ΝΑΤΟ: Στρατιωτικά γυμνάσια στη Σκανδιναβία με το βλέμμα στη Ρωσία

ΝΑΤΟ: Στρατιωτικά γυμνάσια στη Σκανδιναβία με το βλέμμα στη Ρωσία

Επίδειξη δύναμης και ετοιμότητας απέναντι στην Ρωσία κάνουν οι χώρες του ΝΑΤΟ, με τα πρώτα στρατιωτικά γυμνάσια μετά και από την (επισήμως προσεχή) ένταξη της Σουηδίας στην Συμμαχία.

Η άσκηση Nordic Response 24 που θα γίνει στην βόρεια Ευρώπη, δίπλα ουσιαστικά στα σύνορα με την Ρωσία καθώς θα διεξαχθούν σε Νορβηγία, Φινλανδία και Σουηδία, αποτελεί μέρος της ευρύτερης κινητοποίησης ετοιμότητας που ονομάστηκε Steadfast Defender 24.

Η άσκηση θεωρείται μεγάλης κλίμακας, αφού θα συμμετέχουν περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες από 14 χώρες του ΝΑΤΟ και η διάρκεια της είναι μέχρι τις 14 Μαρτίου. Στην άσκηση πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις θα συμμετέχουν δυνάμεις από Βέλγιο, Βρετανία, Καναδά, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η άσκηση Nordic Response θα διεξαχθεί στο έδαφος της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά και στον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια σύνορα αυτών. Ιδιαίτερα όσον αφορά στο κομμάτι της ναυτικής διάστασης της άσκησης, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού θα συμμετέχουν περισσότερα από 50 υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, αεροπλανοφόρα και άλλα αμφίβια σκάφη. Στο κομμάτι της αεροπορίας θα συμμετέχουν περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη, αεροπλάνα μεταφοράς προσωπικού και κατασκοπευτικά, ενώ θα συμμετέχουν ελικόπτερα και σκάφη των ειδικών δυνάμεων.

«Η άσκηση θα επιδείξει την επιχειρησιακή ικανότητα, τη συνοχή και τη βούληση του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί όλη την περιοχή της Συμμαχίας. Καθώς η Steadfast Defender 24 θα είναι η πιο ουσιαστική εκπαιδευτική άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, οι προετοιμασίες της και εκείνες της Nordic Response 24 έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο στρατός της Φινλανδίας.

Η Ρωσία, με την οποία η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων (830 μιλίων), προειδοποίησε γρήγορα για «αντίμετρα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter