«Ναυάγιο» ΕΥΠ στη Τζια: Το πλοίο με σβησμένο όνομα που έκρυβε στα αμπάρια του μετανάστες

«Ναυάγιο» ΕΥΠ στη Τζια: Το πλοίο με σβησμένο όνομα που έκρυβε στα αμπάρια του μετανάστες

Στον ύπνο πιάστηκε για ακόμη μια φορά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) επί των ημερών της διοίκησης του Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Ένα πρόσωπο το οποίο φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να αποτέλεσε προσωπική επιλογή του ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και η τοποθέτησή του προκάλεσε ουκ ολίγες αντιδράσεις.

Αυτή τη φορά η «γύμνια» της ΕΥΠ φάνηκε με τα όσα συνέβησαν στην Τζια με την προσάραξη φορτηγού πλοίου το οποίο στα αμπάρια του μετέφερε 196 μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράν, τη Σομαλία και το Πακιστάν. Το πλοίο προσάραξε έξω από τον λιμενοβραχίονα της Κέας τα ξημερώματα τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 3:00 τα ξημερώματα. Το πλοίο είχε ξεκινήσει από το Τσανακάλε της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.

Όπως αναφέρεται σε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Κέας οι επιβαίνοντες ήταν κυρίως νεαρά άτομα ηλικίας 18 – 35 ετών «μεταξύ των οποίων κάποια παιδιά και έγκυες γυναίκες». Οι επιβαίνοντες κατέβηκαν στην Κέα και στην περιοχή σήμανε συναγερμός. Οι μετανάστες συγκεντρώθηκαν για καταγραφή και προανάκριση σε ένα «εγκαταλελειμένο δημοτικό κτίριο».

Άντρες του λιμενικού κατέφτασαν στην περιοχή και άρχισαν να ελέγχουν το πλοίο. Το όνομα του ήταν σβησμένο ενώ έφερε στο μπροστινό μέρος μία μικρή ελληνική σημαία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr οι λιμενικοί κατάφεραν να εντοπίσουν το όνομα του πλοίου από ένα σωσίβιο που βρήκαν. Επρόκειτο για ένα παλιό φορτηγό πλοίο του 1958. Κανείς βέβαια δεν γνώριζε ότι υπήρχαν μέσα σε αυτό το πλοίο 196 μετανάστες και πιθανώς να μην το μαθαίναμε και ποτέ εάν δεν προσάραζε αναγκαστικά στην Τζια.

Η ΕΥΠ γνώριζε αλλά το πλοίο έφτασε

Μερικές ώρες μετά σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Το Βήμα» αναφέρθηκε στο περιστατικό επικαλούμενη πληροφορίες από την ΕΥΠ και άλλες αρχές ασφαλείας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ΕΥΠ βλέπουν ένα «νέο οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας για μαζική μεταφορά προσφύγων από την γειτονική χώρα με εμπορικά πλοία, προς Ελλάδα αλλά κι Ιταλία». Σύμφωνα με την εφημερίδα η ΕΥΠ φέρεται να είχε απόρρητες αναφοράς από την Τουρκία εδώ και 10 ημέρες, ότι η Τουρκία και κυκλώματα δουλεμπόρων «θα επιχειρούσαν μαζικές προωθήσεις χιλιάδων προσφύγων με τέτοιου είδους πλοία», ενώ φέρεται να «είχε ήδη ενημέρωση ότι είχε ξεκινήσει ένα τουλάχιστον τέτοιο πλοίο από τα τουρκικά παράλια, χωρίς όμως να μπορούσε να προσδιορίσει για ποιο πρόκειται».

Τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα του Βήματος εκθέτουν για ακόμη μια φορά τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που από το καλοκαίρι της εποπτεύει απευθείας. Όπως συνέβη και με τον Έβρο, που η ΕΥΠ αντιλήφθηκε το πρόβλημα όταν είχαν φτάσει έξω από τα ελληνικά σύνορα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έτσι και τώρα προσπαθεί να παρουσιάσει ένα «ναυάγιο» ως επιτυχία μέσω διαρροών σε ΜΜΕ.

Ακόμη μια φορά

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γεννώνται ερωτήματα από την αποτελεσματικότητα της ΕΥΠ. Ένα από τα περιστατικά τα οποία δημιούργησαν ερωτήματα αναφορικά με τη λειτουργία της Υπηρεσίας, είχε να κάνει με την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε στις αρχές Γενάρη η χώρα μας από τούρκους χάκερ σε κρατικές ιστοσελίδες μεταξύ αυτών και της ΕΥΠ.

Ένα ακόμη περιστατικό που δείχνει τη γενικότερη υπολειτουργία της ΕΥΠ έχει να κάνει με τις κλεμμένες μοτοσικλέτες που είχαν εντοπιστεί στο χώρο στάθμευσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Λίγα μέτρα από την έδρα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Ψίθυροι και ερωτήματα για τον Κοντολέοντα της ΕΥΠ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter