Νασράλα: Το πρώτο πλοίο με ιρανικό πετρέλαιο πλέει προς το Λίβανο

Νασράλα: Το πρώτο πλοίο με ιρανικό πετρέλαιο πλέει προς το Λίβανο

Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ανακοίνωσε το πρωινό της Πέμπτης ότι ένα πλοίο που κουβαλάει ιρανικό πετρέλαιο θα κατευθυνθεί προς τον Λίβανο μέσα σε λίγες ώρες, εκπληρώνοντας μια υπόσχεση που έδωσε λίγες εβδομάδες νωρίτερα για να βοηθήσει τον Λίβανο στην οξεία έλλειψη καυσίμων που αντιμετωπίζει. 

Ο Νασράλα είπε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα πλοία και προειδοποίησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι «από την στιγμή που το ιρανικό πλοίο αποπλεύσει, η Χεζμπολάχ θα το θεωρήσει λιβανέζικο έδαφος». Το πρώτο πλοίο, σύμφωνα πάντα με τον Νασράλα, θα μεταφέρει ντίζελ μιας και αυτό είναι αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη προτεραιότητα. Να σημειωθεί ότι η μεταφορά ιρανικού πετρελαίου υπόκειται σε διεθνείς κυρώσεις.

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ προειδοποίησε έναντι οποιονδήποτε προκλήσεων κατά της οργάνωσής του πάνω σε αυτό το ζήτημα, λέγοντας ότι «έχει συνδεθεί με την περηφάνια του λαού μας, και αρνούμαστε να ταπεινώσουμε αυτό τον λαό». Ο Νασράλα έχει προειδοποιήσει σε πολλές περιπτώσεις ότι η Χεζμπολάχ θα εισαγάγει ιρανικό πετρέλαιο μόνη της, αν δεν το έκανε η λιβανέζικη κυβέρνηση. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να φέρει ιρανικά δεξαμενόπλοια κοντά στις ακτές του Ισραήλ. Ο Νασράλα ευχαρίστησε τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι για την υποστήριξή τους στον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ.

Απορρίπτοντας καταγγελίες από ορισμένα κόμματα του Λιβάνου ότι το Ιράν παρεμβαίνει στις λιβανέζικες υποθέσεις μέσω της Χεζμπολάχ, ο Νασράλα ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν συμβαίνει, λέγοντας «δεν είμαστε εργαλεία για κανέναν και δεν είμαστε σκλάβοι, όπως άλλοι είναι στους κυρίους τους».

Η ένταση ανάμεσα στις σχέσεις της Δύσης και του Ιράν έχει αυξηθεί μετά την επίθεση στο πλοίο ισραηλινών συμφερόντων Mercer Street ανοιχτά του Ομάν στα τέλη Ιουλίου, για την οποία κατηγορείται το Ιράν, που αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Στην επίθεση σκοτώθηκαν ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος υπήκοος. ΗΠΑ και Βρετανία έχουν απειλήσει με αντίποινα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter