Ναυάγιο Πύλος-Ναύαρχος ε.α.: Το Λιμενικό είναι οργανωμένο, αλλά πάνω του έχει πολιτικούς που αποφασίζουν (Video)

Ναυάγιο Πύλος-Ναύαρχος ε.α.: Το Λιμενικό είναι οργανωμένο, αλλά πάνω του έχει πολιτικούς που αποφασίζουν (Video)

Τις πολιτικές αποφάσεις και τους «πολιτικούς που αποφασίζουν τα πάντα» τοποθέτησε στο τραπέζι της συζήτησης, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Kontra, ο ναύαρχος ε.α. του Λιμενικού Σώματος, Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, στον απόηχο του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. Επίσης, σημείωσε πως επρόκειτο για ένα μη «κανονικό» πλοίο και «από τη στιγμή που το βλέπω έτσι δεν μπορώ να δώσω σημασία σε αυτόν που το κυβερνά». Ακόμα, ξεκαθάρισε πως «Αν είχαμε σκοπό να κάνουμε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης θα έπρεπε να μαζέψουμε πολλά μικρά σκάφη και πολλά ναυαγοσωστικά και ρυμουλκά».

Δείτε επίσης: Ναυάγιο – Πύλος: «Πυρά» υποναυάρχου ε.α. κατά Λιμενικού και Frontex: «Τεράστιες οι ευθύνες»

«Το Λιμενικό Σώμα είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένο, αλλά από πάνω του έχει πολιτικούς που αποφασίζουν τα πάντα», τόνισε ευθύς εξ’αρχής ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ξεκαθάρισε πως «Δεν κατηγορώ τους συναδέλφους λιμενικούς, γιατί δεν ξέρω ποια πολιτική εντολή είχε δοθεί».

«Κατ’ αρχήν, όταν λέμε “πλοίο”, με την έννοια που το λέμε εμείς που ασχολούμαστε με τα πλοία, πλοίο δεν είναι οποιοδήποτε καρυδότσουφλο πλέει. Για να είναι κάτι πλοίο, που έχει κυβερνήτη με δικαίωμα να μιλήσει με Αρχές, πρέπει να είναι ένα πλοίο κανονικό: αξιόπλοο, που να έχει πιστοποιητικά, σημαία, όνομα, να έχει επιθεωρηθεί. Ένα πλοίο δεν περνάει “ΚΤΕΟ”, κάθε πέντε χρόνια. Πρέπει να έχει επιθεώρηση των μηχανών του σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, των γεννητριών που παράγουν ρεύμα, των συστημάτων ναυσιπλοΐας του…» τόνισε.

Και συνέχισε εξηγώντας: «Όταν είναι ένα καρυδότσουφλο παρατημένο, που θα χρησιμοποιηθεί για μία και μοναδική φορά, φυσικά δεν έχει περάσει επιθεωρήσεις. Φυσικά δεν είναι αξιόπλοο, φυσικά για εμάς δεν είναι πλέον πλοίο. Να μπορεί ο κυβερνήτης του να πει “παίρνω την ευθύνη μου”, “ναι, έχω πρόβλημα αλλά θα το πάω, κάτσε κοντά”».

Εν συνεχεία, μιλώντας με βάση τη δική του εμπειρία στο Λιμενικό Σώμα, σημείωσε: «Εγώ το παίρνω πάνω μου ως λιμενικός. Βλέπω ένα πλοίο που είναι προφανώς πλοίο παράνομης διακίνησης. Δεν είναι το πλοίο επιβατηγό, δεν είναι το πλοίο της γραμμής, ή κρουαζιερόπλοιο. Δεν είναι για επιβάτες. Έχει μεγάλη σημασία, δεν έχει σωσίβια, δεν έχει σωσίβιες λέμβους, κάτι να βοηθήσει τους ανθρώπους αν συμβεί κάτι».

Και ξεκαθάρισε: «Από τη στιγμή που το βλέπω έτσι δεν μπορώ να δώσω σημασία σε αυτόν που το κυβερνά».

«Γιατί είναι άλλος ο σκοπός του: Να διακινήσει παρανόμως ανθρώπους για να βγάλει λεφτά να τους πάει κάπου. Άρα ήδη είναι πλοίο in distress, που λέμε εμείς. Οι συνθήκες του το θέτουν επικίνδυνο για την ναυσιπλοΐα, επικίνδυνο για αυτούς που επιβαίνουν, ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε τραγωδία», είπε.

Διάσωση

Επίσης, είπε πως: «Η Ελλάδα με δήλωσή της κάνει έρευνα και διάσωση στα όρια του FIR, τελείωσε … είναι ευθύνη μας, δεν είναι επιλογή “αν θέλω, σώζω”».

Συνέχισε λέγοντας: «Διάσωση ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έχουμε υπογράψει από την εποχή του Τιτανικού… Υπέγραψαν τα κράτη την περίφημη SOLAS (Save Our Lives At Sea) … είναι άλλο κομμάτι. Είναι άλλο κομμάτι η καταδίωξη λαθρεμπορίου, διαφόρων μορφών. Είναι αστυνόμευση. Άλλη μορφή της λέξης ασφάλεια. Εδώ μιλάμε να διασώσεις. Δεν είναι θέμα “φορτίου”».

Ναυαγοσωστικά

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στις ναυαγοσωστικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν στο σημείο, όπως είχε κάνει άλλωστε και ο Νίκος Σπανός, σε τοποθέτησή του το πρωί της Πέμπτης στην ΕΡΤ αναφερόμενος στο πλοίο «Αιγαίον Πέλαγος» στο Γύθειο. Ο κ. Σταυριδόπουλος, από το Kontra, είπε από την πλευρά του: «Αν είχαμε σκοπό να κάνουμε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης θα έπρεπε να μαζέψουμε πολλά μικρά σκάφη και πολλά ναυαγοσωστικά και ρυμουλκά -γιατί έχουμε. Ευτυχώς. Και το Γύθειο. Η Πάτρα… Εγώ τι θα έκανα;Λάντζες,ρυμουλκά, να μπορούν να πλησιάσουν, να πάρουν κόσμο γρήγορα και να φύγουν».

Δείτε επίσης: Ναύαρχος στηλιτεύει τους χειρισμούς του Λιμενικού στην Πύλο: «Σαν να μου λέτε ότι πνίγεστε και δε θα σας βοηθήσω» (Video)

Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι: «Η Ελλάδα αυτή την στιγμή διαθέτει πάρα πολλά αδειοδοτημένα ρυμουλκά-ναυαγοσωστικά, σε όλη την Ελλάδα. Αν με το καινούργιο Προεδρικό Διάταγμα φτάσουμε να έχουμε 4-5 αδειοδοτημένα, με τα υπόλοιπα να μην μπορούν να δράσουν, θα αντιμετωπίσουμε χειρότερα προβλήματα όταν θελήσουμε να κάνουμε μία γερή επιχείρηση διάσωσης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter