Ναυάγιο στην Πύλο: Αθλιότητες από τον υπηρεσιακό υπουργό για να καλύψει το Λιμενικό (Video)

Ναυάγιο στην Πύλο: Αθλιότητες από τον υπηρεσιακό υπουργό για να καλύψει το Λιμενικό (Video)

Ο υπηρεσιακός υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν «υπήρχε δυνατότητα επέμβασης» γιατί… είχε ψηλά το κέντρο βάρους

Την απόλυτη ένδεια επιχειρημάτων, και από την πλευρά της υπηρεσιακής κυβέρνησης, μετά την ασύλληπτη τραγωδία στην Πύλο, αποδεικνύει ο αδιανόητος ισχυρισμός του υπηρεσιακού υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά. Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και τις ενδείξεις για εγκληματική ανευθυνότητα, τη στιγμή που έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 78 θάνατοι, ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ, πως για το υπέρφορτο πλοίο ήταν «σε πλήρη αστάθεια λόγω του ότι έχει ψηλά το κέντρο βάρους νομίζω, με την κοινή λογική, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης».

Δείτε επίσης: Εγκλημα: Το πιο σύγχρονο ναυαγοσωστικό παρακολουθούσε τη ναυτική τραγωδία δεμένο στο λιμάνι του Γυθείου

Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Καλαμάτα, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ο Ευάγγελος Τουρνάς, ισχυρίστηκε πως «με την κοινή λογική» ένα πλοίο που ταξιδεύει πλέει για μέρες και «είναι σε πλήρη αστάθεια λόγω του ότι έχει ψηλά το κέντρο βάρους νομίζω, με την κοινή λογική, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης».

Και πήρε την αποστομωτική απάντηση του Αλέξη Τσίπρα: «Δηλαδή θέλετε να πείτε, κ. υπουργέ, ότι ένα πλοίο το οποίο ταξιδεύει υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Τι λέτε τώρα; Εγώ δεν το δέχομαι αυτό σαν κοινή λογική».

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσίπρας κατά την ενημέρωση έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, ενώ σε κάποιες στιγμές ανέβηκε και η ένταση της συζήτησης. Κατά την συζήτηση ο υπηρεσιακός υπουργός σημείωσε ότι από το αλιευτικό αρνήθηκαν να δεχτούν βοήθεια με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει το ερώτημα “Ποιοι αρνήθηκαν;” και να προσθέτει “Ο κυβερνήτης πιθανότατα είναι και ο διακινητής και ο διακινητής το τελευταίο που θέλει είναι να συλληφθεί”. Με τη σειρά τους οι αξιωματικοί του λιμενικού υπογράμμισαν ότι “Σε διεθνή ύδατα, την βοήθεια πρέπει να την αιτηθεί ο κυβερνήτης του πλοίου. Δεν μπορούμε από μόνοι μας” διότι, όπως είπαν, αυτό «προκύπτει από το εγχειρίδιο έρευνας και διάσωσης και από τη σύμβαση για την έρευνα και διάσωση. Ότι η συνδρομή αιτείται από τον πλοίαρχο. Παρόλα αυτά, επειδή είδαμε ότι το πλοίο είναι υπερφορτωμένο και είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, δεν το αφήσαμε. Δεσμεύσαμε παραπλέοντα και κρατήσαμε δυνάμεις κοντά του».

Δείτε επίσης: Τσίπρας για ναυάγιο στην Πύλο: Αν ένα πλοίο διακινεί ναρκωτικά υπάρχει παρέμβαση – Αν κινδυνεύουν ζωές δεν υπάρχει πλαίσιο; (Photos)

Σε αυτό το σημείο ο Αλ. Τσίπρας παρενέβη λέγοντας: “Επειδή θέλω να καταλάβω λίγο το πλαίσιο. Όταν υπάρχει ένα πλοίο σε διεθνή ύδατα, όπου συντελείται αδίκημα, αν διακινεί ναρκωτικά για παράδειγμα, εκεί υπάρχει παρέμβαση ανεξαρτήτως αν ο κυβερνήτης δεχτεί ή δεν δεχτεί την παρέμβαση των αρχών. Έτσι δεν είναι; Όταν υπάρχει διακινδύνευση τόσων εκατοντάδων ανθρωπίνων ζωών και προφανής διάσταση της εκμετάλλευσης και της παρανομίας των διακινητών – εδώ πρόκειται για μία εξόφθαλμη εγκληματική πράξη – το αντίστοιχο πλαίσιο δεν υπάρχει;” Όταν οι αξιωματικοί του είπαν ότι “Υπάρχει, γι’ αυτό τον λόγο ήμασταν κοντά” ο κ. Τσίπρας αντέδρασε λέγοντας: “Αυτό είναι άλλο που μου λέτε τώρα. Είναι άλλο σε σχέση με το πρώτο επιχείρημα. Το πρώτο επιχείρημα ήταν ‘αν ο κυβερνήτης λέει μην έρθετε, εμείς δεν ερχόμαστε’. Ο κυβερνήτης προφανώς είναι εγκληματίας. Άρα τι θα σου πει; Μην έρθεις, γιατί αν έρθεις, θα μπω φυλακή έτσι και με συλλάβετε”.

Τότε παρενέβη ο υπηρεσιακός υπουργός λέγοντας ότι “Δεν θα ήθελα να κάνουμε μια προσπάθεια να διερευνήσουμε το ναυτικό ατύχημα, γιατί εκ του ρόλου τα όργανα δεν εξουσιοδοτούνται και δεν έχουν την νομιμοποίηση να κάνουν τέτοιο στην παρούσα φάση, αν μου επιτρέπετε” με τον Αλ. Τσίπρα να απαντά: “Αν μου επιτρέπετε κι εμένα, όμως, είμαστε εδώ για να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε μια τραγωδία. Δεν είμαστε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες. Τις απαντήσεις δεν τις ζητάει κάποιος άλλος ή εγώ, τις ζητάει ο ανθρωπισμός μας. Να καταλάβουμε λίγο ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρούμε, όχι μόνο εμείς, όλη η Ευρώπη, γιατί εδώ υπάρχει και η FRONTEX. Υπάρχει η FRONTEX, υπάρχει το ελληνικό λιμενικό το οποίο λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της FRONTEX και το τελευταίο που με απασχολεί εμένα τούτη την ώρα είναι να δώσω ευθύνες για τα αίτια. Αλλά όμως οφείλουμε να πάρουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις για κάτι το οποίο θα επαναληφθεί, αν δεν δώσουμε κάποιες απαντήσεις”.

Στην συνέχεια, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπηρεσιακός υπουργός επιχείρησε μέσω της ερώτησης που έκανε να καταγραφεί ότι δεν υπήρχε καμία άλλη λύση. “Δηλαδή μας λέτε κύριε υπουργέ ότι όταν ένα πλοίο που ταξιδεύει υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα” ρώτησε με έντονο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην απάντηση του υπηρεσιακού υπουργού ότι απλά ρωτάει και δεν θέλει να προδικάσει τίποτα ο Αλέξης Τσίπρας είπε: “Τι ρωτάτε; Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες. Ήρθα και κάνω ερωτήσεις, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς συνέβη. Κάνατε μια ερώτηση ότι όποιο είναι υπερφορτωμένο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει. Δεν το δέχομαι. Δεν το δέχομαι με την κοινή λογική”.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. “Αυτά θα βγουν σε μια διαδικασία ενδελεχούς έρευνας που θα ακολουθηθεί. Δεν ήρθαμε εδώ να επιρρίψουμε ευθύνες. Ίσα – ίσα, ήρθαμε εδώ για να συγχαρούμε τους ανθρώπους του Λιμενικού Σώματος και τις ένοπλες δυνάμεις που κάναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ανθρώπινες ζωές”.

Αν κάνω ερωτήσεις και θέτω κάποια ζητήματα, το κάνω γιατί υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κενό που δεν αφορά το Λιμενικό Σώμα, τους ανθρώπους που επιχείρησαν. Αφορά τα πρωτόκολλα με τα οποία η FRONTEX και η ΕΕ έχει καθορίσει τις κινήσεις που πρέπει να γίνονται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Οπότε μην προσπαθούμε να αντιδικήσουμε μεταξύ μας, δεν υπάρχει τέτοιος λόγος. Είμαστε μπροστά σε μια τραγωδία, είμαστε αν θέλετε σοκαρισμένοι, όταν χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε ότι το δραματικό αυτό γεγονός μας έχει συγκλονίσει όλους. Πάνω από όλα μας έχει συγκλονίσει το ίδιο το γεγονός, αυτό καθαυτό αλλά και επί πλέον υπό την έννοια ότι η τραγωδία αυτή μας δείχνει ότι δεν υπάρχει ίδια σημασία και η ίδια αξία στην ανθρώπινη ζωή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter