NATURA MORTA (a dance less): Ένα έργο για την απώλεια και «τις χαμένες φύσεις»

NATURA MORTA (a dance less): Ένα έργο για την απώλεια και «τις χαμένες φύσεις»

Ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς γράφει στο Docville για τη νέα παράσταση που ανεβαίνει από τις 24 έως και τις 28 Νοεμβρίου στο ΠΛΥΦΑ στον Βοτανικό.

Ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς και η ελληνογαλλική ομάδα σύγχρονου χορού, Synthesis 748 Dance Co, μετά την φιλοξενία τους από το Centre National de la Danse στο Παρίσι στο πλαίσιο δημιουργίας της νέας τους δουλειάς, επιστρέφουν στο ΠΛΥΦΑ στον Βοτανικό και υπογράφουν το έργο NATURA MORTA (a dance less) για πέντε παραστάσεις από τις 24 έως και τις 28 Νοεμβρίου. Τιμώντας τη μνήμη του συνθέτη Γιώργου Κουβαρά, σταθερού συνεργάτη της ομάδας, που έφυγε πρόωρα απο τη ζωή, η Synthesis 748 παρουσιάζει ένα έργο για την απώλεια και «τις χαμένες φύσεις», μια χορογραφία που λειτουργεί ως υπόμνηση του χρόνου για το αναπόδραστο της ανθρώπινης μοίρας και την τρωτότητα του υλικού κόσμου.

«Το “ NATURA MORTA (a dance less)” αποτελεί το δεύτερο μέρος του χορογραφικού τριπτύχου μου με τίτλο,“ Bodies of a New Ecotopia”, μιας σειράς έργων που μέσα απο τον μύθο και το φαντασιακό επανανοηματοδοτούν, με νεοτελετουργικό τρόπο, τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και άλλα οικοσυστήματα.
Εμπνευσμένο από το πώς τα σώματα επηρεάζονται αισθητικά από τη ζωή σε έναν ψηφιοποιημένο κόσμο, το πρώτο έργο του τριπτύχου, με τίτλο, “, we used to be humans”, εισήγαγε προβληματισμούς για την εξέλιξη του ανθρώπου απο το ζωώδες παρελθόν του μέχρι το υβριδικό, cyborg, μέλλον του. Με το δεύτερο έργο τώρα, αντλώντας υλικό από τις Νεκρές Φύσεις των Φλαμανδών ζωγράφων του 18ου αιώνα, καταπιάνομαι με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ματαιοδοξία της ανθρώπινης ύπαρξης, το αναπόδραστο του θανάτου αλλά και την τρωτότητα του κόσμου. Μιλάω για τρωτότητα και ευαλωτότητα, συναισθηματική, ψυχική και υλική.

Για φύσεις που χάνονται, πρόσωπα που φεύγουν, κοινωνίες που καταρρέουν. Για κάθε αρχή υπάρχει και ένα τέλος στη φύση, για κάθε δράση ακολουθεί μια αντίδραση, για αυτό και θεωρώ πως το έργο λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο και ως υπόμνηση της έννοιας του χρόνου προς εμάς. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα και τίποτα δεν μένει ανεπηρρέαστο απο κάθε πράξη που επιτελείται. Βαθιά επηρεασμένος τόσο από τον απροσδόκητο χαμό του αδερφού μου, συνθέτη Γιώργου Κουβαρά, επι χρόνια συνεργάτη της ομάδας, όσο και από τις συνεχείς απώλειες και “μικρούς θανάτους” που βιώνουμε σε συλλογικό και κοινωνικό επίπεδο, θέλησα με το “NATURA MORTA (a dance less)” να αναζητήσω μια στιγμή έκλειψης και αναστοχασμού, μια στιγμή ευθυγράμμισης της ύπαρξης μας με την φύση και το σύμπαν.

Οι χορευτές της παράστασης, σαν δυο σύγχρονοι σαμάνοι που επιδιώκουν την μετάβαση τους από το τραύμα στην ίαση, δημιουργούν ένα αυτοκαθαρτήριο τελετουργικό και περνώντας από τον θρήνο στη λατρεία αποτίουν ένα ύστατο χαίρε, επιζητώντας με τον χορό τους, τα σώματα τους να γίνουν σπορά για πιθανές νέες φύσεις».

INFO
NATURA MORTA (a dance less), 24-28 Νοεμβρίου. Μέρες+ Ώρες παραστάσεων: Παρασκευή | Σάββατο | Δευτέρα | Τρίτη στις 21:00 | Κυριακή στις 19:00
ΠΛΥΦΑ: Κορυτσάς 39, Αθήνα (Μετρό: Κεραμεικός)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977545994
Τιμή εισιτηρίου: 12 €, γενική είσοδος
Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter