δήμος μπορεί να ασκήσει μια πολιτική που δίνει κίνητρα στην κατοικία και τις εμπορικές χρήσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές. Σε περιοχές που έχουμε μεικτές χρήσεις, έχουμε ζωντανές γειτονιές και ζωντανές γειτονιές είναι οι ασφαλείς γειτονιές. Αυτά είναι πολύ σημαντικά εργαλεία αν ο δήμος δουλέψει αποδοτικά με αυτά». Συνεχίζοντας, και σε ερώτηση σχετικά με πιθανό, αναβαθμισμένο ρόλο της δημοτικής αστυνομίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος, απάντησε: «Χαίρομαι πολύ που ακόμα και ο κ. Μπακογιάννης, που ξεκίνησε με μια πιο στρατικοποιημένη αντίληψη για το ρόλο της δημοτικής αστυνομίας, την πήρε πίσω και είπε πως η δημοτική αστυνομία μπορεί να δουλεύει συνεργατικά με την Ελληνική Αστυνομία. Η δημοτική αστυνομία δεν είναι όργανο καταστολής. Η δημοτική αστυνομία είναι το όργανο που προστατεύει το δημόσιο χώρο του δήμου. Εδώ πρέπει να πούμε πως φαντάζομαι δεν αμφισβητεί κανείς τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που δείχνουν πως η εγκληματικότητα έχει πέσει στην Αθήνα τα 4 τελευταία χρόνια».

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

«Ένα από τα πράγματα που πραγματικά θα αλλάξει, ακόμα και την ασφάλεια στην πόλη είναι και το νέο πλαίσιο για την ουσιοεξάρτηση. Είναι πολύ ευχάριστο το ότι υπάρχει πλέον μια συναίνεση και προσχώρηση σε μια άποψη που από πολύ παλιά υποστήριζε η «Ανοιχτή Πόλη», και έχει να κάνει με εποπτευόμενους χώρους χρήσης. Το ζήτημα των ναρκωτικών και της ουσιοεξάρτησης δεν είναι ένα θέμα καταστολής. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να σπάσεις και τις πιάτσες και την εμπορία ναρκωτικών. Το νομοθετικό πλαίσιο ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση και πλέον είναι στην αρμοδιότητα του δήμου να οριοθετήσει τους χώρους. Είναι, όπως είπα, σημαντικό πως και ο κ. Γερουλάνος και ο κ. Μπακογιάννης υποστηρίζουν πλέον μια θέση που η δημοτική μας παράταξη έχει από το 2006».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Υπάρχει ένα κεντρικό πολιτικό ερώτημα. Πως θέλουμε να προχωρήσει την επόμενη μέρα η δημόσια διοίκηση; Υπάρχει η άποψη της ΝΔ που λέει πως πρέπει να επιστρέψουμε στο μνημονιακό κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, το οποίο θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα στο πως λειτουργεί, για παράδειγμα, η Ελληνική Αστυνομία. Να υπενθυμίσω πως ο κ. Δένδιας ήταν αυτός που κατήργησε περισσότερες από 2000 οργανικές θέσεις. ΤΟ 5 προς 1 είχε αποτύπωμα και στο δήμο όσον αφορά στην καθαριότητα».

ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ (AIRBNB)

«Το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πολύ κρίσιμο. Δεν αναφέρομαι στην περίπτωση που ένας μικρο-ιδιοκτήτης μπορεί να έβγαλε ένα παραπάνω εισόδημα μέσα στην κρίση. Πλέον όμως ζούμε μια κατάσταση όπου μεγάλοι παίκτες της αγοράς, παίρνουν στην κατοχή τους όχι μόνο πολλά διαμερίσματα, αλλά και ολόκληρες πολυκατοικίες και τις βγάζουν σε βραχυχρόνια μίσθωση. Θα βγει σύντομα μια κοινή υπουργική απόφαση με πρωτοβουλία του υπουργείου οικονομικών, όπου θα βάλει όρια σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση. Εκεί ο πρώτος δήμος της χώρας θα πρέπει να έχει γνώμη για το ποια πρέπει να είναι αυτά τα όρια. Στο συγκεκριμένο θέμα, έχουμε το πλεονέκτημα της καθυστέρησης. Δηλαδή είναι ένα πρόβλημα που το έχουν αντιμετωπίσει μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, το Βερολίνο ή το Άμστερνταμ και έχουμε μια εμπειρική γνώση από τα όρια που έβαλαν εκεί στη βραχυχρόνια μίσθωση. Ένα όριο θα μπορούσε να είναι και στην περίπτωσή μας, πόσα διαμερίσματα μπορούν να βγουν σε μίσθωση ανά ΑΦΜ. Ένα άλλο όριο είναι το πόσες μέρες μπορεί να μισθωθεί ένα διαμέρισμα. Επίσης πολύ χρήσιμο, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν και ειδικοί επί του θέματος, είναι και ο ορισμός γεωγραφικών ζωνών. Στην περιοχή γύρω απ’ την Ακρόπολη για παράδειγμα θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά τα όρια. Ο Δήμος λοιπόν είναι υποχρεωμένος να καταθέσει άποψη για αυτό το θέμα, γιατί το βασικό δικαίωμα που πρέπει να υπερασπιστεί ο δήμος είναι το δικαίωμα στην κατοικία. Ανήκω σε μια γενιά που πλέον δεν μπορεί να νοικιάσει στο κέντρο της πόλης που έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει. Ανήκω σε μια γενιά που τη διώχνουν από σπίτια που έμενε γιατί αυτά τα σπίτια βγαίνουν σε βραχυχρόνια μίσθωση. Πλέον μιλάμε για αλλαγή χρήσεων γης. Όταν βγάζεις μια ολόκληρη πολυκατοικία στη βραχυχρόνια μίσθωση σημαίνει ότι έχεις πάρει μια περιοχή που είναι για κατοικία και στην πραγματικότητα λειτουργείς ξενοδοχείο χωρίς να έχεις όμως τους κανόνες που έχει ένας ξενοδόχος. Αν πας σε ένα ξενοδοχείο και συμβεί κάτι στην ασφάλεια σου υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για το ποιος ευθύνεται. Στην βραχυχρόνια μίσθωση δεν ισχύει αυτό».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τις δημοτικές υπηρεσίες. Πρέπει να έχουμε μια δημοτική υπηρεσία που μπορεί να ανταπεξέλθει στα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι. Γιατί αν είναι οι κάτοικοι να πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη για να βγαίνουν οι δήμαρχοι να λένε «συγνώμη, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα και θα τα δώσουμε στους ιδιώτες», τότε καλύτερα να μην κατέβεις για δήμαρχος. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μία τάση από-ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών που είχανε δοθεί σε ιδιώτες, ακριβώς γιατί πέρα από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, η πραγματικότητα έδειξε ότι δε δουλεύουνε. Τελευταίο παράδειγμα είναι το Όσλο στη Νορβηγία όπου το 2017 ο δήμος πήρε πίσω τη διαχείριση απορριμμάτων από τον εργολάβο».

ΕΝΦΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Σχετικά με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κώστα Μπακογιάννη να περάσεδι ο ΕΝΦΙΑ στηναρμοδιότητα των Δήμων, ο Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε: «Σε κάθε περίπτωση όχι. Είναι συνταγματική υποχρέωση οι δήμοι να έχουν κρατική χρηματοδότηση. Το να μεταφερθεί ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους σημαίνει ότι αυτομάτως ένας φτωχός δήμος θα μένει για πάντα ένας φτωχός δήμος με φτωχούς κατοίκους. Σημαίνει ότι καταργούμε μία κεντρική δημοκρατική κατάκτηση του δυτικού πολιτισμού που λέγεται: αναδιανομή πόρων ώστε να αντιμετωπίζονται οι κοινωνικές ανισότητες. Ίσως να είναι λογικό η ΝΔ και ο κ. Μπακογιάννης υπερασπίζονται τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους καθώς είναι μια παράταξη που θεωρεί τις κοινωνικές ανισότητες ως κάτι το δεδομένο και φυσιολογικό. Εμείς θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει κεντρική στήριξη των δήμων. Αυτή τη στιγμή ο δήμος της Αθήνας δεν είναι φτωχός. Είναι πλούσιος δήμος με φτωχή διαχείριση. Ο δήμος της Αθήνας ήταν χρεοκοπημένος από τους δημάρχους της ΝΔ. Ήταν ένας δήμος που όντως η διοίκηση του κ. Καμίνη κατάφερε να βάλει μία τάξη στα οικονομικά, αλλά κατανοείτε πως αυτό είναι ένα επιχείρημα της πρώτης 4ετίας. Όταν μετά από 9 χρόνια, έχεις χάσει τελείως τη μάχη της καθημερινότητας και το μοναδικό σου επιχείρημα είναι ότι έβαλες σε τάξη τα οικονομικά, στην καλύτερη περίπτωση καταγράφεσαι ως μία χαμένη ευκαιρία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter