Νάσος Ηλιόπουλος για AIRBNB: Να θέσουμε όρια και κανόνες

Νάσος Ηλιόπουλος για AIRBNB: Να θέσουμε όρια και κανόνες

  Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι σχετικά νέο φαινόμενο που_x000D_
έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στις σύγχρονες μητροπόλεις. 

Είναι πλέον σαφές ότι, παρά τα όποια θετικά προσφέρει, προκαλεί και σοβαρά προβλήματα, με βασικότερο την εκδίωξη των μόνιμων κατοίκων και την αύξηση των ενοικίων. Οποιος ζει και ξέρει την Αθήνα γνωρίζει τη δυσκολία να νοικιάσει ένας νέος σπίτι, ξέρει τον φόβο των οικογενειών μήπως βρεθούν στον δρόμο. Σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton, ο εκτοπισμός ακινήτων από τις μακροχρόνιες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις οδηγεί σε αύξηση των τιμών ενοικίασης περίπου 9%, επιβαρύνοντας πρωτίστως τους οικονομικά ασθενέστερους.

Η δική μου πρόταση είναι σαφής. Δεν αποτελεί πρόβλημα να παραχωρεί ένας μικροϊδιοκτήτης το διαμέρισμά του προς βραχυχρόνια μίσθωση. Στα χρόνια της κρίσης άλλωστε η βραχυχρόνια μίσθωση λειτούργησε ως συμπληρωματικό εισόδημα για πολλούς και πολλές. Πρέπει ωστόσο να θέσουμε όρια και κανόνες με κύριο στόχο τον περιορισμό της δράσης των μεγάλων εταιρειών που αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες μετατρέποντας σε «άβατα» τη μια γειτονιά μετά την άλλη.

Αυτά τα όρια πρέπει να είναι φορολογικά (μέχρι δύο ενοικιαζόμενα ανά ΑΦΜ), ημερολογιακά (μέχρι 60, 90 ή 120 ημέρες) και φυσικά οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές ζώνες της πόλης. Η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει περιοχές με περιορισμένη τουριστική δραστηριότητα αλλά και να απονευρώσει άλλες, όπως συμβαίνει σήμερα στο Κουκάκι.

Η πρότασή μου βασίζεται στη σύγχρονη ευρωπαϊκή εμπειρία (Βαρκελώνη, Παρίσι, Βερολίνο), ενώ ας μην ξεχνάμε ότι αυτήν τη στιγμή η Μαδρίτη προσανατολίζεται σε περιορισμούς που θα αφαιρέσουν από την πλατφόρμα εκμίσθωσης 10.000 οικήματα.

Η διεκδίκηση και κατοχύρωση του δικαιώματος στη στέγη και η θέσπιση ενός συνολικού μακροπρόθεσμου πλαισίου διασφάλισης σταθερής, αξιοπρεπούς και προσιτής οικονομικά κατοικίας για όλους τους κατοίκους της Αθήνας είναι για εμάς προτεραιότητα. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει ορθολογικό έλεγχο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, την ίδρυση δημοτικού γραφείου στέγασης και την επανάχρηση του υπάρχοντος αδρανούς κτιριακού αποθέματος με προτεραιότητα την εξασφάλιση κοινωνικής στέγης σε νέους Αθηναίους και Αθηναίες. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter