ΝΑΤΟϊκές εκπτώσεις και «μακεδονικά» αδειάσματα

ΝΑΤΟϊκές εκπτώσεις και «μακεδονικά» αδειάσματα

Στα κιγκλιδώματα βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δύο «μακεδονικές στροφές» του Αντώνη Σαμαρά από την κεντρική γραμμή του κόμματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκρυσταλλώνεται ποιος έχει κατοχυρώσει το ρόλο του ταγού και ποιος του διεκπεραιωτή ηγετικών καθηκόντων στη ΝΔ. Για πρώτη φορά, όμως, ο πρώην πρωθυπουργός προχωρά σε «μακεδονικές» εκπτώσεις, αναγνωρίζοντας εμμέσως αναγκαιότητες και κινδύνους.

«Αν επικυρωθεί τελικά από την Ελληνική Βουλή (σ.σ. η συμφωνία των Πρεσπών) με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ κι όσων “πρόθυμων” συνεργαστούν μαζί του, η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι ήδη σχεδόν τετελεσμένο! Αλλά μέχρις εκεί…» δήλωσε ο κ. Σαμαράς κατά την ομιλία του στην Καβάλα και έγινε πιο συγκεκριμένος υποστηρίζοντας πως αν η συμφωνία κυρωθεί, τότε πρέπει να ανατραπεί μόνο το σκέλος που αφορά την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, μετά τις βολικές κορώνες περί μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, ο κ. Σαμαράς έστειλε το εξής σαφές μήνυμα προς τον αμήχανο στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Ούτε μπορούμε να παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας να διαπραγματευθούμε με τα Σκόπια τη μελλοντική τους ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη. Δεν μπορεί η Βουλγαρία, ως μέλος της ΕΕ να διαπραγματεύεται μαζί τους τα πάντα στο μέλλον, και η Ελλάδα να μη μπορεί –λόγω δεσμεύσεων από τις Πρέσπες– να διαπραγματευθεί το παραμικρό. Δηλαδή η Βουλγαρία να δικαιούται να θέσει βέτο για την ένταξή τους στην Ευρώπη – αλλά εμείς όχι! Δεν μπορούμε να συζητήσουμε, αν τα Μακεδονικά προϊόντα της Καβάλας, θα μπορούν να ονομάζονται μακεδονικά».

Το αίτημα του Αντώνη Σαμαρά για μερική ανατροπή της συμφωνίας σημαίνει αυτομάτως και μερική αποδοχή της. Χωρίς να αιτιολογεί γιατί η συμφωνία των Πρεσπών παράγει «τετελεσμένο» για το σκέλος του ΝΑΤΟ αλλά όχι και για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, μοιάζει να αναγνωρίζει τους κινδύνους που ενέχουν οι γεωπολιτικές βλέψεις της Ρωσίας στα Βαλκάνια και γι’ αυτό αποσύρει από τη φαρέτρα του την πτυχή που αφορά στον ευρωατλαντικό παράγοντα. Η ΝΑΤΟϊκή «έκπτωση» από τον κατ΄επάγγελμα «Μακεδονομάχο» οδηγεί στον κάλαθο των αχρήστων και τον ισχυρισμό περί κυβερνητικής εθελοδουλίας προς τέρψιν αμερικανικών συμφερόντων, όπως επίσης και τη συνομωσιολογική θεωρία των ανταλλαγμάτων που άγγιζε το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων.

Αποσαφηνίζει δε τη διαφωνία του στο παγιωμένο σχήμα του προέδρου της ΝΔ «δεν κυρώνω, δεν ακυρώνω», σε βαθμό που αναγκάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακυκλώνει εύπεπτες δικαιολογίες χωρίς καμία προσέγγιση της ουσίας. Ακόμα και η αναφορά του στη συμμετοχή των αλβανόφωνων πολιτών της πΓΔΜ είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη ρητορική προβεβλημένων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Στα Σκόπια την ψήφισαν σύσσωμοι οι …Αλβανοί!» είπε χαρακτηριστικά, ενόσω η Ντόρα Μπακογιάννη την προηγούμενη εβδομάδα στον ΑΝΤ1 επικαλούταν τη… χαμηλή συμμετοχή των αλβανόφωνων.

Μέχρι να οδηγηθεί στην καταληκτική (;) θέση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε από πολλές διακυμάνσεις προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ των αντίρροπων εσωκομματικών δυνάμεων και των αδιάκοπων επισκέψεων ανώτατου διπλωματικού παράγοντα στο γραφείο του στη Βουλή. Πάνω που νόμιζε ότι είχε παγιώσει την ομοφωνία για το ονοματολογικό, έγινε κι εκείνος με τη σειρά του έρμαιο σαμαρικών διαθέσεων. Είναι γνωστό άλλωστε το τσιτάτο για τις ιστορικές επαναλήψεις και τον αντίκτυπο που επιφέρουν. Τραγικό ή χιουμοριστικό. Εν προκειμένω, είναι θέμα οπτικής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter